Post-truth novi pojam godine Oksfordskog rečnika u vremenu kada su činjenice manje važne od emocija

novi-pojam-i-rec-godine-u-oksfordskom-recniku-post-truth

Pročitali ste da su Džulijan Asanž i Pamela Anderson u vezi. Onda ste naleteli na neki članak koji najavljuje Treći svetski rat. Zatim ste čuli, od nekog ko se informisao (preko društvenih mreža naravno), nekoliko verzija zašto Bob Dilan neće da primi Nobelovu nagradu za književnost. Da li je sve ovo tačno? Koga briga.

Vesti se spremaju kao brza hrana, a isto tako se i konzumiraju. Nemaju nikakvu nutritivnu vrednost za nas, a stalno smo gladni i hoćemo još.

Trenutno ushićenje, zadovoljavanje potrebe, i posle nekoliko trenutaka sve se zaboravlja.

U eri Donalda Trampa i Bregzita, Oksfordski rečnik odredio je da internacionalna reč godine bude „post-truth“ odnosno post-istina, koja odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, piše The Guardian.

nove-engleske-reci-i-pojmovi-post-truthDefinisana je rečnikom kao pridev „koji se povezuje ili označava okolnosti u kojima su objektivne činjenice manje uticajne u oblikovanju javnog mišljenja nego izazivanje i pozivanje na emocije i lična uverenja“. Urednici su rekli da se korišćenje termina „post-truth“ povećalo oko 2.000 odsto u 2016. za razliku od prošle godine.

Vrunac u koriščenju doživela je „u kontekstu EU referenduma u Velikoj Britaniji i predsednički izbori u Americi.“

Predsednik Oksfordskog rečnika Kasper Gratvol (Casper Grathwohl) rekao je da upotreba ovog termina ne pokazuje znake usporavanja, i da ga ne bi čudilo da post-istina postane termin koji tačno opisuje naše vreme.

Nije iznenađujuće da naš izbor odražava godina u kojoj su dominirali politički i društveni diskurs. Kada se na to dodaju društveniji mediji kao izvori vesti i povećano nepoverenje prema činjenicama koje daje javnost, post-istina je koncept koji će se sigurno zadržati neko vreme.

Zanimljivo je da je ovaj termin prvi put korišćen 1992. godine u eseju pokojnog srpsko-američkog dramskog pisca Stiva Tešića (Steve Tesich) u magazinu „Nation“. Tešić je pišući o političkom skandalu Iran-Contra i o ratu u Persijskom zalivu pomenuo i ovo:

„Mi smo, kao slobodni ljudi, slobodno odlučili da želimo da živimo u nekakvom post-istinitom svetu.“

Kako autori Oksfordskog rečnika dalje objašnjavaju, ovaj termin i ranije se koristio ali mu se prvi put upisuje značenje da istina sama po sebi postaje nevažna.

Izvor: BIZLife

Save

Save

Imate komentar ili pitanje?