Bez vize u Ameriku i Englesku sa malteškim državljanstvom od 650.000 evra

MaltaMalteški parlament doneo je odluku po kojoj će građani zemalja koje nisu članice Evropske unije ubuduće moći da kupe državljanstvo Malte za 650.000 evra.

Poseban trag na Malti ostavili su srednjovekovni vitezovi templari
Poseban trag na Malti ostavili su srednjovekovni vitezovi templari

Premijer Džozef Maskat obrazložio je da projekat ima za cilj da donese prihode zemlji tako što će privući potencijalne bogate investitore, prenosi Rojters. Prema njegovim procenama, država bi zaradila 30 miliona evra u prvoj godini – pretpostavka je da bi oko 45 ljudi kupilo državljanstvo Malte koje bi im omogućilo pravo na rad i boravak u drugim delovima Evropske unije.

Malta je članica EU, Šengenskog prostora a ima bezvizni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Stručnjaci procenjuju da će godišnje između 200 i 300 pojedinaca aplicirati za malteško državljanstvo.

Opoziciona Nacionalna partija žestoko se protivi ideji prodaje državljanstva strahujući da bi to moglo da Malta mogla da postane zemlja poreskog raja. Malteška vlada pak tvrdi da podnosioce zahteva očekuje stroga provera i da osobe koje se dovode u vezu sa kriminalom neće moći da dobiju državljanstvo, a napominje da o ovakvoj ideji razmišljaju još neke zemlje EU. Tokom glasanja u parlamentu ispred zgrade je održan manji protest na kojem su demonstranti zahtevali da prodaja državljanstva bude uslovljena realnim investicijama.

Ako imate pomenutih 650.000 evra ali još uvek ne znate dobro engleski (na Malti se zvanično govore dva jezika – malteški i engleski), ili ako želite da se bliže upoznate s ovom mediteranskom zemljom pre nego što otkupite svoje državljanstvo, preporučujemo jedno jezičko putovanje na ovo ostrvo. Kliknite ovde za obilazak Malte u organizaciji jezičke mreže Verbalisti.

Izvor: Tanjug

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?