Ana Ožbolt o superintenzivnom pripremnom kursu za IELTS u Oksfordu

pripremni kurs za IELTS, VerbalistiAna Ožbolt iz Hrvatske pohađala je prošlog leta super-intenzivni pripremni kurs IELTS u koledžu Kings u Oksfordu. Našli smo se s Anom nakon uspešno urađenog IELTS testa i porazgovarali o njenom prvom akademskom iskustvu u Engleskoj.

Koji program si pohađala u školi Kings, i koliko je on trajao?
Ana: Odlučila sam se za super-intenzivni pripremni IELTS kurs a program je trajao tri nedelje i bio mi je veoma koristan za polaganje testa.

Zašto si polagala IELTS test?
Ana: Pošto sam u poslednjem razredu gimnazije treba da se odlučim na koje ću studije. Plan mi je da studiram u inostranstvu, pa sam morala da se pripremim za upis koji podrazumeva i taj ulazni test za utvrđivanje nivoa znanja engleskog, ali i da obogatim svoj rečnik.

Ana Ožbolt, pozalnica skole engleskog jezika Kings u Oxfordu, Verbalisti
Ana Ožbolt

Kako si uradila IELTS test; da li si zadovoljna rezultatom?
Ana: Veoma sam zadovoljna kako sam uradila test, postigla sam ocenu 7.0. Da budem iskrena, IELTS je dosta zahtevan i njegova priprema iscrpljuje, tako da sam pred kraj kursa bila jako umorna. Postigla sam sledeće ocene: slušanje 7.5, čitanje 7.0, pisanje 6.0 i govor 7.5. Verujte mi, u odnosu na ranije znanje engleskog postigla sam ogroman napredak.

Da li si zadovoljna i sa školom Kings?
Ana: Da, veoma. Pre početka programa nisam ni pomišljala da ću ikad moći da napišem dva sastava na engleskom u roku od jednog sata. Možda sam mogla i bolje od toga, ali bilo je dosta stresa i pritiska tokom pripreme.

Koje jezičke veštine smatraš da si najviše poboljšala?
Ana: Rekla bih da sam ostvarila najveći napredak u govoru i čitanju. Iako nisam dobila baš visoku ocenu iz pisanja, mislim da sam bolje prolazila na vežbama u školi i na domaćim zadacima što će mi svakako biti od koristi u budućnosti.

Kakvi su ti utisci u pogledu načina rada i predavanja u školi Kings?
Ana: U početku mi je raspored bio dosta naporan ali se vremenom navikneš. Profesori Gabrijela i Stiv su mi uvek bili na raspolaganju i pružali pomoć, uostalom kao i celo osoblje škole. Da ne zaboravim da spomenem i društvo iz škole koje je bilo krajnje pozitivno i puno podrške.

Da li ti je ovo prvi put da si u Oksfordu i šta ti se najviše dopalo u tom gradu?
Ana: Da, ovo mi je bio prvi put da sam u Oksfordu i prosto me je očarao. Jednostavno, Oksford ima duha. Posebno su mi se dopale šetnje po stazici pokraj reke… jedno mirno, tiho i prelepo mesto.

Da li bi i drugima iz svoje zemlje preporučila školu Kings?
Ana: Školu definitivno preporučujem svima onima koji žele da usavrše i unaprede znanje engleskog jezika i upoznaju jednu novu kulturu. Studenti u mojoj zemlji moraju da polažu test znanja engleskog jezika na kraju gimnazije, nešto slično IELTS testu, tako da je ovo bila odlična priprema za moje akademsko školovanje.

Neka druga zanimljiva iskustva i utiske polaznika jezičke mreže Verbalisti možete videti ovde a najpopularnije programe ovde.

Verbalisti su brend i poslovna grupa kompanije Prodirekt LLC, koja je sertifikovan predstavnik i partner elitnih koledža u čuvenim evropskim, američkim i kanadskim univerzitetskim centrima. Upravo u saradnji sa tim vodećim školama jezika nastali su Verbalisti kao regionalna društvena mreža, jedinstvena u jugoistočnoj Evropi. Verbalisti su i odgovor na rastuću potrebu obezbeđenja regionalnih standarda za usavršavanje stranih jezika. PRODIREKT je prva kompanija u regionu jugoistočne Evrope koja je dobila akreditaciju za organizaciju jezičke edukacije i programa radne prakse u inostranstvu od strane dve najznačajnije organizacije u Evropi — britanske English UK i nemačke ICEF, koje ujedno kontrolišu rad i izdaju akreditacije koledžima i jezičkim školama širom sveta.