Kako na master i studiranje u Nemačkoj – lista univerziteta, troškovi i procedura prijave

saveti za studiranje u nemackoj

Oktobarfest nije jedini koji dovodi strance u Nemačku. Iako ne dobija tako veliku medijsku pažnju, obrazovanje je veoma bitan činilac i doprinosi sve većoj popularnosti Nemačke u svetu.

Nemačka je iznedrila neke od najpoznatijih svetkih naučnika, izumitelja i akademika. Čak i oni koji se ne bave naukom i tehnologijom čuli su za Ajnštajna ili za Karla Benza čiji su izumi doprineli razvijanju Mercedes Benz-a, BMW-a, Poršea i Suzukija. Kroz istoriju Nemci su mnogo puta nagrađivani i Nobelovom nagradom za izuzetna postignuća. Jasno je da Nemačka pruža velike mogućnosti za obrazovanje, pa tako uz rastuću potrebu za usavršavanjem i sticanjem iskustva u okruženju najrazvijenijih zapadnih ekonomija, studenti iz celog sveta prepoznaju tu zemlju kao pravo mesto za sticanje i dopunu akademskog znanja.

kako na master u nemackuNa osnovu podataka o stranim studentima koji se mogu videti klikom na IIE.org, u Nemačkoj se prošle godine edukovalo 235.858 stranaca, kako u privatnim tako i u državnim obrazovnim institucijama, što čini 13% od ukupnog broja svih studenata.

Pored visokog životnog standarda, cene studiranja znatno su niže u poređenju sa drugim, vodećim svetskim silama. Kompletno studiranje je dosta jeftinije nego u SAD, zdravstveno osiguranje može se obezbediti po veoma pristupačnim cenama, a postoje i fondovi kod kojih se može aplicirati za studenstke povlastice i stipendije. Jedan od najpoznatijih je DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst)

Master u Nemačkoj, osnovne informacije

U ovom tekstu bavimo se osnovama pohađanja master studija u Nemačkoj, iznoseći i neke statističke podatke koji su važni za bolje razumevanje te teme. Iako tabela u nastavku prikazuje ukupan broj studenata na osnovnim i master studijama (a ne samo na masteru), ona je značajna jer ukazuje na najpopularnije smerove na fakultetima.

Oblast Broj internacionalnih
studenata
Biznis i menadžment 58.227
Tehničke nauke 38.206
Prirodne nauke 13.100
Društvene nauke 19.594
Matematika i informatika 16.751
Primenjena umetnost 21.553
Zdravstvo 29.383
Obrazovanje 4.843
Humanističke nauke 19.358
Poljoprivreda 11.261
Drugo 3.582

Izvor: DAAD

Sistem studiranja

Nakon što smo napravili presek najtraženijih obrazovnih disciplina, nameće se pitanje šta odabrati? Sistem studiranja u Nemačkoj može da se podeli u tri interesne sfere:

  1. Prva su takozvani tehnološki univerziteti koji su uglavnom okrenuti istraživačkim delatnostima, kao i za master i doktorske studije.
  2. Druga su primenjene nauke, u Nemačkoj poznatije kao Fachhochshulen. Ovi univerziteti su dobro povezani sa industrijama i poslodavcima i vode kao profesionalnim zvanjima, poput inžinjera, mestima u poslovnoj administraciji i drugim.
  3. Treća oblast usavršavanja su specijalistički instituti za oblasti profesure, muzike i drugih kreativnih oblasti.

Najbolji univerziteti u Nemačkoj su i visoko kotirani u jednoj od najmerodavnijih lista za rangiranje univerziteta koju možete videti na QS World University Rankings of 2016. Pogledajte u tabeli koju smo pripremili u nastavku položaj prvih 10 univerziteta u Nemačkoj na toj svetskoj rang listi:

Lista najboljih univerziteta

Univerzitet

Rang u Nemačkoj

Rang u svetu

Tehnički univerzitet, Minhen

1

60

Ludwig-Maximilians-Universitat Minhen

2

68

Ruprecht-Karls-Universitaet Hajlderberg

3

72

Karisruhe, tehnološki institut

4

98

Humboldt-Universitat, Berlin

5

121

Freie Universitaet, Berlin

6

123

RWTH Aachen University

7

146

Albert-Ludwigs-Universitaet, Frajburg

8

163

Tehnički univerzitet, Berlin

9

164

Eberhard Karls Universitat, Tubingen

10

167

Procedura prijave

U Nemačkoj ne postoji univerzalni način bodovanja ili testiranja (poput, na primer GRA bodovanja). Univerziteti procenjuju svoje potrebe i na osnovu toga raspisuju konkurse upisa. Njihov savet je da prvo uvidite da li postoji potreba za vašim željenim poljem obrazovanja i daljeg usavršavanja. Na primer, diploma osnovih studija može biti sasvim dovoljna kvalifikacija za dalji nastavak školovanja. S druge strane, ukoliko univerzitet ima ograničen broj mesta, selekcija kandidata se pravi na osnovu polaganja pismenog ispita poput GRE ili GMAT.

testdaf za upis na univerzitete u nemackojPostoje dve osnovne varijante master programa, internacionalni programi uglavnom se izvode na engleskom jeziku, a ostali na nemačkom. Detalje možete pogledati ovde.

Ako je studiranje na engleskom jeziku, biće potrebno da dostavite dokaz o visokom nivou znanja jezika, i tada obično polažete TOEFL ili IELS test. Rezultat na pomenutim testovima mora da bude viši od 550 za pismeno testiranje TOEFLa, 213 za kompjutersko testiranje TOEFLa, 79 za internet tesiranje TOEFLa , i 6.0 za IELTS.

Ako se programi slušaju na nemačkom jeziku polažete TestDaF (German as a Foreign Language Test) ili DSH (German Language Test for the Admission of Foreign study applicants).

Univerziteti rade u dva semestra – zimski traje od oktobra do marta, a potrebno je prijaviti se između marta i juna, dok je letnji semester od aprila do septembra, a prijave se šalju od septembra do decembra.

Cene studiranja

Nemačka je poznata kao povoljno okruženje za akademsko usavršavanje. U nekim slučajevima, određene troškove studiranja snosi država i samim tim dosta izlazi u susret budućim studentima.

Stipendije za studiranje u Nemačkoj, VerbalistiDodatni troškovi su iznajmljivanje stana i svakodnevne životne potrebe. Za izdavanje stana okvirno treba izdvojiti oko 700 evra mesečno, dok 200 evra može da pokrije troškove hrane, takođe na mesečnom nivou. Savetujemo da pogledate stipendiumplus.de gde su prikazani načini stipendiranja podržani od strane nemačkog Ministarstva prosvete koje godišnje potroši oko 240 miliona evra na stipendije za talentovane studente.

Na sajtu The Deutschlandstipendium nalazi se lista privatnih udruženja koje dodeljuju stipendije a koje kasnije odobrava Vlada. Mesečni iznosi se kreću između 300 i 2.000 evra.

Pored DAAD programa stipendiranja, druge javne i religijske institucije takođe obezbeđuju stipendije a lista je data na sajtu studentwerk-berlin.de.

Saradnja između Evropske unije i zemalja koje su van nje regulisana je Erasmus programima; za opis kliknite ovde.

Drugim rečima, Nemačka je sinonim za studiranje polaznicima iz celog sveta. Jezička mreža Verbalisti, kao međunarodno akreditovana i vodeća u regionu u oblasti edukacije, stoji vam uvek na raspolaganju za dodatno jezičko usavršavanje i pripremu za ulazne testove. Veze i partnerstva jezičke mreže sa brojnim školama i univerzitetima u Nemačkoj olakšavaju upis, dok će vam naši stručni saveti pomoći u odabiru najboljeg univerziteta u skladu sa vašim posebnim zahtevima. Dovoljno je samo da nas kontaktirate.

Srećno!

Autor: Aleksandar Jovanović, Verbalisti

Save

Imate komentar ili pitanje?