Zima i leto u Berlinu kroz Ninin kaleidoskop

nina-stojicMoje ime je Nina Stojić, imam 17 godina i živim u Beogradu. Nemački jezik učim od osnovne škole i mislim da je sada pravo vreme da ga konačno sa samopouzdanjem progovorim. Zahvaljujući jezičkoj mreži Verbalisti imala sam priliku da dva puta budem na programu Berlin college u školi GLS, prvo u januaru a onda i u julu ove godine.

U početku, na zimskom kampu, mislila sam da će mi biti teško da se uklopim u novu sredinu jer nisam tako dobro govorila nemački, ali već posle prvog dana sve je bilo super. Profesori u školi obavljaju svoj posao sa puno stručnosti, uvek su tu da nam pomognu i čine sve da se oslobodimo i budemo aktivni na nastavi. Časovi su dosta različiti i puno zanimljiviji od onih u mojoj školi. Sve je bilo baš onako kako su nam rekli u jezičkoj mreži u Beogradu i hvala im što su taj moj strah umanjili pre mog odlaska 🙂

Skola nemackog za mlade tokom zime, VerbalistiSvakoga dana posle nastave imali smo razne aktivnosti i ekskurzije i to mi se posebno dopadalo. Obilazili smo Berlin i družili se pa sam tu dodatno vežbala da govorim nemački i engleski sa drugarima iz celog sveta. Najviše sam se zbližila sa dve drugarice iz Španije. Sa njima sam i dalje u kontaktu i planiramo da naredne godine ponovo budemo zajedno na istom programu.

Posebno me fascinirao Fernzetrum, čuveni berlinski TV toranj koji se nalazi tačno 204 metra iznad zemlje. Gledano odatle, Berlin je magičan…kao da ga posmatram kaleidoskopom – svetla grada pomešana sa belinom snega sa pogledom na razne znamenitosti 🙂  Vidi se Muzejsko ostrvo, Oberbaum most, mesto gde je bio čuveni zid, Branderburška kapija…Nakon Fernzetruma obično smo išli baš do Branderburške kapije da kupimo pečeni kesten koji se tu prodaje. Cela grupa bi strpljivo čekala svoju porciju. Ni to što je malo hladno ne smeta jer je to najlepši pečeni kesten u gradu. Tokom zimskog kampa veoma sam uživala i u dvoranskom klizanju na ledu.

Letnji kamp je bio isto fenomenalan a 3 nedelje su mi prosto proletele. Letos mi se najviše dopao obilazak Muzejskog ostvrva i gradskog jezgra i kupanje na jezeru Wansee. Zapravo ne znam da li mi se Berlin više svideo zimi ili leti, svejedno kad god da odete neće te pogrešiti. Toliko od mene…za sada 🙂 Ich liebe dich, Berlin!!!!

Nina je pohađala program active BERLIN – Berlin College čije detalje možete pogledati ovde. Za kompletnu listu programa jezičke mreže Verbalisti kliknite ovde a za aktuelne promocije ovde.

Save

Save