Skup najboljih škola španskog u Španiji i njihovih agenata – FEDELE Workshop Valencia-Dénia 2019

getting to know valencia fedele workshop 2019 prodirekt

Najvažnija obrazovna smotra u Španiji u domenu jezičke edukacije Vamos! Spanish in Spain ove godine održala se u Valensiji i Deniji od 29. septembra do 1. oktobra. To je bio jubilarni, dvadeseti po redu skup najboljih škola španskog u Španiji i njihovih agenata. 31 škola i 33 agenata iz 16 zemalja, među kojima i predstavnici obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti, uzeli su učešće na trodnevnom sajmu u organizaciji FEDELE (udruženje škola koje podučavaju španski kao strani jezik). Kao i svake godine, agenti su dobili priliku da nakon glavnog događaja obiđu škole širom Španije.

Tokom glavne smotre u Valensiji i Deniji, i zatim na uzbudljivom jezičkom putovanju kroz Sevilju, Kadiz, Marbelju i Malagu, posetili smo čak 17 škola.

Produbljivanje veza sa postojećim partnerima, ali i sklapanje novih, počelo je prvog dana u Valensiji sada već tradicionalnim “putujućim” mini sajmom – Destinaton Fair. Tokom te veoma zanimljive radionice “putovali” smo od regiona (stola) do regiona. Predstavnici škola utrkivali su se ko će bolje da predstavi svoj region/grad kroz originalne prezentacije koje su uključivale video priloge, kvizove, degustaciju hrane i pića, pesmu, glumu… Učili smo i uživali!

Drugog dana, po nesvakidašnje toplom vremenu za oktobar, uputili smo se u primorski grad Deniju i u obilazak škole TLC Denia. Zatim je usledila vožnja brodićem do čuvenog restorana Pa Picar Algo u luci Baleria. Ručak, koji je obilovao sjajnim španskim specijalitetima, i prelep pogled na luku i denijsku tvrđavu u pozadini, učinili su taj dan još lepšim.

fam trip and visiting the spanish language school clic prodirekt and verbalists language network
U poseti školi Clic u Sevilji

Treći dan bio je u potpunosti posvećen druženju i poslovnim sastancima u fascinantnom zdanju Valensije – Gradu umetnosti i kulture (City of Arts and Sciences). Taj kompleks predstavlja pravo moderno arhitektonsko čudo. Čine ga zgrade Opere, Planetariuma i Muzeja nauke. Naša jutarnja šetnja po ovoj drugoj planeti završila se u jednoj od sala Muzeja nauke gde su organizovani kratki sastanci edukatora i agenata. Neverovatnu arhitekturu Grada umetnosti i kulture doživeli smo i u večernjim satima tokom koktela i gala večere, čime je bio završen prvi deo našeg FEDELE jezičkog putovanja.

Bliski susret sa španskom kulturom i školama jezika nastavili smo u Sevilji, Kadizu, Marbelji i Malagi. Na tom proputovanju obišli smo 7 škola i njihove smeštajne kapacitete. Iako su za predstavljanje jezičkih destinacija naše lične posete školama dragocene, jednako su važni i obilasci gradova, degustiranje lokalnih kulinarskih specijaliteta i upoznavanje sa muzikom i običajima, a jedan takav nezaboravan događaj izdvajamo iz Sevilje kada smo posetili čuveni muzej Museo del Baile Flamenco i gledali flamenko šou iz prvog reda. Našim polaznicima u Španiji savetujemo da ne propuste da pogledaju flamenko ples, naročito ako španski uče u pokrajini Andaluziji.

Imate komentar ili pitanje?