Kako izgleda priprema za popularnu školu engleskog jezika na moru i naši prvi dani na Malti

Stiglo je divno, toplo leto a to znači da smo jako blizu našeg omiljenog putovanja na Maltu. Za vas koji se još uvek premišljate gde ćete ove godine na more preporučujemo da ovde pogledate zašto je letnja škola engleskog na Malti pun pogodak i da nam se pridružite, dok za verbaliste koji su se već upisali priprema za predstojeću jezičku avanturu može da počne, krećemo od kofera! 🙂

letnja skola na malti jezicka mreza verbalistiLETNJA ŠKOLA ENGLESKOG NA MALTI SA JEZIČKOM MREŽOM VERBALISTI

priprema i priručnik

Pakujemo se zajedno. Prvo, pasoš, upisna dokumenta škole, osiguranje i naravno saglasnost roditelja da možemo samostalno da putujemo. Dokumenta su najvažnija, stavljamo ih u ručni prtljag i nikako ne smemo da ih zaboravimo.

letovanje i skola jezika na malti priprema za put i pakovanje verbalistiKreće pakovanje: omiljena letnja garderoba, japanke, udobne letnje patike i naravno kupaći kostim (dobro je poneti barem dva). Tu su i krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, dva velika peškira za plažu i kačket ili šešir. Iako je leto, može se desiti da uveče dune sveži morski vetrić pa treba da ponesemo i neku laganiju jaknu ili trenerku. Pazimo da nam težina kofera ne prekorači 20 kg, jer je dozvoljena maksimalna težina 23 kg a treba da ostavimo i malo mesta za stvari iz šopinga na Malti 🙂  Peškire za ličnu upotrebu, posteljinu i fen nema potrebe da nosimo, obezbeđeni su u rezidenciji.

Telefon je uvek uz nas, samo da proverimo da li smo spakovali i punjač. Jesmo! A adapter za utičnicu jer su na Malti trožilne utičnice? To nismo spakovali ali imamo vremena da adapter kupimo u prodavnici Tehnomanije, mada da smo ga i zaboravili, u blizini škole na Malti ima dosta prodavnica gde se može kupiti po ceni od 5 do 7 evra.

skolsko osoblje activity leaderi vode brigu o deci letnja skola jezika na malti verbalisti
Školsko osoblje vodi uvek brigu o mladim polaznicima

Dolazimo na aerodrom, kako smo se i dogovorili, dva sata pre leta. Predali smo prtljag i sada se opušteno upoznajemo sa drugarima koji idu sa nama. Jedva čekamo da poletimo.

Nakon dolaska na malteški aerodrom, prolazimo carinu pokazujući dokumenta škole i pasoš. Odmah na izlazu iz carine čeka nas predstavnik škole sa natpisom IELS (to je skraćeno ime škole, ako ste u međuvremenu zaboravili :)) i taksi prevoz. Dobili smo i veoma korisnu knjižicu sa opisom Malte, a tu je i studentska kartica i raspored aktivnosti za nedelju koja dolazi.

Nakon 20ak minuta vožnje stižemo u smeštaj – Bayview rezidenciju. Vreme je da se sada podsetimo kakva su pravila ponašanja za boravak na Malti i posebno u smeštaju. Dobijamo crvene narukvice koje zbog bezbednosti uvek moramo da nosimo i kako bi se videlo da smo polaznici IELS škole. Ako se narukvica pohaba od nošenja, bez brige, potrebno je samo da se javimo na recepciji i oni će nam dati novu. Odneli smo kofere u sobe i obavezno se javljamo roditeljima da smo stigli i da je sve super prošlo.

ulazni test za procenu nivoa znanja engleskog letnja skola na malti verbalistiPrvog dana odlazimo u školu malo ranije nego obično jer radimo test za procenu nivoa znanja engleskog jezika na osnovu kog ćemo biti raspoređeni u odgovarajuću grupu. Dok čekamo rezultate testa, malo smo napeti oko toga koliko brzo ćemo se uklopiti, kakve su vannastavne aktivnosti, koji nastavnik je zadužen za naše časove… međutim, ta napetost brzo prolazi kroz razgovor, druženje i dok upoznavajemo nove drugare.

U pauzi između dijagnostičkog testa i prvog časa proveravamo i da li smo upisali malteški broj telefona našeg pratioca i broj škole za hitne slučajeve.

verbalistkinje na maltiNakon nastave sledi prva aktivnost – razgledanje glavnog grada Valete. Iako danas po rasporedu nije kupanje na plaži, veoma je bitno da namažemo kremu za sunčanje i ponesemo šešir ili kačket. Takođe, uvek treba da imamo flašicu vode uz sebe i da pijemo vodu i kada nismo žedni. Na taj način nam moguća visoka temperatura mnogo lakše pada.

Očarani bajkolikom prestonicom Malte u kasnim poslepodnevnim satima vraćamo se u rezidenciju. Kada smo ušli u sobu shvatili smo da je naš drug/cimer iz Nemačke zaboravio da ugasi klimu i da je sada samo 17 stepeni u sobi. Znamo da to nikako nije dobro i da možemo veoma lako da se prehladimo kada je klima uređaj tako podešen. Gasimo klimu i otvoramo prozor da se soba malo ugreje 🙂 Naravno, nikako ne smemo da zaspimo a da klima prethodno nije ugašena, jer želimo da uživamo na Malti potpuno zdravi i bez neprijatnosti.

letnja skola jezika za decu na malti verbalisti
Iskusni pratilac (group leader) jezičke mreže takođe vodi brigu o polaznicima

Odlazimo na večeru u restoran koji se nalazi na dva minuta hoda od školske zgrade. Naš prvi, zajednički obrok. 🙂 Već smo svi opušteni, pričamo, šalimo se i osećamo kako će ovo biti jedno uzbudljivo i nezaboravno leto. Gledamo planirane nedeljne aktivnosti i šta nas očekuje naredne nedelje – dnevno krstarenje, poseta Popajevom selu, KARTING, kupanje u čuvenoj Plavoj laguni, žurka na bazenu… Jedva čekamo! Pred spavanje obavezno se javljamo roditeljima koji nas još jednom podsećaju da čuvamo pasoš i da u toku dana nikako ne nosimo sav novac sa sobom već samo onoliko koliko nam je potrebno tog dana. Mi smo novac već obezbedili a neki drugari su ga predali pratiocu grupe koji ga čuva u sefu hotela.

A sada, na spavanje, čeka nas uzbudljiv dan! 🙂
____________________

Akreditacije i ugled škole IELS (Institute of English Language Studies), jedne od najstarijih na Malti, su impresivne. IELS je jedan od osnivača udruženja FELTOM (Federation of English Language Teaching Organisations Malta) zaduženog za ocenu kvaliteta i kontrolu rada predavača engleskog jezika, kao i samih škola. Pored toga, škola je akreditovana od strane državne malteške obrazovne institucije EFL Monitoring Board i autorizovan je Kembridž centar.

Jezička mreža Verbalisti zastupa IELS ekskluzivno u regionu jugoistočne Evrope, a letnja škola engleskog na Malti sa pratnjom dugi niz godina je najtraženija od strane polaznika u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji i Hrvatskoj. Za detalje i upis na ovaj program kliknite ovde.

Za kurseve za odrasle i active MALTA program kliknite ovde.

Verbalisti su poznati po lakom učenju jezika kroz zabavu i zanimljivim programima koji polaznike ostavljaju bez daha – kako zbog stvari koje vide i nauče, tako i zbog akcije i zabave koja ih svake godine očekuje.

PRODIREKT u čijem sastavu se nalazi poslovna grupa i jezička mreža Verbalisti prva je kompanija u jugoistočnoj Evropi koja je još 2009. godine dobila zvaničan status edukatora i agenta dve najznačajnije nezavisne institucije u Evropi – britanske English UK i nemačke ICEF. Pomenuta dva priznanja svojevrsna su garancija našim klijentima i polaznicima o kvalitetu edukativnih usluga i jezičkih programa koje nudimo.

Save

Save

Imate komentar ili pitanje?