ECCEROBOT kopija čoveka i NAO robot “fudbaler” (FOTO GALERIJA)

Deca i roboti
Jedan bliski susret s robotom

Obrazovna kompanija Prodirekt s posebnim zadovoljstvom je podržala još jedan važan projekat Centra za promociju nauke i jedinstvenu manifestaciju “Dani budućnosti: Robotika“. Nakon što smo ranije ove godine podržali projekat “Maj mesec matematike” na red su stigli najsavremeniji roboti a evo šta su predstavnici naše jezičke mreže Verbalisti zabeležili kad su u pitanju dva najbolja druga robota Asima – ECCEROBOT i NAO robot.

ECCEROBOT(Embodied Cognition in a Compliantly Engineered Robot) napravljen je tako da reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek. Međutim, i njegov izgled je kopija čoveka. ECCEROBOT deluje pomalo zastrašujuće, sa telom koje kao da je ogoljeno, bez kože, a na njegovoj površini se jasno vide mišići, tetive i kosti, odnosno njihova verna imitacija izrađena od veštačkih materijala.

ECCEROBOT reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek
ECCEROBOT reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek

Da bi se napravili torzo, fleksibilna kičma, ruke i šake robota, korišćeni su razni materijali, kao što su termoplastični polimeri od kojih su napravljene kosti robota, dok elastična užad, kanapi i drugi mekani i fleksibilni materijali zamenjuju tetive i mišiće.

ECCEROBOT je zamišljen kao kućni robot koji pomaže ljudima u dnevnim poslovima i koji ima sposobnost interakcije sa ljudima na način koji je sličan njima samima. Njegov razvoj će trajati još najmanje čitavu deceniju.

ECCEROBOT i Manifestacija Dani buducnostiZanimljivo je da je robot pravljen, jednim delom, upravo u Srbiji. Istraživačka grupa ETF Robotiks, koju čine studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Veljka Potkonjaka, učestvovala je u evropskom FP7 projektu ECCEROBOT koji je za cilj imao stvaranje jedinstvenog antropomimetičkog robota. Elektrotehnički fakultet je tako postao partner značajnim evropskim akademskim institucijama: Univerzitetu u Saseksu, Tehničkom univerzitetu u Minhenu, Univerzitetu u Cirihu, kao i francuskoj kompaniji TRS.

NAO robot „fudbaler“Nao robot na manifestaciji Dani buducnosti

Pola metra visok, beli plastični NAO, automatski humanoidni robot, izgleda prosto neodoljivo. Njegovo mirno, pomalo strogo lice, koje krase dve velike lampice u funkciji očiju i rupica kao usta, osmislio je Džulijen Gorijas, nekadašnji pantomimičar, a danas „dizajner ponašanja“ u fancuskoj kompaniji Alderbaran robotiks.

Nao robot fudbalerNAO je zato do sada najuspešniji robot među robotima fudbalerima.

To što ima bežičnu konekciju, četiri mikrofona i govor-pisanje opciju za osam jezika, ne čini ga toliko boljim fudbalerom, ali zato hoda brže i zbog senzora za inerciju u stanju je da se zaštiti ukoliko počne da pada.

Zahvaljujući različitim elektromotorima i pokretačima, NAO ima 25 stepeni slobode (nezavisnost u pomeranju i rotiranju određenih delova tela). Ovaj NAO robot na slikama izložen je tokom trajanja manifestacije Dani budućnosti u galeriji stare Robne kuće “Beograd” u Knez Mihailovoj 5.

_

This slideshow requires JavaScript.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?