Jezička putovanja – My LONDON program i šetnja od Holborna do Lester skvera

My LONDON putopisi - šetnja od Holborna do Lester skvera za početak jezičkog putovanja

Približavamo se početku najomiljenijeg putovanja koje jezička mreža izvodi dugi niz godina sa svojim iskusnim vodičima. Među našim brojnim i raznovrsnim pustolovinama čuveni program My LONDON i avanture profesorke engleskog jezika Ljiljane Aleksić zauzeli su primat.

Ljiljana Aleksić Ljiška - vodič jezičke mreže Verbalisti
Jezička putovanja – Ljiljana Aleksić Ljiška, vodič jezičke mreže Verbalisti

Ljiška, kako je zovu oni koji je poznaju, više od 25 godina vodi grupe mladih sa jednakim entuzijazmom a London, Oxford, Cambridge i Brighton poznaje u prste. Ljiška pleni svojom neposrednošću i brigom, njeno poznavanje britanske istorije i kulture je nestvarno, a način na koji verbalistima u Londonu prenosi svoje znanje je jedinstveno i krajnje dopadljivo. Njenu poslovnu biografiju možete pročitati ovde a koliko je omiljena među našim polaznicima ovde. Danas otvaramo serijal putopisa nastalim beleženjem iskustva i utisaka polaznika sa ranijih jezičkih putovanja My LONDON, okićenim zanimljivostima iz Ljiškinog pera.

Za detalje i upis na program kliknite na link u nastavku:

My LONDON, jezičko putovanje

Pa da krenemo!

My LONDON, PRVI DAN – Šetnja od Holborna do Lester skvera

Kada je verbalistima dan počeo šetnjom od stanice Holborn (gde je živeo Čarls Dikens) do Lester skvera (gde se održavaju premijere filmova i pozorišnih predstava), odmah su shvatili kolika je kvota impresija koju mogu da ispune u toku jednog prepodneva.

Putovanja Verbalista - Masonska loža u Londonu
Masonska loža u Londonu

Prva atrakcija bila je Velika Masonska loža, najveća u Ujedinjenom kraljevstvu, bratstvo i dobrotvorna organizacija koja broji 300 000 članova. Neki verbalisti su se odmah raspitivali za uslove da se učlane 🙂 Dopala im se mogućnost da budu podučeni lekcijama morala i samospoznaje kroz alegorijske dvočinke koji se uče napamet i izvode među ložama, o časti, poštenju, fer pleju, učtivosti i filozofskim konceptima. Zaintrigirao ih je i samo Masonima prepoznatljiv način rukovanja kao dokaz identiteta, sličan današnjem PIN-u.

Nakon kraće šetnje, zaustavili smo se pored velelepne zgrade Kraljevske opere i pogledali program. Raspitivali smo se za karte za balet ruskog Boljšoi teatra. Mogu da se kupe i za 10 funti!

Za minut, dva stigli smo do jednog od nekoliko srca grada – Kavent gardena. Verbalisti su bili oduševljeni saznanjem da je Bernard Šo postavio radnju svog čuvenog Pigmaliona baš ovde, gde je nekad bila zelena pijaca sa voćem i cvećem. Čuveni arhitekta Inigo Džouns preobratio je ovaj kraj u elegantan skver, odnosno pijacu. Bili smo najviše očarani gutačima vatre, pokretnim skulpturama, žonglerima i uličnim pozorištem. Devojke su bile zainteresovane da posete Akademiju cveća i nauče nešto o dizajniranju cvetnih aranžmana. Jubilarna pijaca ponudila nam je ugođaj da razgledamo antikvitete, a u akustičnim dvorištima kafea uživali smo u pevanju solista i na duhovit način bili primorani da kupimo jedan disk.

Fascinantni ulični zabavljači u Covent Gardenu
Fascinantni ulični zabavljači u Covent Gardenu

Sledeće zaustavljanje je bilo srce Sohoa – Lester skver. Prvo smo naišli na Hipodrom, koji je nekad bio najveća diskoteka u Evropi. Bio je i pozorište sa čuvenim izvedbama Klare Heliot koja je krotila žive lavove na sceni kao da su mace i bacala im sirovo meso na pozorišne daske svakog dana u toku predstave. Verbalisti nisu verovali svojim ušima. Od 2012. Hipodrom je popularni kazino. Ovde smo kupili karte za predstave, pogledali program koncerata, filmova i pročitali na plakatima kada gostuju zvezde. Pogledali smo otiske ruku nekih zvezda u bronzi. Posebno nas je oduševio China Town sa pečenim patkama koje su visile kao lakirane i priča o tome kako se služe viljuškom usitnjene i rolovane u male palačinke. Umalo da zakasnimo na časove!

Za drugi dan planirali smo posetu Prirodnjačkom muzeju sa fantastičnom zbirkom eksponata gde ćemo videti skelete dinosaurusa i ostalih izumrlih vrsta, a zatim pravac najglamuroznija robna kuća…stay tuned!

Najbolje skole jezika

Zavidne međunarodne akreditacije obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti (Verbalists Education & Language Network) pogledajte ovde.

Imate komentar ili pitanje?