Pogled na London kroz njegovo čuveno oko, treći dan jezičkog putovanja My LONDON

My LONDON, TREĆI DAN – Trafalgar Square, Downing Street 10, Big Ben i London Eye

Putopisi Ljiljane Aleksić, dugogodišnjeg vodiča jezičke mreže Verbalisti, čitaju se u jednom dahu, probajte da zamislite kakav je tek ugođaj razgledanje najfascinantnije svetske metropole sa Ljiškom 🙂 Program My LONDON u velikoj meri duguje svoju popularnost našoj neumornoj “tičerki” koja i posle 30 godina redovnog druženja sa Londonom uvek nastoji da otkrije još poneku njegovu tajnu… zajedno sa polaznicima jezičke mreže.

jezicko putovanje i obilasci londona verbalisti

Krenuli smo u novu avanturu našeg jezičkog putovanja od neizostavnog Trafalgar skvera, odakle se i inače svaka distanca u Londonu meri: kad se kaže od centra, misli se od Trafalgara.

iskustva i utisci polaznika jezicke mreze program my london danijela i anjaPrvo je našu pažnju privukla scena prskanja vodom iz fontane na skveru, pa smo naučili nešto o nacionalnom heroju, admiralu Horaciju Nelsonu i o tom delu engleske istorije. Zatim smo se fotografisali sa čuvenom konjičkom stražom i oduševili se što su među oficirima i žene. Požurili smo ka Dauning stritu 10 gde živi i radi premijer. Videli smo na delu naoružano obezbeđenje i način na koji otvaraju kapije poslovnom svetu koji ulazi kod premijera. Prošli smo pored Ratnog kabineta u kom je nekadašnji britanski premijer Vinston Čerčil smišljao strategije za vreme Drugog svetskog rata. Njegova statua postavljena je na trgu.

Posebno oduševljenje bilo je kad smo preko puta ugledali Big Ben i zgradu Parlamenta. Big Ben krije zanimljivu priču – to ime je stvoreno greškom. Odnosi se na veliko zvono, Big Bell, ali je u upotrebu ušlo tako što je napravljena jezička greška – i tako je ostalo .). Prelazak preko mosta uvek je pravi doživljaj, jer je život na reci i oko reke veoma uzbudljiv.

Temza, duša grada, inspirisala je Džozefa Konrada da napiše „Srce tame“. Ovde je, zaista, imalo šta da se vidi. Westminster u punom sjaju! Utrkivali smo se ko će bolje fotke da napravi i hvatali ugao slikanja sa Big Benom sa najvećom perspektivom – od podnožja do sata. Na sredini mosta slušali smo škotskog gajdaša uz grickanje i prijatan miris karamelizovanog kikirikija. Naučili smo da neugledna zelena kućica, Tide recorder, ima važnu funkciju u životu grada. Ako on zataji, London može da bude preplavljen!

Mogli smo da se ukrcamo ispod mosta u brodić za Grinič, ali smo to ostavili za drugi dan, i s nestrpljenjem otrčali na južnu obalu da bismo s visine (najhrabriji samo!) videli London kroz Londonsko oko, visoko 440 stopa. Impresivan točak obrtao se sporo kao da se ne kreće i pokazao London u svom njegovom glamuru i lepoti, iz kog se po vedrom danu vidi 7 okruga, čak do zamka u Vindzoru. Odmah pored Londonskog oka je Akvarijum za ljubitelje živog sveta morskih dubina.

Razgledanje smo završili sedeći u Meku, netremice posmatrajući brodove i jedrenjake kako plove čistom Temzom, slušajući razgovor dva postarija gospodina o tome kako je u Temzi ulovljena pastrmka!
__________________

Za detalje i upis na program My LONDON kliknite na link u nastavku:

My LONDON, jezičko putovanje

Ako ste propustili prva dva putopisa jezičke mreže, kliknite na sledeće naslove:

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.

 

 


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading