My LONDON putopisi – šetnja od Holborna do Lester skvera za početak jezičkog putovanja

jezic48dko putovanje verbalista my london

Pribiližavamo se početku najomiljenijeg jezičkog putovanja mladih koje jezička mreža izvodi dugi niz godina sa svojim iskusnim vodičima. Među brojnim i raznovrsnim pustolovinama čuvene avanture profesorke engleskog jezika Ljiljane Aleksić zauzele su primat.

ljiljana aleksic
Ljiljana Aleksić Ljiška – vodič jezičke mreže Verbalisti

Ljiška, kako je zovu oni koji je poznaju, više od 25 godina vodi grupe mladih sa jednakim entuzijazmom a London, Oxford, Cambridge i Brighton poznaje u prste. Ljiška pleni svojom neposrednošću i brigom, njeno poznavanje britanske istorije i kulture je nestvarno, a način na koji verbalistima u Londonu prenosi svoje znanje je jedinstveno i krajnje dopadljivo. Njenu poslovnu biografiju možete pročitati ovde a koliko je omiljena među našim polaznicima ovde. Danas otvaramo serijal putopisa nastalim beleženjem iskustva i utisaka polaznika sa ranijih jezičkih putovanja My LONDON, okićenim zanimljivostima iz Ljiškinog pera.

Za detalje i upis na program kliknite na link u nastavku:

My LONDON, jezičko putovanje

Pa da krenemo!

My LONDON, PRVI DAN – Šetnja od Holborna do Lester skvera

Kada je verbalistima dan počeo šetnjom od stanice Holborn (gde je živeo Čarls Dikens) do Lester skvera (gde se održavaju premijere filmova i pozorišnih predstava), odmah su shvatili kolika je kvota impresija koju mogu da ispune u toku jednog prepodneva.

velika masonska loza u londonu jezicko putovanje my london verbalisti
Masonska loža u Londonu

Prva atrakcija bila je Velika Masonska loža, najveća u Ujedinjenom kraljevstvu, bratstvo i dobrotvorna organizacija koja broji 300 000 članova. Neki verbalisti su se odmah raspitivali za uslove da se učlane 🙂 Dopala im se mogućnost da budu podučeni lekcijama morala i samospoznaje kroz alegorijske dvočinke koji se uče napamet i izvode među ložama, o časti, poštenju, fer pleju, učtivosti i filozofskim konceptima. Zaintrigirao ih je i samo Masonima prepoznatljiv način rukovanja kao dokaz identiteta, sličan današnjem PIN-u.

Nakon kraće šetnje, zaustavili smo se pored velelepne zgrade Kraljevske opere i pogledali program. Raspitivali smo se za karte za balet ruskog Boljšoi teatra. Mogu da se kupe i za 10 funti!

Za minut, dva stigli smo do jednog od nekoliko srca grada – Kavent gardena. Verbalisti su bili oduševljeni saznanjem da je Bernard Šo postavio radnju svog čuvenog Pigmaliona baš ovde, gde je nekad bila zelena pijaca sa voćem i cvećem. Čuveni arhitekta Inigo Džouns preobratio je ovaj kraj u elegantan skver, odnosno pijacu. Bili smo najviše očarani gutačima vatre, pokretnim skulpturama, žonglerima i uličnim pozorištem. Devojke su bile zainteresovane da posete Akademiju cveća i nauče nešto o dizajniranju cvetnih aranžmana. Jubilarna pijaca ponudila nam je ugođaj da razgledamo antikvitete, a u akustičnim dvorištima kafea uživali smo u pevanju solista i na duhovit način bili primorani da kupimo jedan disk.

fascinantni ulicni zabavljaci u covent gardenu verbalisti
Fascinantni ulični zabavljači u Covent Gardenu

Sledeće zaustavljanje je bilo srce Sohoa – Lester skver. Prvo smo naišli na Hipodrom, koji je nekad bio najveća diskoteka u Evropi. Bio je i pozorište sa čuvenim izvedbama Klare Heliot koja je krotila žive lavove na sceni kao da su mace i bacala im sirovo meso na pozorišne daske svakog dana u toku predstave. Verbalisti nisu verovali svojim ušima. Od 2012. Hipodrom je popularni kazino. Ovde smo kupili karte za predstave, pogledali program koncerata, filmova i pročitali na plakatima kada gostuju zvezde. Pogledali smo otiske ruku nekih zvezda u bronzi. Posebno nas je oduševio China Town sa pečenim patkama koje su visile kao lakirane i priča o tome kako se služe viljuškom usitnjene i rolovane u male palačinke. Umalo da zakasnimo na časove!

Za drugi dan planirali smo posetu Prirodnjačkom muzeju sa fantastičnom zbirkom eksponata gde ćemo videti skelete dinosaurusa i ostalih izumrlih vrsta, a zatim pravac najglamuroznija robna kuća…stay tuned!

Save

Save

Imate komentar ili pitanje?