Matematika na filmu

Matematika i matematičari bili su inspiracija mnogim filmskim stvaraocima. Ali, gde na filmu možete videti matematiku?

Film 21 gram
Fizičar doktor Duncan MacDougall verovao je da je dokazao svojim istraživanjima sprovedenim 1907. godine da duša koja napušta telo odmah nakon smrti teži tačno 21 gram

21 gram
Drama A.G. Inaritua 21 gram spaja nekoliko priča, sudbinu teško bolesnog matematičara, majku u žalosti i bivšeg robijaša čija je novootkrivena hrišćanska vera stavljena na probu zbog posledica automobilske nesreće. Naslov se odnosi na jedno istraživanje koje dokazuje mali gubitak težine koji sledi posle smrti. Kažu da je 21 gram težina ljudske duše.

Kocka
Kocka 2: Hipekocka prati osmoro ljudi koji će se probuditi u sobi oblika kocke ne sećajući se kako su dospeli tamo. Uskoro otkrivaju da su nekoj čudnoj četvrtoj dimenziji gde zakoni fizike ne važe i gde moraju da otkriju tajne „hiperkocke“ kako bi preživeli.

Dobri Vil Hanting
Dobri Vil Hanting, u režiji Gasa van Santa, prati dvadesetogodišnjeg mladića izuzetne inteligencije koja se graniči sa genijalnošću koji radi kao domar na tehničkom fakultetu u Masačusetsu, gde s vremena na vreme ne može da odoli rešavanju izuzetno komplikovanih matematičkih zadataka. Umesto da tamo studira, on pati od kompleksa niže vrednosti, budući da je proveo teško detinjstvo u sirotištu.

21
Film 21 je zasnovan na istinitoj priči i prati profesora Mikija Rosija koji organizuje put u Las Vegas za šest svojih najboljih studenata matematike koji su majstori u veštini brojanja karata.

Film Tehnotajz, Edit i ja
Film Tehnotajz, Edit i ja

Blistavi um
Blistavi um je biografska drama o matematičaru i nobelovcu Džonu Nešu. Film prati njegov život i uspehe na fakultetu, ali i onaj tajni, u kojem noćima radi za tajne službe dešifrujući tajne sovjetske poruke u američkoj štampi.

Tehnotajz
Priča filma Tehnotajz – Edit i ja prati Edit, prosečnu devojku koja volontira u istraživačkom centru, gde neguje Abela, autističnog matematičkog genija, koji posle otkrića formule koja objedinjuje sve energije na Zemlji potpuno prekida komunikaciju sa svetom oko sebe. Da bi povećala svoje intelektualne kapacitete, usled problema na fakultetu, Edit ugrađuje čip sumnjivog porekla…

Autor: Tanja Kovač

MATEMATIČKI FILMSKI MARATON

U okviru pratećeg programa manifestacije “Maj mesec matematike”, koju je podržala i medijski prati komunikacijska mreža Verbalisti, u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazana čuvena filmska ostvarenja svetske i domaće kinematografije kojima su inspiracija bili matematika ili matematičari. Više informacija možete naći na sajtu Maja meseca matematike.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?