Engleski u letnjoj školi na Malti, zatim španski u Valensiji a ovog leta nemački u Berlinu – sa Verbalistima

Moje ime je Tijana Feldeši, imam 28 godina i živim u Pančevu. Od svoje pete godine počela sam sa učenjem engleskog jezika, a ljubav prema stranim jezicima nastavlja se i danas (služim se engleskim, španskim, italijanskim, nemačkim, a pomalo i mađarskim i francuskim jezikom). Poznata izreka kaže da koliko jezika znaš toliko (ljudi) vrediš. Mogu potvrditi istinitost te izreke jer sam koristeći strane jezike posetila predivne destinacije i upoznala mnogo prijatelja iz celog sveta. Veoma sam zahvalna jezičkoj mreži Verbalisti što su mi pružili mogućnost da usavršavam engleski jezik na sunčanoj Malti i španski jezik u prelepoj Valensiji.

Malta

polaznice jezicke mreze ucestvuju u snimanju filma u popajevom selu na malti
Polaznice jezičke mreže učestvuju u snimanju filma u Popajevom selu na Malti

U istraživanje lepota Malte zaputila sam se sa 16 godina. Osim toga što sam podigla nivo znanja engleskog jezika i počela tečno da se sporazumevam, uživala sam na časovima koji su veoma zanimljivo koncipirani. Nastava je bila u jutarnjim terminima, a popodneva smo koristili uživajući u sunčanju, kupanju, šopingu ili obilazeći samo ostrvo.  Sa nama je naravno bio i pratilac jezičke mreže koji nam je olakšavao snalaženje i učestvovao u aktivnostima. Večeri su bile rezervisane za žurke koje škola priređuje u cilju zbližavanja i druženja učenika. Svakog vikenda škola je organizovala celodnevne ekskurzije, od kojih bih izdvojila posetu Popajevom selu gde smo učestvovali u snimanju interaktivnog filma, što je bilo nezaboravno iskustvo.

Valensija

Šest godina kasnije posetila sam Valensiju. Očarala me je na prvi pogled i probudila želju da se prelepoj Španiji iznova vraćam upoznajući razne gradove od kojih svaki pleni posebnim šarmom.

Pored učenja španskog jezika, škola je organizovala časove kulinarstva na kojima smo učili kako se sprema paelja (koja je u Valensiji i nastala) i sangrija i časove plesa gde smo savladali časove flamenka i salse (koju sam nastavila i u Beogradu da igram). Slobodno vreme koristili smo za celodnevne ekskurzije do Barselone i Malage.

Takođe, izdvojila bih impresivni Okeonografik, najveći akvarijum u Evropi kao obaveznu stavku koju treba posetiti. Poznati španski arhitekta Santijago Kalatrava je od Valensije napravio ,,Grad umetnosti i nauke“. U Valensiji sam stekla mnogo prijatelja sa kojima sam i dalje u kontaktu. Posebno mi je drago što sam kasnije svom profesoru španskog bila vodič kroz Beograd :). Naravno, španski sam mnogo poboljšala i nadam se da ću uskoro imate prilike da nastavim učenje na Ibici.

Putovanja preko jezičke mreže Verbalisti su nezaboravna iskustva i, ako ste u prilici, preporučujem da bar jedno leto provedete na nekoj od super destinacija dok učite jezik, upoznajete neku drugu kulturu i stvarate nova prijateljstva. Nadam se da ću vam uskoro ponovo pisati o mojim utiscima…ovaj put sa Ibice ili iz Berlina 🙂
____________________

Programe koje je Tijana sa nama pohađala možete pregledati na sledećim linkovima:

Tijanine slike sa jezičkih putovanja donosimo u nastavku a brojna druga iskustva polaznika jezičke mreže pogledajte ovde u rubrici STUDENT SPOTLIGHT.

Save

Save