Londonske atrakcije, smena straže ispred Bakingamske palate

My LONDON, PETI DAN – Londonske atrakcije: Smena straže ispred Bakingamske palate, demonstracija tradicije (i boje i zvuci)

Kad ovaj dan stigne za realizaciju, po programu My LONDON, jedina briga je lepo vreme, jer u suprotnom nema ove tradicionalne ceremonije. Imali smo sreće s vremenom, te smo prvo, prošavši kroz Admiralty Arch, krenuli ka Palati stazom kroz park St. James uz jezero.

Bezbroj pitomih veverica presecalo nam je put pored jezera kao da su bile ljubomorne na našu pažnju koju smo fokusirali na 230 vrsta ptica, među kojima su nas očarali pelikani i crni labudovi.

Londonske atrakcije, smena straže ispred Bakingamske palate
Londonske atrakcije – smena straže ispred Bakingamske palate

Oko 11:30 turisti su već zauzeli poziciju ispred Bakingamske palate da bi obezbedili što bolji pogled. Oni maštoviti popeli su se na stepenište kod statue kraljice Viktorije koja dominira trgom, a neki su prišli do same ograde palate da im niko ne zakloni pogled kroz objektiv aparata.

Ceremonija je svakako bila vredna pažnje. Gardisti dolaze iz Brigade kraljičinih ličnih telohranitelja. Druga trupa, praćena muzičkim orkestrom (obično budu bubnjari ili gajdaši), marširala je ka palati iz Velingtonovih Baraka. Gardisti nose tradicionalne uniforme, crveno-crne sa zlatnim dugmadima, a kape gardista su atraktivne i privlače pažnju veličinom, oblikom, a najviše saznanjem da su pravljene od prirodnog medveđeg krzna. Zbog ovih kapa kraljica je imala problem sa društvom za zaštitu životinja, pa se tako od nedavno kape izrađuju od veštačkog krzna. Trupe su prošle uz pompu, marš i muziku, obavile ceremoniju pa su se, na radost okupljenih, ponovo izazivajući divljenje svojom uigranošću, vratile u vojnu bazu.

Pri povratku sa Smene straže prošli smo pored Clarence House, rezidencije Princa od Velsa i Vojvotkinje od Kornvola (ako se ne desi presedan, Princ Čarls će biti kralj), palate koja je bila prvi dom kraljice Elizabete i princa Filipa, a i princa Vilijama i Kejt dok se nisu preselili u Kensingtonsku palatu. U neposrednoj blizini je i jedna od najstarijih londonskih palata, St. James’ Palace, sa kapelom, posvećena duhovnim potrebama i privatnim molitvama vladara.

Imali smo sreće da na galeriji Bakingamske palate vidimo članove kraljevske porodice koji su posmatrali spektakl. Na palati se vijorila zastava, Union Jack (ne znamo da li još neka zastava ima ime), što znači da je monarh bio tada u palati.


Vreme brzo prolazi sa Ljiškom, bilo da čitate njene putopise ili da sa njom i drugim polaznicima jezičke mreže Verbalisti obilazite najfascinantniju metropolu u svetu. Poslovnu biografiju naše profesorke engleskog jezika i vodiča možete pročitati ovde a koliko je omiljena među polaznicima ovde.

letnje skole jezika verbalista stvaraju nova prijateljstva i nezaboravne uspomene

Sa ovim jezičkim putovanjem London prirasta srcu, postaje blizak i drag, dok engleski jezik usavršavate brzo i neprimetno. Po povratku kući shvatate da u vama već gori želja da London posetite ponovo…i ponovo, i tako svake godine, gladni novih saznanja i uzbuđenja, baš kao što to mi radimo poslednjih 25 godina 🙂 Ne verujete nam? Upišite ovde program My LONDON ili klikom na naslov u nastavku i brzo ćete se i sami uveriti 🙂

My LONDON, jezičko putovanje

Naše najupečatljivije utiske tokom prva četiri dana obilaska Londona pogledajte klikom na sledeće naslove:

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading