Donald Tramp tužen zbog vođenja lažnog univerziteta; tužba od 40 miliona

Donald Trump univerzitet

Javni tužilac savezne američke države Njujork zatražio je sudskim putem 40 miliona dolara odštete od američkog magnata nekretnina Donalda Trumpa zbog vođenja lažnog Univerziteta Trump, koji je obećavao studentima da će od njih načiniti bogataše, ali im za skupu školarinu nije ponudio gotovo ništa.

Tužilac Eric Schneiderman ističe da su, u periodu od 2005. do 2011. godine, mnogi od 5.000 studenata, koji su plaćali i do 35.000 dolara za školovanje, očekivali da će bar upoznati Trumpa, ali da je sve što su dobili od skupih i uglavnom beskorisnih seminara bilo to što su se fotografisali ispred slike jednog od najbogatijih ljudi na svetu.

“Univerzitet Trump, uz znanje i učešće Donalda Trumpa, oslanjao se na priznanje i status slavne ličnosti kako bi iskoristio klijente koji su verovali u brend Trump”, rekao je Schneiderman, javio je AP.

Zvezda rijaliti šoua “Šegrt” (The Apprentice) uzvratio je, međutim, da ni on ni njegov univerzitet nikada nikoga nisu prevarili, da je tužba koju je podneo demokrata Schneiderman lažna i politički motivisana i da tužilac na ovaj način želi da od njega iznudi novac za kampanju.

Državna služba za obrazovanje naložila je Trumpu da promeni naziv svog “preduzeća” pre nekoliko godina, jer nema licencu i ne ispunjava zakonske definicije univerziteta.

“Univerzitet” je 2011. godine preimenovan u Preduzetnički institut Trump, od kada su protiv njega podnete brojne prijave i pokrenuto nekoliko parnica, jer nije ispunio obećanja koja reklamira.

Trump, inače otvoreni konzervativac, od 2010. godine je na kampanje u Njujorku potrošio više od 136.000 dolara, a za Schneidermanovu kandidaturu za javnog tužioca te godine dao je 12.500 dolara.

Izvor: RTC/Tanjug
Foto: Beta/AP

Imate komentar ili pitanje?