Znanje nemačkog jezika kao preduslov za studiranje u Nemačkoj i nivoi znanja koji se traže

Studiranje u Nemačkoj, Verbalisti

Studiranje u Nemačkoj: Na većini nemački fakulteta nastava se održava na nemačkom jeziku. Zato je prilikom dobijanja dozvole za studiranje važno i znanje nemačkog. Izuzeci su retki – najbolje je raspitati se posebno u svakom konkretnom slučaju.

Znanje nemačkog jezika proverava se na ispitima TestDaF i DSH. TestDaF organizuje se u 90 zemalja, među kojima je i Srbija. Pomenuti testovi mogu se polagati i u Nemačkoj, kao na primer u školi GLS u Berlinu nakon prethodno pohađanog kursa nemačkog jezika u toj školi (kliknite ovde za više informacija kako da se upišete).

Kursevi poslovnog nemackog u Berlinu sa jezickom mrezom Verbalisti
Škola GLS u Berlinu važi za najbolju u Nemačkoj i u njoj se mogu pohađati pripremni kursevi za TestDaF

Testiranje znanja nemačkog jezika

Znanje nemačkog se može dokumentovati na dva načina. To su:

1) DSH („Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber“ – „Ispit nemačkog jezika za sTrane studente“) – može da se polaže samo u Nemačkoj. Taj ispit se organizuje na mnogim fakultetima. Informacije o mestima i vremenima održavanja daju Službe za strane studente pojedinih univerziteta.

Nivo znanja koji se traži za neograničeno studiranje u Nemačkoj na ovom testu je DSH-2.

Za ispit se plaća taksa.

2) TestDaF („Test Deutsch als Fremdsprache“ – „Test nemačkog kao stranog jezika“). Ovaj ispit može da se položi u 90 zemalja. Organizuje se šest puta godišnje– broj učesnika je ograničen, a broj slobodnih mesta objavljuje se na internet portalu TestDaF.

Nivo znanja koji se traži za neograničeno studiranje u Nemačkoj na ovom testu je TDN4.

Za ispit se plaća taksa.

Ko ne mora da polaže ove ispite

Oni koji ispunjavaju sledeće uslove ne moraju polagati navedene ispite:

– završeno srednjoškolsko obrazovanje u školi u kojoj se nastava održava na nemačkom;

– posedovanje novog certifikata C2 Geteovog instituta (ranije: centralni ispit višeg tečaja nemačkog na Geteovom institutu)

– posedovanje diplome znanja nemačkog jezika koju dodeljuje Konferencija nemačkog ministarstva kulture.

Deutschkurse, Verbalists

Učenje nemačkog u Nemačkoj

Najbrže i najkvalitetnije usavršavanje znanja nemačkog jezika (pre polaganja pomenutih testova) postiže se pohađanjem kurseva jezika u Nemačkoj. Onaj ko želi da nauči nemački u Nemačkoj, može to da učini na nekom od mnogobrojnih kurseva a pregled se može steći na internet-portalima Nemačke službe akademske razmene DAAD, ili Geteovog instituta – oba portala imaju informacije i na engleskom jeziku.

Najtraženija škola u toj zemlji, koja je ujedno akreditovana i više puta nagrađivana kao najbolja u Evropi, je škola German Language School (GLS) u Berlinu. Jezička mreža Verbalisti zastupa školu GLS u regionu jugoistočne Evrope a opis i cene programa možete pogledati ovde.

Imate komentar ili pitanje?