Velika plava rupa raj za ronioce (FOTO GALERIJA)

Velika plava rupa
Velika plava rupa (eng. Great Blue Hole) je velika podvodna rupa na obali Belizea dubine 125 metara

Belize je jedina država Centralne Amerike u kojoj je službeni jezik engleski. Uz engleski deo stanovnika govori i španski. Nekada je Belize bio poznat pod nazivom Britanski Honduras. Posebnost ove zemlje su njeni stanovnici koji i dalje neguju različite kulture svojih predaka.

Najpopularnije odredište ronioca u Belizeu je takozvana “Velika plava rupa” (eng. Great Blue Hole). Ovo neobično “udubljenje” u moru poseduje pravilni kružni oblik a voda koja je ispunjava ima tamnije plavu boju od okolne vode. Zanimljiv prirodni fenomen, zar ne?

velika plava rupa raj za ronioceKoralni greben Belizea sastoji se od niza koralnih grebena, i proteže se uzduž obale Belizea, oko 300 km, i deo je 900 km dugog Mezoameričkog koralnog grebena (proteže se od Meksika do Hondurasa). Posle Velikog koralnog grebena u Australiji, ovo je po dužini drugi u svetu. Koralni greben Belizea je i jedan od biološki najraznovrsnijih ekosastava na svetu i nalazi se na UNESCO-ovom popisu svetske baštine. Nažalost, od 2009. našao se i na listi ugroženih mesta svetske baštine.

Preterana izgradnja turističkih smeštaja, kruzeri i zagađenje ozbiljno su ugrozili grebene. Naučnici smatraju da su globalno zagravanje i ekstremne klimatske pojave izazvali izbeljivanje korala. Procenjuje se da je u poslednjih 20 godina oštećeno i do 50 odsto koralnog grebena Belizea i mnogi veruju da je mogućnost oporavka ravan nuli.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading