Priprema za profesore engleskog jezika – Laura Zanella na stručnom usavršavanju u Londonu

Priprema za profesore engleskog jezika – Iskustva i utisci polaznice Laure Zanele koja je pohađala pripremni program za dobijanje TESOL Trinity sertifikata u koledžu St. Giles u Londonu


Utisci studenata skola engleskog jezika, Laura Zanella, Verbalisti

Zovem se Laura Zanela. Rođena sam u Kanadi, a živim u gradu Trento u Italiji gde radim kao profesor engleskog jezika. Predstavnike jezičke mreže Verbalisti upoznala sam ove godine na poslovnom skupu škole IELS na Malti i moram da priznam da su me odmah osvojili svojim pristupom jezičkoj edukaciji. Na njihovu preporuku odlučila sam se na profesionalno usavršavanje u Engleskoj i izabrala četvoronedeljni intenzivni pripremni program za Trinity Cert. TESOL (Trinity Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) u školi St. Giles u centralnom Londonu.

Proces prijave i ulazno testiranje za pohađanje tog programa bilo je prilično zahtevno jer koledž St. Giles postavlja stroge kriterijume za selekciju polaznika, a sada kada sam uspešno završila ovaj kurs potpuno mi je jasno i zašto. Iako nisam očekivala njihovu pomoć u tolikoj meri, Verbalisti su mi uvek bili na raspolaganju za sva pitanja i pokazali su veliko strpljenje u rešavanju mojih zahteva…a ja znam da mogu da budem prilično zahtevna 🙂

Priprema za profesore engleskog jezika - Laura Zanella na stručnom usavršavanju u Londonu
Laura (prva s desne strane) sa koleginicama u školi St. Giles u Londonu

Kurs sam pohađala u junu i imala sam sreću da je bilo lepih i sunčanih dana u Londonu, međutim zbog intenzivne nastave i napornog učenja posle časova, malo sam tog sunca videla. Ipak, nije mi žao jer su te četiri nedelje bile jedinstvene i pravi užitak u smislu mog profesionalnog usavršavanja. Savladala sam veoma korisne tehnike podučavanja i dobila zavidno samopouzdanje u „vladanju“ učionicom. Predavači su bili odlični, učinili su da se jedan tako obiman program realizuje efikasno u samo četiri nedelje…a moram da priznam bilo je i nekih odustajanja, pa čak i suza.

Grupa je bila sjajna. Tokom prvih časova atmosfera je bila malo hladna i rezervisana, ali smo se uz pomoć profesora kasnije svi toliko zbližili da mislim da je to bio i jedan od glavnih razloga zašto mi je ova obuka bila jedno predivno iskustvo. Verbalisti su mi i ovde pomogli svojim savetima, a kada mi je po završetku programa bio ostao samo jedan slobodan vikend za razgledanje Londona, u kom sam inače boravila po prvi put, poslali su mi detaljan plan obilazaka najvažnijih znamenitosti tako da sam uspela i njih da vidim.

Nakon dobijanja TESOL sertifikata moje samopouzdanje je znatno poraslo. Nastavne metode koje smo izučavali sada primenjujem na svojim časovima sa učenicima svih uzrasta. Drago mi je što sam izabrala školu St. Giles na preporuku verbalista, kao i njih da me „vode“ kroz ovo neprocenjivo edukativno iskustvo.


Teacher Training program koji je Laura pohađala možete videti ovde, a druge kurseve škole St. Giles ovde.

Najbolje skole jezika

Zavidne međunarodne akreditacije obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti (Verbalists Education & Language Network) pogledajte ovde.