Vasil Hadžimanov bend u Nišu – Can you dig it?

Vasil Hadžimanov bendBend klavijaturiste Vasila Hadžimanova, jednog od najuspešnijih jazz i fusion muzičara mlađe generacije sa ovih prostora, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu prve večeri – u četvrtak 15. avgusta. Postava koju još čine, Branko Trijić (gitara), Miroslav Tovirac (bas), Pedja Milutinović (bubanj) i Bojan Ivković (perkusije, sket vokal, glas), trenutno promoviše peti studijski album “Can you dig it?”, koji je ove godine, 2013., u DD formatu objavljen od strane OverJazz Record iz Hamburaga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje započelo je sa njegovih 5 godina u beogradskoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, a njegovo zanimanje za jazz obezbedilo mu je 1991. punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa jazz velikanima kao što su: Milt Jackson, Curtis Fuller, Bayron Stripling…. 1992. se preselio u Boston gde, pod punom stipendijom, studira klavir i aranzman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995., a njegovi učitelji klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony. U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Djordjević i Bato Andonov), Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi “Funky Faust”) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na američku turneju.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.

Vasil Hadžimanov bend 2Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3000) na sceni EXPO DOME do tada. Novembra 2005. godine, VH Band je odrzao tri koncerta,u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara “Jazzy Colors” ponovo predstavljajuci nasu zemlju. Marta, kao i Avgusta 2006. godine, odrzali su dva, sjajno posecena i pozdravljena, koncerta u Trstu (Italija).

Album “Can you dig it?” je snimljen za rekordnih četiri dana, u Mostaru, u studiju „Mc Pavarotti“ i sadrži deset pesama. Na albumu se nalazi osam autorskih pesama (Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac), jedna makedonska narodna pesma pod nazivom „Marika moma ubava” kao i obrada John Scofield-ove teme „What It Is”. Album su snimali: Vasil Hadžimanov – klavir i klavijature, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Srđan Dunkić – bubanj, Bojan Ivković – perkusije i Peđa Milutinović – bubanj. Gosti na albumu: Wikluh Sky-vokal i Vukašin Marković – vokal i trombon.

Od maja 2013. svi albumi VHBand-a će u digitalnom formatu biti objavljeni od strane već pomenute izdavacke kuće, OverJazz Records. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Nagradna igra komunikacijske mreže Verbalisti – osvojite komplet ulaznica za Nišville

Ne propustite priliku da učestvujete u našoj nagradnoj igri i besplatno posetite festival Nishvill. Kliknite ovde i bićete na korak od učestvovanja u nagradnoj igri jezičke mreže Verbalisti koja vas može odvesti na jedno nezaboravno muzičko putovanje.

Karte možete kupiti i na svim prodajnim mestima Card Service-a i Eventima u Srbiji i inostranstvu ili ih naručite preko interneta na strani www.tickets.rs i www.eventim.rs.

Imate komentar ili pitanje?