Otvoren najviši (i najlepši) oblakoder na zapadnoj hemisferi (FOTO GALERIJA)

Najviši oblakoder na Menhetnu, pogled s terase
Na poslednjem spratu nalaze se tri stana iz kojih se vide Kip slobode, toranj Svetskog trgovinskog centra, “Empajer stejt bilding” i svi veličanstveni mostovi Menhetna. Članovi kraljevskih porodica iz raznih zemalja iznajmili su stanove u ovoj zgradi.

Na Menhetnu je podignut novi oblakoder – najviša stambena zgrada na zapadnoj hemisferi, koja se uzdiže čak na 264 metra iznad njujorškog “Ist rivera”.

Novi oblakoder, koji je projektovao čuveni arhitekta Frenk Geri, daje donjem Menhetnu novi izgled. Blistava 76-spratnica izgleda dramatično, baš kao i cena stanova u njoj.

Stan za iznajmljivanje na poslednjem spratu košta 65.000 dolara mesečno. Cena većine stambenih jedinica kreće se između 3.000 i 12.000 dolara mesečno, a, kako kaže marketinški ekspert Kliford Fin, zainteresovanih ima mnogo.

“Nikada nije bilo mnogo luksuznih zgrada sa stanovima za iznajmljivanje, već su to obično bili stanovi za kupovinu. Zbog toga je bila velika potražnja onih koji ne žele da kupuju već da iznajmljuju iz raznih razloga”, navodi Fin.

Zgrada je dobila ime po svom dizajneru, čuvenom arhitekti Frenku Geriju, a inspirisana je skulpturom 17. veka “Ekstaza svete Tereze” italijanskog umetnika Đana Lorenca Berninija.

Nabori na skulpturi slični su talasastoj fasadi njujorškog oblakodera. Geri je svojom novom građevinom oživeo isturene ugaone prozore koji su uobičajeni na starim njujorškim zgradama.

Kad imate ugaoni prozor, ako napravite korak unapred, onda kao da ste zakoračili napolje. Dakle prozor vas okružuje, ali doživljaj da stojite na 40, 50 ili 60. spratu je nezamenjiv. Ne postoji ništa slično u Njujorku.

“Njujork tajms” je blistavi metalni toranj nazvao “najlepšim oblakoderom koji je podignut u Njujorku u poslednjih 46 godina”.

Foto galerija: newyorkbygehry.com
Izvor: SRNA

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?