Obilazak Vatikana samo s kešom

Turisti u Vatikanu od Nove godine ulaznice za muzeje, suvenire ili bilo šta drugo mogu da plaćaju samo gotovinom pošto je italijanska centralna banka odlučila da blokira elektronsko plaćanje u gradu-državi Vatikanu.

U Vatikanu samo za keš

List „Corriere della Sera“ piše da je blokada uvedena jer Sveta stolica još nije u potpunosti ispunila sve bezbednosne mere koje propisuje Evropska unija u cilju sprečavanja pranja novca.

To znači da italijanske banke nemaju dozvolu da rade na teritoriji Vatikana, a „Deutsche bank Italia“, koja je oko 15 godina pružala Vatikanu usluge elektronskog plaćanja, saopštila je da je Banka Italije ovlašćenja povukla nakon 31. decembra, javio je AP.

Vatikan tvrdi da nastoji da reši ovaj problem za hiljade turista koji posećuju njegove popularne muzeje, ali zasad nije komentarisao navodne razloge za blokadu elektronskog plaćanja. Muzeji, suvenirnice i turistički obilasci predstavljaju veliki izvor prihoda za Vatikan.

Za sve vas koji planirate da osetite prave čari Rima i obiđete Vatikan preporučujemo program La mia Roma, a šta vas sve očekuje na tom jezičkom putovanju pogledajte ovde.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?