Teško kamenje u Dolini smrti koje samo “hoda” – delo vanzemaljaca ili ?

Dolina smrti (Death Valley)Naučnici su već godinama zbunjeni misterioznim „hodajućim“ kamenjem u Dolini smrti. Širom Doline smrti u Kaliforniji nalaze se velike stene sa misterioznim cik cak tragovima iza njih. Ovi tragovi predstavljaju dokaz da su se stene pomerale, ponekada i do 250 metara tokom jedne zime. Postoji više od 150 ovakvih stena, a ipak, niko ih nikada nije video kako se pomeraju.

Kotrljajuce kamenje Doline smrti
Pojedini primerci “hodajućeg” kamenja teški su 320 kg
(klikni na foto za njen uvećan prikaz)

Kao razlog za ovo neobično pomeranje navođeni su brojni razlozi – od vanzemaljaca, magnetnih polja pa sve do ljudi koji su ovo smislili kao šalu. Postoje istraživači koji veruju da su za pomeranje krivi jaki vetrovi koji duvaju širom rečnog korita. Prethodna istraživanja pokazala su da se pomeranje kamenja ne može objasniti gravitacijom ili zemljotresima.

Ove, i sve druge, teorije vremenom su oborena, ostavljajući tako naučnike bez objašnjenja.

U pojedinim slučajevima, ovi tragovi bili su dugački i do 250 metara i potpuno drugačiji jedni od drugih – neki su bili zakrivljeni dok su drugi bili pravolinijski. Interesantno je da je težina tog “hodajućeg” kamenja ponekad bila čak 320 kg.

Nasin naučnik, Ralf Lorenc, se 2006. godine zainteresovao za ovaj fenomen i pokušao je da uporedi meteorološke uslove Doline smrti sa onima blizu Ontario Lacusa – ogromnog jezera ugljovodonika na Titanu, mesecu Saturna. On je napravio mali model u svojoj kuhinji kako bi pokazao kako bi kamenje moglo da klizi po površini jezera. Lorencov tim je izračunao da pod određenim zimskim uslovima u Dolini smrti, dovoljno vode i leda može da se formira kako bi se kamenje pomeralo i pod blagim povetarcem, ostavljajući trag u blatu prilikom kretanja.

Uprkos ovom naučnom objašnjenju, brojni posetioci Doline smrti i dalje se drže nešto okultnijih objašnjenja kada je ovaj fenomen u pitanju.

Izvor: LiveScience

Imate komentar ili pitanje?