Stiže brend “Made in space”

Pravljeno u svemiru (Made in space)
Satelitska navigacija, digitalne kamere i sićušni laser u svakom DVD plejeru su proizvodi koji su nastali zahvaljujući svemirskom istraživanju

Evropska svemirska agencija planira da pokrene kampanju kojom će promovisati novi brend “Made in space” (napravljeno u svemiru). Na taj način želi da skrene pažnju na višestruke koristi od ulaganja u Međunarodnu svemirsku stanicu.

Lista proizvoda i tehnologija koji su nastali zahvaljujući svemirskom istraživanju je poduža, od memorijske pene do ušnog toplomera, ali je naučnicima sve teže da svetu koji se suočava sa finansijskom krizom opravdaju astronomske račune za proučavanje kosmosa.

Naučnici su, naime, zabrinuti zbog najava novih kresanja budžeta svemirskim agencijama i strahuju da njihov doprinos ekonomskom razvoju neće biti dovoljno priznat.

Evropska svemirska agencija procenjuje da će račun za Međunarodnu svemirsku stanicu dostići 100 milijardi evra, uključujući tekuće troškove za narednih deset godina.

Međunarodna svemirska stanica, čija je izgradnja kompletirana prošle godine, omogućava čitav niz istraživanja, posebno u nultnoj gravitaciji, koja su teško izvodljina na zemlji. Zahvaljujući ovim istraživanjima razvijeni su proizvodi, poput metalnih pena, titanijum aluminida ili hladne plazme, koji unose revoluciju u raznim poljima od industijske proizvodnje, preko medicine do aeronautike.

Izuzetno je važno, smatraju naučnici, da društvo podrži svemirsko istraživanje i da političari i industrija shvate da prednosti koje ono pruža opravdavaju visoka ulaganja.

“Jedan od problema je taj što je ljudima teško da shvate proces kojim se znanje pretvara u proizvode koje koristimo”, kazao je u izjavi za Rojters britanski naučnik Majk Kruz sa Univerziteta u Birmingemu koji radi za Evropsku svemirsku agenciju.

On je podsetio da su satelitska navigacija, digitalne kamere i sićušni laser u svakom DVD plejeru proizvodi nastali zahvaljujući svemirskom istraživanju.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?