Britanski prirodnjački muzej i glamurozna robna kuća Harods

My LONDON, DRUGI DAN – Prirodni fenomeni i Harrods

Nastavljamo serijal putopisa Ljiljane Aleksić, dugogodišnjeg vodiča jezičke mreže Verbalisti, njenim opisom drugog dana programa My LONDON.

prirodnjacki muzej u londonu

“I sam ulazak u Prirodnjački muzej predstavljao je ugođaj, pre nego što smo doživeli bliski susret sa bilo kojom od 50 miliona vrsta životinja, biljaka i fosila. Muzej od nas nije načinio samo pasivne posmatrače, nego nam je probudio želju da i sami istražujemo. Nismo mogli da se odlučimo da li nam je intrigantnija prošlost, sadašnjost ili vizija budućnosti života na zemlji”.

Prvi eksponat na koji smo naišli, koji dominira holom, je 150 miliona godina star skelet dinosaurusa, Diplodocus. Jedva smo dočekali da vidimo i predstavnike drugih vrsta ovih gigantskih stvorenja, naročito “oživljenog” T-rexa.

polaznici jezicke mreze u prirodnjac48dkom muzeju u londonu program my londonDopalo nam se što smo videli bezbroj dece predškolskog uzrasta koji sede na podu i uz instrukcije učiteljica crtaju ove čudesne gigante koji rasplamsavaju dečiju maštu. Da bi se najbrže stekao utisak o veličini dinosaurusa, radi poređenja, muzej je postavio okolo atraktivne crteže dinosaurusa sa crvenim double decker autobusom i zgradom. Oduševio nas je jednostavan način na koji se deci objašnjavaju pojmovi.

Premeštajući se u krilo muzeja koje se bavi fenomenima na našoj planeti: dragim kamenjem, vetrovima i zemljotresom, videli smo veliki broj primeraka najrazličitijih vrsta ptica, gmizavaca, fosila i morski svet. Doživeli smo simulaciju zemljotresa Cobe, koji se zaista desio u Japanu, slušali hučanje moćnih vetrova na eksponatima “hands on”. Pokretnim stepenicama prošli smo kroz impresivnu užarenu zemljinu kuglu i uživali da je posmatramo iznutra.

poseta prirodnjackom muzeju u londonu program my london verbalistiBilo da verujemo u Darvinovu teoriju ili ne, Darvinov centar bio je vredan posećivanja. Nismo mogli da budemo ravnodušni prema nauci koja nam je na veoma slikovit način protumačila važne momente iz naših života: rađanje, život i razvoj čoveka.

Jedva smo se odvojili od čari ovog muzeja da bismo obišli Harrods, najglamurozniju robnu kuću gde smo, pored visoke mode, mogli da vidimo čuvene holove sa hranom i uverili se dokle čovekova mašta i osećaj za kreaciju mogu da dosegnu. Degustirali smo žele i sireve i kupili sendviče od lososa. Osećali se kao u sred raja!
__________________

Za detalje i upis na program My LONDON kliknite na link u nastavku:

My LONDON, jezičko putovanje

Ako želite da se podsetite kako smo proveli prvi dan u Londonu ili ste propustili taj uzbudljivi početak našeg jezičkog putovanja, kliknite ovde ili na:

 

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.

Save

Save

Save

Save

Imate komentar ili pitanje?