Popularno jezičko putovanje My LONDON je mnogo više od upoznavanja Londona

Letnja skola engleskog i putovanje u London, program My LONDON

Jezičko putovanje My LONDON idealno je za sve one koji žele da na jedinstven način upoznaju čari verovatno najfascinantnijeg grada u svetu i da ujedno usavrše svoj engleski.

Jezičko putovanje My LONDON

Ovaj popularni program jezičke mreže Verbalisti mnogo je više od upoznavanja Londona, jer su prepodneva rezervisana za učenje engleskog u jednoj od najstarijih i najboljih britanskih škola jezika, a vikendi za uzbudljive izlete u Oksford, Kembridž, Brajton i Kanterberi.

Školske zgrade, koje su povezane velikim privatnim vrtom, nalaze se u divnom i veoma bezbednom kraju Londona, nalik na beogradsko Dedinje.

Brigu o mladim jezičkim studentima vodi iskusan vodič i profesorka engleskog jezika Ljiljana Ljiška Aleksić koja je London učinila magičnim za preko 1.000 naših polaznika u poslednjih 10 godina.

Za detalje, cene, slike i video priloge programa kliknite ovde ili na link u nastavku:

My LONDON jezičko putovanje

Pogledajte My LONDON album sa više od 250 slika ovde na Facebook strani verbalista i osetite deo atmosfere sa naših jezičkih putovanja.

Profesorka Ljiška se sa svojim zanimljiivim putopisima postarala da oslika doživljaje koji vas očekuju ako nam se ovog leta pridružite, a danas je na redu deseti dan uživanja u veličanstvenom Londonu.

My LONDON, DESETI DAN – Tower of London

Kada smo krenuli da posetimo jednu od najpopularnijih tvrđava na svetu, Tower of London, bili smo spremni na suočavanje sa surovom istorijom: Tower je u toku istorije bio utvrđenje, zatvor, palata monarha, kovnica novca, muzej, riznica kraljevskih dragulja, opservatorija, zoološki vrt, arsenal i mesto egzekucija (tu je Henri VIII lišio života dve od šest njegovih žena).

londonska kula
Tower of London, foto: James MacKenzie

Tower simbolizuje 900 godina britanske monarhije. Osnovao ga je 1078. godine Vilijam Osvajač, kako bi motrio iz njega prilaz gradu preko reke. Prvo smo pogledali prvu od dvadesetak kula, White Tower. Impresivan je desetominutni film o krunisanju Kraljice Elizabete II koji se prikazuje i predstavlja odličnu pripremu za ono što će uslediti: demonstraciju moći monarhije u svakom smislu.

Blještava sala u kojoj su izložene krune i skiptri zaista je glamurozna. Svi veliki fenomeni na našoj planeti imaju imena, kao vetrovi, pa tako i najveće ikada iskopano drago kamenje, koje je upravo u Taueru: First Star of Africa u Skiptru sa krstom (530 karata) i Koh-I-Noor u kruni kraljice Elizabete – The Queen Mother.

c48duveni beefeater strac5beari i gavranovi
Legenda kaže ako i poslednji gavran ode iz Tauera pada kraljevstvo

Čuli smo mitove i legende od čuvara Tauera, poznatih pod imenom Beefeaters – po tome što su oni i u najtežim vremenima, za zasluge, dobijali govedinu kao obrok. Rado su pristajali da se, pozirajući u svojim atraktivnim uniformama, fotografišu sa nama. Zavirili smo u ćeliju Tomasa Mora, videli čuvene gavrane i čuli da legenda kaže ako i poslednji gavran ode iz Tauera pada kraljevstvo.

Želeli smo da prisustvujemo ceremoniji predaje ključeva koja se svake večeri održava u Taueru, ali to mesec dana ranije treba da se najavi. Često turisti u dvorištu Tauera prisustvuju istorijskim scenama koje izvode glumci u adekvatnim kostimima tog vremena. Prava atrakcija!

prisustvovali smo dizanju mosta tower bridge da bi proc5a1ao jedan drveni jedrenjak program my london

Prošli smo kroz Kapiju izdajnika kroz koju su ulazili živi grešnici, čamcima, pravo u svoju sudbinu, da bi potom bivali bacani kroz istu kapiju posle egzekucije, da im tela odnese hladna Temza.

U neposrednoj blizini je i prvi pokretni most – Tower Bridge. Imali smo privilegiju da prisustvujemo dizanju mosta da bi prošao jedan drveni jedrenjak. Senzacionalno!

Projekat mosta baziran je na holandskim mostovima preko kanala, pravi podvig viktorijanske gradnje. Dve kule kriju sada savremeni mehanizam za dizanje i liftove koji vode posetioce na omiljeni vidikovac sa kog se vidi panorama grada: 800 stopa visoko stakleno šetalište. Lepo je bilo završiti program prelaskom na drugu obalu, promenivši vizuru Tauera.


Ako ste propustili neki od naših putopisa o Londonu, kliknite na sledeće naslove:

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading