Kurs španskog jezika i časovi kuvanja uz magične ukuse mediteranske kuhinje

Kurs španskog jezika i časovi kuvanja u Malagi

Kurs španskog u FunTASTIČNOJ kulinarskoj učionici

Andaluzija budi sva čula, a ako nam se pridružite na času španskog jezika u Malagi postaraćemo se, zajedno sa školom Malaca Instituto, da vam probudimo i kulinarske strasti dok vam budemo otkrivali sve tajne bogate andaluzijske kuhinje.

Učenje španskog uz časove kuvanja, Verbalisti

Izlaz na more, pogodna klima kao i viševekovna vladavina Mavra doprininela je gastronomskoj raznovrsnosti te španske regije. Mavri su sa sobom doneli pregršt poljoprivrednih tehnika i veština a sa njima i jestive kulture koje do tada iberijsko stanovništvo nije poznavalo, poput pirinča, limuna, pomorandži, urmi, badema… španska kuhinja tada je “upoznala” cimet, šafran i tikvice.

Da li ste znali da su Mavri bili ti koji su prvi uveli “pravilo” da se obrok završava nekim slatkišem, da bi se kasnije to pravilo raširilo po celom zapadnom svetu. Kada su hrišćanski vladari preuzeli kontrolu nad Španijom sačuvali su ovaj orijentalni šmek u ishrani. Uz slasni zalogaj najbolje ide čaša odličnog vina, a 40.000 hektara andaluzijskih vinograda “puni” flaše najboljim sortama –  od jakih do slatkih.

Pozivamo vas da navučete kecelju, zavrnete rukave i krenete sa nama u jednu nezaboravnu jezičko-kulinarsku avanturu 🙂

Malaga

malaga nocu

Oko 300 sunčanih dana godišnje i prosečna temperatura vazduha od 23 stepena čini ovaj grad veoma prijatnim za boravak i učenje španskog jezika tokom cele godine. Okolne planine štite ga od jakih vetrova u zimskim mesecima, a leti ne dozvoljavaju vrtoglave temperaturne skokove. Predivne plaže na obali Kosta del Sol, široke avenije sa drvoredima i parkovi jedinstvenog tropskog rastinja stvaraju savršeni ambijent za vannastavne aktivnosti, dok vas veoma prijateljski raspoloženo lokalno stanovništvo prosto mami da što više govorite španski.

Istorijski centar grada čini pregršt krivudavih ulica sa stotinama tapas barova i tipičnih španskih restorana. Bogato arhitektonsko nasleđe dopunjuju katedrala i arapski zamak, zajedno sa galerijama, pozorištima, koncertnim halama i bioskopima.

Rodni grad Pabla Pikasa i Antonija Banderasa pravi je izbor za sve istinske zaljubljenike u španski jezik, sunce, more i fenomenalnu hranu i zabavu. Sa razlogom se kaže Andalucía – sólo hay una, domovina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, magičnih pejzaža i kultura. Krenite sa nama u avanturu i uverite se u njenu posebnost 🙂

Škola

Jezička mreža Verbalisti zastupa u jugoistočnoj Evropi jednu od najboljih škola u Španiji – Malaca Instituto. Osnovana je 1971. godine i već više od 45 godina podučava zaljubljenike u španski jezik i kulturu.

malaca instituto skolska zgrada i kampus verbalisti
Impresivan Malaca Instituto kampus sastoji se od školske zgrade, smeštajne rezidencije Club Hispanico i pratećih objektata poput bazena, restorana i zajedničkih prostorija za učenje i druženje

Poseban tim stručnjaka zadužen je za osmišljavanje nastavnog i pratećeg materijala kako bi se učenje učinilo efikasnijim i zanimljivijim. Profesori su izvorni govornici španskog jezika sa univerzitetskom diplomom i iskustvom u podučavanju. Nove nastavne i gramatičke celine dodaju se na sistematičan način, a interaktivan pristup i prostor koji je svakom pojedincu dat za lični izraz doprinosi da se vaše komunikacijske sposobnosti postepeno poboljšavaju. Škola ima i posebno odeljenje zaduženo za vannastavne aktivnosti gde se radnim danima od 10:00h do 15:00h možete upoznati sa planom ekskurzija i izabrati željeni program aktivnosti.

Svojevrsna potvrda kvaliteta su i impresivne akreditacije koje su školi Malaca Instituto dodelile vodeće svetske edukativne organizacije poput Instituto Cervantes, EAQUALS (Evaluation & Accreditation of Quality in Language Services) – nezavisno akreditaciono telo koje svojim radom pomaže izvođenju projekata Saveta Evrope i daje svoje preporuke Evropskoj komisiji kada je u pitanju jezičko obrazovanje, IALC (International Association of Language Centres) – vodeće svetsko udruženje privatnih škola koje zahteva da buduće škole članice prođu strogu kontrolu pre nego počnu sa radom i Din CertCO – nemačka edukativna ogranizacija koja potvrđuje da Malaca Instututo ispunjava evropske edukativne norme.

bazen skole spanskog jezika malaca instituto verbalisti
Bazen je deo kampusa i nalazi se između školske rezidencije i restorana

Škola je posebno ponosna na činjenicu da joj je prestižni STM Industry Awards (održava se svake godine u Londonu) već peti put dodelio nagradu najbolje škole španskog jezika na svetu i dobila naziv Superstar school. Samo još jedanaest škola u celom svetu može da se pohvali ovom laskavom i obavezujućom titulom.

Malaca Instituto ogranizovan je kao mini kampus koga čine školska zgrada, rezidencija Club Hispanico i prateći objekti poput mini barova, restorana i zajedničkih prostorija za učenje i druženje. Sve učionice (ukupno 25) klimatizovane su i imaju interaktivne pametne bele table. Može se koristiti multimedijalni centar za učenje koji se sastoji iz dva dela, biblioteke i kompjuterske laboratorije. Besplatan WiFi dostupan je u svim prostorijama kampusa.

Slobodno vreme između i posle časova najčešće se provodi pored bazena, u predivnom dvorištu, na prostranim terasama ili u obližnjem baru. Takođe, studentima je na raspolaganju i plesna dvorana, koje se takođe nalaze u okviru ovog prelepog kampusa. Dve zajedničke prostorije posebno su omiljene među polaznicima – Salón Andalucía i Salón Málaga – tu se organizuju druženja i zabave sa ciljem bližeg upoznavanja i aktivnijeg korišćenja španskog jezika.

Pogledajte u nastavku kako izgleda predivan kampus škole:

Nastava

Casovi kuvanja podjednako su atraktivni odraslima i mladima, Verbalisti
Časovi kuvanja u školi Malaca Instituto omiljeni su polaznicima svih uzrasta 🙂

Program ŠPANSKI+KUVANJE osmišljen je tako da vaš boravak u Malagi učini što zanimljivijim, omogući lako učenje španskog jezika i doprinese da bolje razumete način života vatrenih Španaca. Lokalna andaluzijska kuhinja smatra se najbogatijom varijantom mediteranske ishrane.

“Radićete” sa najsvežijom ribom i morskim plodovima, fenomenalnim maslinovim uljem i čuvenim sastojcima regionalne gastronomije: ukusnim voćem i povrćem, orasima, mahunarkama… Nakon nastave španskog jezika u učionici, “selite” se u kuhinju i postajete pravi kulinarski mađioničar. U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi sve više koristite španski jezik i vaš nivo znanja za kratak vremenski period se znatno poboljšava. Prijatelji i porodica nonstop vas zivkaju da se vratite kući jer jedva čekaju da probaju neki od specijaliteta koje ste naučili na ovom kursu, ali vama se nikako ne napušta Malaga koja vam je prirasla srcu :).

Program na nedeljnom nivou uključuje sledeće:

  • 20 časova španskog jezika
  • 2 časa kuvanja
  • Jednu gastronomsku turu sa ručkom
  • Dokumentarni film o andaluzijskoj kuhinji
  • Poludnevnu eksurziju ili izlazak u tapas bar
  • Posetu centralnoj pijaci
  • Knjigu o andaluzijskoj kuhinji, kao i trendy kecelju 🙂

Datume početka programa u 2020. dostavljamo na upit, odnosno kada dobijemo prijavu koja nije obavezujuća i koju možete preuzeti ovde.

Okviran raspored dve nedelje učenja španskog jezika i kulinarstva pogledajte u nastavku (napomena: podložno promenama):

casovi spanskog jezika i kulinarstva u malagi raspored aktivnosti verbalisti
Kliknite na tabelu za uvećan prikaz

Smeštaj

Dolazak u smeštaj je nedeljom a povratak subotom.

dvokrevetna soba smestaj club hispanico skola spanskog malaca instituto
Dvokrevetna standardna soba u školskoj rezidenciji Club Hispanico

Club Hispánico je rezidencija koja se nalazi u istoj zgradi gde se održava i nastava. Na raspolaganju je standardni i executive tip sobe u jednokrevetnim i dvokrevetnim opcijama. Ova rezidencija je najpopularnija smeštajna opcija među studentima jer zajedno sa školskom zgradom čini predivni kampus u okviru kog su restoran i barovi, bazen, plesni studio, biblioteka i multimedijalne prostorije. Boravak je na bazi noćenja, a nedeljne doplate za obroke iznose: doručak – 39 evra, polupansion – 134 evra i pun pansion 196 evra..

Studentski stanovi – Studenti dele stanove sa do pet polaznika iz škole. Svi stanovi imaju opremljenu kuhinju, zajedničku dnevnu sobu sa TV-om, mašinu za pranje veša, peglu i besplatan pristup internetu. Škola obezbeđuje posteljinu dok studenti donose sopstvene peškire. Održavanje zajedničkih prostorija obavlja se jednom u dve nedelje, dok su polaznici u obavezi da vode računa o čistoći svojih soba. Boravak je na bazi noćenja u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama A ili B tipa. Razlika između stanova tipa A i tipa B ogleda se u sledećem:

Tip A: deset minuta hoda do škole, klima u stanu, odlična opremljenost, pristup bazenu (tokom leta)
Tip B: najviše tridesetak minuta hoda ili prevozom do škole, autobuska stanica u blizini, prosečna opremljenost

Za studentske stanove treba planirati i trošak od 10 evra nedeljno za čišćenje stana.

Smeštaj u porodici je sigurno najbolji način da utvrdite znanje španskog i upoznate Malagu i način života u Španiji. Porodice su pažljivo birane i najčešće su do 20tak minuta hoda udaljene od škole ili su blizu stanica javnog prevoza. Pranje veša jednom nedeljno je uključeno u cenu, a porodica obezbeđuje peškire. Boravak je u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama na bazi polupansiona.

Slobodno vreme

Pored redovnih časova španskog jezika i kuvanja, škola Malaca Instituto organizuje raznovrsne aktivnosti i ekskurzije tokom kojih polaznici upoznaju špansku kulturu i običaje, stiču nove prijatelje i zabavljaju se.

razgledanje i obilasci malage deo su vannastavnih aktivnosti

Andaluzija budi sva vaša čula a na njene lepote je „pao“ je i jedan Lorka, o njenim predelima i gradovima, koridama i ljudima, pisao je i Hemingvej, ovde su rođeni, mitski ljubavnici Don Huan i prelepa Karmen… Kažu da je i flamenko nastao baš u Andaluziji kao narodna igra sa pevanjem. Preteča je pevanja „gana“ koji je oponašao mujezinov poziv na molitvu. Kasnije, Cigani u čergama uvode gitaru i tako nastaje kompletan zvuk jednog od najpoznatijih folklora na svetu…

Gitare, flamenko, vino, masline i asocijacija na Lorku. Sve ono po čemu se prepoznaje Španija, što čini dušu Španije, naći ćete u Granadi, glavnom gradu istoimene provincije u pokrajini Andaluziji a španski mozaik upotpuniće Sevilja (prestonica Andaluzije) i Kordoba.

malaga je poznata po sardinama na rostilju praksa koja datira jos iz devetnaestog veka verbalisti
Malaga je poznata po sardinama na roštilju, praksa koja datira jos iz devetnaestog veka kada su sardine služile za prehranu siromašnih, dok se one danas služe kao pravi specijalitet

Spremni za paleolitske pećine? Idemo u bela, andaluzijska sela, Nerju i Frigilijanu i odmah nas očaravaju nestvarnim krajolicima…Maorski uticaj je očigledan, a naše oko ne zna gde će pre, arapske ulice, prekrasne bašte, Mediteran, strme litice…

Doživljaje sa nezaboravnih ekskurzija vikednom prepričavamo uz druženje u tapas barovima ili dok učimo kako se pravi gaspaćo i tortilja ili dok usavršavamo strasne flamenko pokrete.

Avanturistički duh podstičemo kroz kajak, planinarenje ili posetu pećinama, a sportski kroz fitnes, džoging, tenis ili skijanje zimi na obroncima Sijera Nevade.

rc3ado verde
Andaluziju karakterišu jedni od najspekakularnijih kanjona u Evropi, dok reka Rio Verde važi za najbolju za vožnju kanuom

Nakon uzbudljivog učenja i boravka u Malagi doživećete pravo značenje reči duende. Španci to opisuju kao “misterioznu moć koju svi osete, a ni jedna filozofija ne može objasniti”. Lorka je definisao taj pojam bolje od bilo koga, rečima: “Duende se vidi na telu plesačice, kao što se vetar vidi na pesku. Ljudi ga prepoznaju instinktivno čim se pojavi”. Imati duende, znači biti magičan, Andaluzija je upravo takva.

U nastavku možete pogledati doplate za celodnevne ekskurzije koje su u ponudi škole. Prikazane cene uključuju usluge prevoza, turističkog vodiča i ulaznice za znamenitosti:

  • Kordoba (50 evra)
  • Granada (50 evra)
  • Sevilja (50 evra)
  • Ronda (45 evra)
  • Kasabermeha i Rodrigo (35 evra)
  • Nerha i Frigilijana (35 evra)
  • Antekera i bio park El Tropical (35 evra)
  • Mihas (30 evra)

Cenovnik i datumi

Datumi početka programa: 05, 12, 19. i 26. februar; 04, 11, 18. i 25. mart; 01, 08, 15, 22. i 29. april; 06, 13, 20. i 27. maj; 03. jun (samo jedna nedelja); 02, 09, 16, 23. i 30. septembar; 07, 14, 21. i 28. oktobar; 04, 11, 18. i 25. novembar; 02. decembar (samo jedna nedelja).

Dolazak u smeštaj je nedeljom a povratak subotom.

2024 CENE JEZIČKOG PROGRAMA “ŠPANSKI+KUVANJE” PO OSOBI (uzrast 16+)
SMEŠTAJBroj časova nedeljnoJEDNA nedeljaDVE nedelje NEDELJNA doplata za visoku sezonu 02.06. do 14.09.NEDELJNA doplata za jednokrevetnu sobu
CLUB HISPANICO, STANDARDNA rezidencija (u okviru samog kampusa), dvokrevetna soba, boravak na bazi noćenja 20 + specijalan program aktivnosti795138956 €28 €
CLUB HISPANICO EXECUTIVE rezidencija (u okviru samog kampusa), jednokrevetna soba, boravak na bazi noćenja 20 + specijalan program aktivnosti1040187956 €
STAN, dvokrevetna soba, boravak na bazi noćenja20 + specijalan program aktivnosti685116956 €64 €
PORODICA, dvokrevetna soba, boravak na bazi polupansiona20 + specijalan program aktivnosti688122556 €36 €

*Cene su date u evrima

Napomena: Polaznici ostvaruju dodatne uštede jer ne snose troškove kursnih razlika. Sva plaćanja vrše se u valuti zemlje u kojoj se nalazi koledž koji organizuje i izvodi jezičko obrazovanje a na račun kompanije PRODIREKT LLC koja je ovlašćeni predstavnik i u većini slučajeva ekskluzivni regionalni zastupnik stranih koledža i univerziteta u Evropi.

U cenu je uključeno

Kurs španskog jezika sa časovima kuvanja, odabrani smeštaj, udžbenici i kompletan nastavni materijal, dijagnostički test na početku kursa i sertifikat po završenom programu. Cena uključuje i brojne vannastavne aktivnosti, poput turističkog obilaska Malage, kao i sve one navedene u opisu programa pod “Nastava”. Korišćenje bazena na kampusu, kao i internet u školi i u svim smeštajnim varijantama takođe su uključeni u cenu.

U cenu nije uključeno

Troškovi registracije od €50, avionski prevoz sa pripadajućim taksama, povratni aerodromski transfer i putno-zdravstveno osiguranje.

Najbolje skole jezika

Zavidne međunarodne akreditacije obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti (Verbalists Education & Language Network) pogledajte ovde.

Kako izgledaju verovatno najpoznatiji časovi španskog i kulinarstva na Mediteranu pogledajte u dva video priloga koja smo vam pripremili u nastavku, prijatno 🙂

Kurs španskog i časovi kuvanja u Malagi

Iako je nešto duži, toplo preporučujemo da pogledate i promotivni video za Malagu – Somos Málaga, u kom učestvuju brojne poznate ličnosti tog grada:

‘Somos Málaga. Somos de Málaga’, campaña turística en la que medio centenar de malagueños famosos hacen de cicerones para mostrar la gran transformación que ha registrado el destino en los últimos años.

Imate pitanje u vezi sa jezičkim programima u Malagi? Želite detaljnije informacije? Kontaktirajte nas ili pošaljite svoj komentar/pitanje popunjavanjem formulara u nastavku:

Kontakt formular


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading