Turistička odredišta na svetu s najdužim imenima

Mesto u Engleskoj sa najduzim imenom
Velško selo sa 58 slova u nazivu
Jezička mreža Verbalisti

Pojedine destinacije imaju tako dugačak naziv da na razglednici osim njega ne biste mogli ništa drugo da napišete.

Tako je na primer Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu – brdo na Novom Zelandu.

Sa svojih 85 slova, ovo svetilište maorske kulture upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao mesto sa najdužim imenom na svetu. Oni koji imaju problema sa njegovim izgovorom mogu ga zvati i skraćeno – Taumata.

Mesto na Novom Zelandu sa najduzim imenom
Brdo na Novom Zelandu je mesto sa najdužim imenom na svetu
(klikni na foto za njen uvećan prikaz)

U Velikoj Britaniji, tačnije u Velsu, za ljubitelje seoskog turizma postoji selo sa 58 slova u nazivu – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Nešto severnije, u Finskoj, turisti mogu da posete močvarno područje Ateritsiputeritsipuolilautatsijanka koje se nalazi nedaleko od arktičkog kruga.

U Holandiji može se obići živopisno selo Gashelterboerveenschemond, koje se nalazi svega nekoliko kilometara od gradića Gashelternijveenschemond.

I u Sjedinjenim Američkim Državama postoji mesto sa nemogućim nazivom. To je jezero – Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg koje se nalazi u gradu Vebster, u Masačusetsu.

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein je farma u Južnoj Africi, na 200 kilometara od Pretorije, ali i naziv jedne popularne južnoafričke pesme.

U Indiji, u državi Andra Pradeš, postiji železnička stanica Venkatanarasimharajuvaripeta ili Venkatanarasimha Rajuvaripet.

Dok naučite kako da izgovorite njen naziv, verovatno ćete stići barem do sledeće stanice.

Imate komentar ili pitanje?