Program My LONDON – Ljiškin pohod na Hajd park sa verbalistima

ljiljana aleksic verbalisti

Jedan od brojnih uzbudljivih dana jezičkog putovanja My LONDON predstavljamo kroz putopis dugogodišnjeg vodiča jezičke mreže Ljiljane Ljiške Aleksić. Kažu da slika vredi hiljadu reči ali kao da ova izreka ne važi baš mnogo za Ljiškine putopise. Ljiška nam prenosi kako je doživela sa našim polaznicima jedan divan dan u Hajd parku prošlog leta. Pa da krenemo onda svi zajedno stopama kralja Henrija VIII.


Jezičko putovanje My LONDON

Hyde Park i stopama kralja Henrija VIII

Dan za posetu Hajd parku. Privilegija da se vidi jedan od najvećih parkova na svetu. Nekada lovište kralja Henrija VIII. Otvoreni prostor koji je on konfiskovao od kaluđera Vestminsterske opatije. 142 hektara prostranstva za uživanje u srcu Metropole. Samo smo jednim korakom zakoračili iz džungle Oksford strita i odmah shvatili neophodnost mirnih zelenih površina koje su suprotnost urbanom vrtlogu velegrada.

skola engleskog u londonu poseta hajd parku verbalisti
kliknite na slike za uvećane prikaze

Ušli smo u park kod Marble Arch-a i zatekli se na čuvenom Speakers’ Corner-u – mestu gde se nedeljom tradicionalno izražavaju govornici, gde se vode debate i drže govori, po principu: što je zanimljivija tema i umešniji govornik, više je publike. Mesto gde se demonstrira sloboda govora! Posećivale su ga mnoge javne ličnosti, među kojima su Karl Marks i Džordž Orvel. Odmah smo se složili oko tema koje bismo pretresali…da je bila nedelja 🙂

U neposrednoj blizini je staza koja ide oko parka, namenjena onima koji žele da jašu ponije, sa džokejom ili sami. Među Verbalistima je jedino Tamara bila zainteresovana za ovu disciplinu jer ima iskustva u ovome i voli konje. Hajd park je raj i za džogoranje, plivanje u rekreacionom jezeru, vožnju biciklima, klizanje zimi, veslanje po jezeru…

Laganom šetnjom po, ovog puta ne najzelenijoj travi zbog žarkog leta, stigli smo do veštačkog jezera Serpentine, koji u zapadnom delu menja ime u Long Water. Odmah smo iskoristili mogućnost da iznajmimo dva pedolina i krenuli u avanturu direktnog istraživanja lepota jezera, a ne pasivnog posmatranja sa kopna. Doživeli smo bliski susret sa različitim vrstama ptica koje se ovde ne mogu prebrojati. Posebnu pažnju smo poklonili mladuncima, pačićima, koji su sticali prva plivačka iskustva…prava pačija škola!

Svake godine iskoči neko iznenađenje u Hajd parku. Ovaj put to je bila privremena skulptura „The Mastaba“/Projekat za London, bugarskog umetnika Krista (Christo). Ta atraktivna, ljubičasta skulptura će plutati na jezeru do septembra. Ovaj čuveni autor je do sada imao nekoliko neobičnih projekata: oblaganje ostrva ružičastom plastikom, obmotavanje zgrade Rajhstaga u zlatnu tkaninu, plutajuća pristaništa…

Šetali smo potpuno opušteno po ovom divnom sunčanom danu, spajajući se sa prirodom. Prešli smo most preko jezera koji odvaja Hajd park od Kensington Gardens. Zastali smo kod mape parka i podsetili se odakle smo danas krenuli u ovu avanturu i šta nam je još ostalo da vidimo, žaleći što ne možemo da zavirimo u svaki kutak ovog ogromnog prostora.

lady d fontana u hajd parku verbalisti
„Joy of Life“ – memorijalna fontana Lady Di

Zadržali smo se kod neobične Memorijalne fontane Lady Di, rađene od najboljih materijala, talenata i tehnologije. Tu je nastala prava cika sa prskanjem i ulaskom u fontanu. Niko nije mario što će se pokvasiti po ovako toplom danu. Shvatili smo da nije slučajno ova fontana nazvana „Joy of Life“. Fontana je nepravilnog oblika i nejednakih nivoa, baš kakav je bio i život Lady Di. Sastoji od 545 delova granitnih ploča iz Kornvola, oblikovanih poslednjom kompjuterski kontrolisanom mašinerijom a spojenih tradicionalnom tehnologijom.

Šetnjom u pravcu Kensingtonske palate, prošli smo pored male galerije, i pošto smo se jedva odvojili od vesele atmosfere na fontani i zadržali se duže, ovog puta nismo otišli do statue Petra Pana, izgubljenog dečaka.

Ispred nas se zatim ukazao kitnjasti Albert Memorijal, ekstravagancija viktorijanske gotike, posvećen princu Albertu, suprugu kraljice Viktorije. Taj memorijal slavi viktorijanska dostignuća i prinčeve strasti i interesovanja. U ruci drži katalog Velike izložbe održane 1851. u Hajd parku čiji je on bio inspirator i organizator. Po njemu je i čuveni Albert Hol dobio ime. To impresivno kružno zdanje je locirano tačno naspram memorijala. Na osnovama memorijala, u četiri ugla, postavljene su skulpture u belom mermeru, svaka sa simbolima određenog kontinenta. Tu nas je Marko iznenadio svojim znanjem istorije i poznavanjem simbolike.

letovanje i ucenje engleskog u londonu verbalisti

Prošetali smo do okruglog jezera, realizovane ideje kraljice Karoline, na kom je plutalo bezbroj belih labudova. Naspram je osmougaoni prostor sa odličnom akustikom (Bandstand) za koncerte. Ispred nas je bila Kensingtonska palata, sa statuom kraljice Viktorije koja se ovde rodila, živela i tu saznala da će se ustoličiti. Statua kralja Vilijama III je ispred glavnog ulaza. On je 1689. odlučio da ode iz centra Londona jer je loš vazduh pogoršavao njegovu astmu, pa je angažovao čuvenog arhitektu, Kristofera (W)rena, da preoblikuje i proširi palatu, koja je kasnije, tokom istorije, bila dom i velikom broju članova kraljevske porodice. Danas tu živi 15 članova, među kojima su i Princ Vilijam sa suprugom Keit i njihovo troje dece (Apartment 1 A) i Princ Hari sa suprugom Megan (Nottingham Cottage/ Nott Cott). Oko zdanja je ružičnjak sa fontanama, mesto koje inspiriše. Ispred palate je kafe, gde je uvek prijatan žamor, uz ptice pevačice koje se sa posetiocima nadglasavaju. Da bismo stigli do Oranžerije , morali smo da prođemo kroz zeleni lavirint. Tu smo zatekli jednog našeg zemljaka koji radi kao član osoblja, pa nam je objasnio da se trenutno vrši restauracija Oranžerije.

Provodu u Hajd parku se bližio kraj. Mnogo smo videli i doživeli ali smo teška srca napustili ovaj divan prostor, pomenuvši da je park i tradicionalno mesto za proteste i masovne demonstracije, ali i čuvene koncerte: Pink Floyd, Queen, Rolling Stones, Pavarotti…a u vreme Olimpijade 2012 tu se održavao triatlon.

Botanički kuriozitet „weeping beech“, skulpturu glave konja na pojilu, Wellington arch, skulpturu Lorda Bajrona – pesnika-romantičara, statuu Ahila, grčkog heroja i još nekoliko znamenitih mesta u Hajd parku nismo stigli da vidimo, ali zato Verbalisti već sada planiraju sledeći dolazak u London, grad koji nikada ne spava 🙂


Jezičko putovanje My LONDON već više od deset godina važi za najpopularniji program jezičke mreže i ujedno je i najtraženiji u regionu kada je u pitanju učenje engleskog u Londonu. Proverite ovde zašto je to tako 🙂

Obilasci Londona – Pravljenje plana za osvajanje Hajd parka

Najbolje skole jezika

Zavidne međunarodne akreditacije obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti (Verbalists Education & Language Network) pogledajte ovde.