Društvene mreže osvojile i londonske Olimpijske igre

Od Olimpijade u Pekingu, do zahuktavanja za londonske Olimpijske igre, društvene mreže su se primetno razvile. Da li će činjenica da sportisti ne mogu bez Facebooka i Twittera promeniti Igre?

Pratite Olimpijadu 2012 na Facebooku i Twitteru
Način izveštavanja o postignutim rezultatima i dešavanjima "iza granica sela" će biti u potpunosti drugačiji zbog velikog uticaja društvenih mreža

Ovogodišnje Olimpijske igre biće “prve Igre na društvenim mrežama”, nakon što su u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) prihvatili činjenicu da se sportisti neće tako lako odreći tvitovanja i šerovanja.

Svakodnevna komunikacija na mreži premostila je jaz između uspešnih sportista i miliona njihovih obožavatelja širom sveta. Mnogi od njih već su navikli fanove da će svaki svoj sportski uspeh ili anegdotu iz privatnog života podeliti sa njima na Facebooku ili Twitteru.

Tokom Olimpijskih igara u Pekingu, održanih 2008. godine, Facebook je bio beba sa “samo” sto miliona korisnika. Kada ovogodišnje Igre “zapale” London, carstvo statusa i lajkova brojaće više od 845 miliona članova.

I Twitter je porastao tokom poslednjih godina. Dok su se sportisti borili za medalje u Kini, imao je šest miliona korisnika, a četiri godine kasnije ova mreža je dvadeset puta veća, sa 140 miliona korisnika.

Uvidevši da ne može protiv “društvenjaka”, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je najpre omogućio sportistima da tvituju tokom Olimpijskih igara, a ove nedelje je i pustio u rad portal na kojem će se ”okupljati” svi sportisti aktivni na društvenim mrežama i njihovi pratioci.

Šesnaest godina nakon prve velike inovacije, lansiranja sajta posvećenog Olimpijskim igrama, više ništa nije isto. Novi portal nudi registraciju članova, praćenje zvaničnih stranica sportista na Facebooku i Twitteru, kao i druge ekskluzivne sadržaje, poput nagradnih igara.

Galatasaraj Facebook strana sa 4,1 milion fanovaIako “selidba” na društvene mreže možda ne izgleda kao veliki korak za organizaciju, u obzir se mora uzeti činjenica da će na ovaj način Olimpijske igre izgubiti dosadašnju ideju o zatvorenom olimpijskom selu.

Ipak, ta promena će povećati uloge učesnika na društvenim mrežama u vezi sa Olimpijskim igrama, a način izveštavanja o postignutim rezultatima i dešavanjima “iza granica sela” će biti u potpunosti drugačiji.

Novinarima željnim informacija u toku Olimpijskih igara najbolji prijatelji će biti društvene mreže, a sportisti glavni izvori.

Volonteri, ipak, nisu te sreće, njima će biti zabranjeno da objavljuju fotografije i novosti sa Igara na svojim profilima.

Ni sportisti neće biti potpuno slobodni na mreži. Naime, naglašeno im je da ne smeju da kače lične snimke iz olimpijskog sela i fotke na kojima se vide proizvodi kompanija koje nisu među zvaničnim sponzorima događaja.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading