Курсеви за странски јазици во странство, Емисија Актуелно

Курсеви за странски јазици во странство
Разговор со Јасмина Сариќ, ко-основач на социјалната јазична мрежа Вербалисти и директор на едукативните програми во компанијата Prodirekt Consulting Group
Емисија: Актуелно
Водител: Сања Величковиќ

Македонски превод:

По минатонеделната објава за слободното практикантско место во Продирект, компанија која се занимава со едукација, наидовме на голема заинтересираност од ваша страна за можностите на учење и усовршување јазик во странство. Нашиот денешен гостин е Јасмина Сариќ, директор на едукативните програми во Продирект и ко-основач на социјалната мрежа Вербалисти, која ќе ви одговори на прашањата на таа тема.

aktuelno featuring prodirekt internship opportunity with language network verbalisti

Сања: Јасмина, вашата компанија Продирект се согласи да понуди едномесечна практикантска можност на сите наши слушатели, заинтересирани за здобивање на вредно искуство во полето на едукацијата. Како и да е, само што ми кажавте дека и покрај тоа што сте задоволни од бројот на примени апликации и биографии, вие исто така пријатно сте изненадени од големата заинтересираност за учење јазик во странство, која ја покажаа нашите слушатели. Зошто мислите дека е ова вака, дали можеби е поради интересниот концепт на социјалната мрежа Вербалисти?

Јасмина: Не постои сомеж дека Вербалисти е интересен концепт сам по себе и ние сме пријатно изненадени и задоволни поради големиот интерес на студентите кои изучуваат јазици и лигвисти; како и да е кога станува збор за овој интерес за учење во странство, мора да се нагласи дека ова е делумно и поради фактот што повеќе не се потребни визи за да се патува или делумно поради фактот што луѓето, не само во Србија, туку и пошироко во регионов, го сметаат времето во кое се наоѓаме, како идеално за едукација и усовршување. Секако овде би сакала да споменам дека општопознат услов за повеќето аплицирања за работни позиции е потребно знаење на барем еден странски јазик.  

Сања: Ние добивме многу прашања од нашите слушатели. Да започнеме со прашањето на Дубравка Марковиќ од Белград, која би сакала да дознае, зошто му е потребно на ученик / студент да се консултира со јазичен експерт, пред да одбере јазичен курс?

Јасмина: Од многу едноставна причина – со консултирање со експерт може да се заштеди многу време и пари. Што е тоа што можеме ние да го направиме за да му помогнеме на секој ученик / студент, да го избере вистинскиот курс кој најмногу му одговара? Првиот чекор е дефинирање на причината за изучување на странски јазик: постои голема разлика во тоа дали учите англиски, на пример, за да би можеле да разговарате преку интернет, или дали учите германски со цел да се запишете на австриски колеџ; или можеби шпанскиот јазик ви е потребен за да добиете унапредување во подружницата на вашата компанија во Шпанија. Ова е важно, бидејќи се работи за специфично ниво на знаење кое води кон остварување на вашата цел, но исто така и специфичен вид на курс. Откако ќе ја дознаеме целта, потребно е да се одреди почетната точка и затоа е потребно нашите клиенти да направат дијагностички тест, со кој ќе се утврди нивното сегашно ниво на познавање на одреден јазик. Откако ќе ги дознаеме овие две важни информации, дури тогаш можеме да дадеме препорака за одреден курс кој би бил соодветен.

Сања: Нашите слушатели најверојатно би сакале да дознаат колку чинат овие консултации и дијагностички тестови?

Јасмина: Во Продирект и јазичната мрежа Вербалисти, консултациите и тестовите се бесплатни и се дел од нашите услуги. Како и да е, препорачливо е да се закаже термин претходно на телефон +389.2 320.9125 или со испраќање на е-пошта на info@prodirekt.net.

Сања: Предраг од Панчево би сакал да дознае дали неговиот шеснаесетгодишен син, кој веќе изучува англиски јазик повеќе години, на училиште и со приватни часови, му е потребно да посетува курсеви во Англија? Мислам дека ова е интересно прашање за сите ученици и студенти.

Јасмина: Странскиот јазик не се изучува само во училница. Напротив, училницата претставува вештачка средина или да се изразам поинаку, симулација на реални ситуации. Без разлика дали странскиот јазик се изучува во државните и во приватните училишта и без разлика на квалитетот на наставата или на наставникот/професорот, кога изучувате странски јазик во вашата земја, вие неизбежно сте опкружени со луѓе кои го зборуваат вашиот мајчин јазик. Па така пресудно е комуникацијата да се префрли на тој мајчин јазик, порано или подоцна. Во Англија, или во било која друга држава, каде што патувате за да го научите тамошниот јазик, часовите се изведуваат со многу учесници од други земји, значи се интернационални; и сакале вие или не, мора да го говорите странскиот јазик во реални ситуации, како на пример кога би сакале да нарачате храна, да купите билет за воз или да поканите некого на пијалок.

Сања: Која е старосната граница за посетување на јазична програма (курс) во странство?

Јасмина: Ако зборуваме за програмите наменети за тинејџери, старосната граница е од 12 до 18 години.

Сања: Кога веќе разговараме за оваа возрасна група, се наметнува прашањето, дали постои водич на групата која патува? Туристички водич?

Јасмина: Сите наши групи се придружувани од водич. Личноста која ги придружува групите не е туристички водич, бидејќи тоа не се туристички тури, туку едукативни програми. Нашите групни водичи се искусни предавачи на странски јазици, и во тимот на Вербалистите има најмалку 10 такви наставници кои имаат учествувано во програмите со години. Тие се во секое време со учениците, од првата пасошка контрола на аеродромот, до пристигнувањето на саканата дестинација, вклучувајќи ги аеродромските трансфери, низ целокупниот нивен престој во странскиот колеџ и се до нивното враќање дома.

Јасмина Сариќ
Јасмина Сариќ

Сања: Еве едно анонимно, но навистина интересно прашање: Сакам мојата ќерка да студира на Оксфорд, а не да шета, да посетува знаменитости и да оди на шопинг. Дали е задолжително учеството на учениците во тие програми за социјални активности?

Јасмина: Не само што ова прашање е интересно, туку и доста често. Социјалните активности, како што е спортот во слободното време, разгледувањето на знаменитости или креативни работилници, не претставуваат само забава. Нивната цел е повеќекратна, но најважната е континуирана комуникација и социјализација во интернационална средина, но овој пат во реални ситуации. Таквите активности делуваат навистина стимулирачки и не само што помагаат во учењето на странскиот јазик, туку исто така се запознаваат со различни култури и обичаи. И на крај, како исто така важно нешто е што тие им помагаат на групните водичи да ги имаат сите ученици на исто место.

Сања: Дали студентите добиваат некаков сертификат откако ќе го завршат курсот?

Јасмина: Сите ученици добиваат сертификат кој го покажува нивото на познавање на јазикот, времетраењето и видот на посетуваниот курс. Овде би сакала да нагласам дека сите колеџи со кои соработуваме се акредитирани од страна на нивните министерства за образование и од Британски совет.

Сања: Дали сите ваши програми се наменети за тинејџери и млади луѓе?

Јасмина: Луѓето изучуваат странски јазици од повеќе причини; во денешно време прашањето за зборување на јазици и можноста да се комуницира успешно, е всушност прашање за професионален опстанок. Ние Вербалисти имаме 24 програми наменети за сите возрасти и нивоа на познавање на странски јазик. Голем процент од нашите клиенти се возрасни – студенти, млади професионалци, бизнис луѓе. Ние нудиме и поседен вид услуга за јазично консултирање на корпорации.

Првиот Македонски Поп Идол Иван Раденов – јазичното искуство во Кингс колеџ

Иван Раденов во посета на Вербалисти во Скопје
Иван Раденов во посета на Вербалисти во Скопје

ПРОДИРЕКТ, компанијата која ја поседува најбрзо растечката комуникациска и јазична мрежа ВЕРБАЛИСТИ, го награди Иван Раденов, првиот Македонски Поп Идол, со двонеделен јазичен курс во КИНГС КОЛЕЏ (KINGS COLLEGES).

Иван го усовршуваше своето знаење на англиски јазик во Кингс колеџ, еден од најстарите и најпрестижни јазични институции во Англија, со традиција од преку 54 години и центри во градовите Лондон, Оксфорд и Борнмут, дијамантот на англиската ривиера.

Нашите партнери Kings Colleges, се погрижија престојот на Иван во Лондон да биде запомнет на многу начини, па така првиот Македонски Идол свиреше во Band of Kings, посетуваше познати театарски перформанси и дури го запозна и Glenn Hughes, еден од членовите на неговиот омилен бенд Deep Purple. Претпоставуваме дека јазичното искуство на Иван во Кингс може најдобро да биде опишано со неговите зборови – Мојот сон се оствари!

Јазичното патување на Иван Раденов – ФОТО- ГАЛЕРИЈА

Учење на англиски јазик со употреба на социјални медиуми и преку забава

elta newsletter features prodirekt and language network verbalisti

Објавено во априлското издание на списанието ELTA (English Language Teachers’ Association)
Интервју со Јасмина Сариќ направено од Марија Ивановиќ, ELTA
Оригиналниот текст на англиски јазик може да го превземете на следниот линк- English language learning through social media and entertainment, by Marija Ivanovic

Во последните години социјалните медиуми станаа важен фактор во нашето секојдневно комуницирање, особено помеѓу младите, кои се дружат преку Facebook или Twitter со нивните лаптоп компјутери или мобилни телефони. Ги користиме социјалните мрежи за да го подновиме нашиот статус за (не)обичните случувања во нашиот живот, пишуваме на ѕидот на нашите пријатели или пак споделуваме линк на Twitter од било која област од животот што може да си ја замислиме. Огромната моќ на друштвените медиуми достигна незамисливи размери па така, ако некоја од новите информации не си го најде своето место на Tweeter, Facebook или LinkedIn, се третира како воопшто да не е објавена.

Па, зошто тогаш да не се искористи новиот тренд кој се појави како средство за онлајн комуникација со цел да се привлечат младите за да учат јазици на забавен, неофицијален, и опуштен начин? Компанијата Продирект  ја препозна моќта на друштвените медиуми како алатка за да привлече потенцијални ученици кои сакаат да го изучуваат англискиот јазик и ја создаде јазичната мрежа Вербалисти. Нашиот соработник и издавач Марија Ивановиќ, зборуваше со директорката на едукативните програми Јасмина Сариќ од Продирект. Јасмина зборуваше за идејата која е основа за нивното работење и за најновите трендови за изучување на англиски во Србија кога станува збор за социјалните медиуми и занимливостите.

teen grupa verbalista koja je uc48dila engleski u londonu

Кажете ни нешто повеќе за социјалната и јазична мрежа Вербалисти, од каде потекнува идејата и како Вербалисти продолжи да се развива?

Се се случи пред три години, после долго преговарање со нашите едукативни партнери- кои се големи Европски јазични училишта и наши колеги, за тоа како да се подигне стандардот за учење на јазици во нашиот регион. Сакавме да им понудиме на нашите ученици во регионот еден социјален медиум кој ќе ги мотивира во изучување на странските јазици. Последователно на тоа, го создадовме социјалниот медиум и јазичната мрежа Вербалисти. Мрежата Вербалисти набргу смени многу нешта на нашето поднебје. Изгледа најважниот резултат се огледува во фактот дека, јазичната мрежа Вербалисти прави разлика помеѓу праксата на изучувањето на јазици во Србија со претставувањето на иновативен и најсовремен пристап, како што е учење на јазици со помош на социјалните мрежи и преку забава. Социјалната мрежа се состои од неколку онлајн алатки за учење на јазици и видеоклипови на Youtube. Другата образовна содржина може да ја разгледате на објавените блогови на два јазици од страна на Вербалисти, stranijeziciblog.com (српски јазик) и на stranskijazici.com (македонски јазик). Претходната година во соработка со Person и Kings College во Лондон, Вербалисти го претставија јазичниот натпревар Вербализирај се!, а главната награда беше двонеделен јазичен курс во Kings Colleges во Лондон. Натпреварот имаше 432 натпреварувачи и повеќе од 34.000 посети на веб страната за само еден месец.

Според вас кои се особеностите на Вербалисти, поради кои сметате дека се разликуваат?

Вербалисти го претставија јазичниот натпревар Вербализирај се!, а главната награда беше двонеделен јазичен курс во Kings Colleges во Лондон
Вербалисти го претставија јазичниот натпревар Вербализирај се!, а главната награда беше двонеделен јазичен курс во Kings Colleges во Лондон

Можеби се разликуваме со тоа што им нудиме на студентите достапен и привлечен начин за добивање на сите потребни информации со цел што поефективно да го испланираат изучувањето на јазикот. Ние не се плашиме да им дадеме важност и ги препознаваме социјалните мрежи како важни, особено Facebook и YouТube, како едни од главните средства за разменување на искуства. Не се сомневаме во тоа. Јазиците се жив организам, кои се менуваат секојдневно со нивната употреба. Важна е размената на искуства и комуникацијата. Facebook е социјална мрежа која овозможува највисоко ниво на социјализација. Другото нешто кое е од голема важност, е да се создаде платформа каде студентите ќе можат да разменат фотографии, да разгледаат видео клипови или едноставно да започнат дискусија. Ние ги зачинивме нештата со интервјуа од славни личности, бидејќи нашето мото се состои во тоа да учиме на забавен начин, а тоа особено важи за младите. Резултатите се повеќе од очигледни за нашиот труд кој го употребуваме, имаме 12.000 јазични фанови на мрежата Вербалисти на Facebook.

Сега кога ги споменавте интервјуата со славните во вашиот медиум, кажете ни од колкава важност беше подршката која ја добивте од нив за популарноста на Вербалисти и од колкава корист се социјалните медиуми во училниците?

Јас сметам дека тоа е од голема важност. Уште од самите почетоци го ставивме  акцентот на тоа дека славните личности треба да зборуваат отворено за нивното образование, за јазичните способностикои ги поседуваат, и за нивните патувања. Сите тие го поддржуваат проектот кој го нарековме Speak Your Mind!”.  Секако, најважното од се е да им се укаже на младите за важноста на говорење на странски јазици во денешницата, доловувајќи го ова преку искуствата на нивните омилени глумци и пејачи. Професорите по англиски јазик може да ги користат клиповите како средство за мотивирање на учениците за изучување на јазикот. Доколку пак, професорите немаат интернет за време на часот, тие може да им препорачаат некој од линковите на учениците кои притоа во слободно време ќе истражуваат од дома користејќи ги Facebook или YouТube. Како проверка за направеното истражување професорот може по неколку дена да иницира дебата во училиницата. Ова може да биде дел од групна дискусија или пак дел од вежбите за пишување.

Verbalisti Speak Your Mind! Ние зборувавме за учениците и нивните вкусови, особено помладите и нивната склоност кон дигиталните медиуми и социјалните мрежи. Ова го објаснува брзиот развој на јазичната мрежа Вербалисти, но каква е ситуацијата кога станува збор за професорите на странски јазици? Колку професорите се обучени и подготвени за да ги прифатат предностите на дигиталните медиуми и најновите алатки кои се користат при предавање?

Ситуацијата овде не е многу сјајна, сепак мора да бидеме искрени за да сфатиме дека сиромашната употреба на дигитални медиуми во нашите училишта е само резултат на многуте фактори кои влијаат на неа, а истите се надвор од надлежноста на професорите. На пример, економската криза е виновна за недостатокот на средства па така, нема пари за да се овозможи пристап на интернет, компјутер за секој ученик, и за користење на нови помоќни алатки за предавање, како што се белите интерактивни табли. Имаме потреба од помош при финансирање на обуката за професори, образувајќи ги да ги вклучат новите медиуми и алатки на час, а потребен е систем за надоместување кој ќе ги мотивира професорите да се подобрат и да ги развиваат своите способности  со тек на време. Ова  е главната причина зошто нашите предавачи треба да ја прифатат секоја можност за додатни обуки, особено оние кои се организираат во странство и кои се поддржани од странски колеџи, Британскиот совет и други институции. Целосната вклученост на дигиталните медиуми  заедно со подобрувањето кое го овозможува ги натера западните земји да го преобликуваат начинот на предавање, и јас искрено се надевам дека ќе ги следиме во чекор.

Компанијата ПРОДИРЕКТ со својата јазична мрежа Вербалисти, пред некое време го потпиша договорот за регионално партнерство со организацијата од Париз наречена Entertainment Learning, заедно со креаторот на јазичниот сервис – English Attack!. Во наредното издание со Јасмина Сариќ ќе разговараме на тема присвојување на нови медиуми во предавањето, моќта на социјалните медиуми, и дигиталните занимливости кои може да бидат во употреба и да помогнат при изучување на јазици.

ELTA NewsletterОригиналниот текст на англиски јазик може да го превземете на следниот линк- English language learning through social media and entertainment, by Marija Ivanovic

_

*****

Марија Ивановиќ е соработник и издавач во MELT, образовен консултант и професор по англиски. Моментално, таа го организира проектот на тема емоционалната интелегенција помеѓу студентот и професорот наречен ‘Cool Fire’ во Данска со партнери од UK. Нејзините лични интереси ги опфаќаат рефлективната пракса, развој на професорите, училишното водство и емоционалната интелегенција. Таа има диплома по англиски јазик и литература од Факултетот за Филологија, при Универзитетот во Белград и магистратура на тема  Доживотно учење при Данското училиште за образование, Деусто Универзитетот и Универзитетот во Лондон.

За ELTA
ELTA е невладино, непрофитабилно здружение за професори по англиски јазик од Србија, кое е повразно со организациите како што се IATEFL (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) и TESOL (Teachers of English to Speakers of Other Languages). Основана е во 2003 со спојување на двете, најголеми здруженија за професори ELTAB (English Language Teachers’ Association of Belgrade) и YELTA (Yugoslav English language Teachers’ Association). ELTA ги соединува професорите по англиски јазик од основните и средните училишта, професорите кои се дел од високото образование,  јазичните училишта, студентите по англиски јазик, јазичните професионалци и професионалци кои се заинтересирани да се стекнат со одлично знаење за предавање на англиски јазик.

За ПРОДИРЕКТ и јазичната мрежа Вербалисти (Verbalisti)
Компанијата ПРОДИРЕКТ (www.prodirektgroup.com) нуди стратегии за раководење и едукација на менаџери и обуки на поднебјето на Балканскиот регион. Иновативните решенија кои ги нуди ПРОДИРЕКТ за корпоративен менаџмент, маркетинг и меѓународна бизнис комуникација поставуваат мост помеѓу стратегиите и образованието, додека пак бизнис групата и социјалната мрежа Вербалисти, e посветена на изучување на јазици и професионални обуки, кои им помагаат на младите професионалци и на деловните луѓе да ги постигнат зацртаните цели во меѓународната комуникација.

Учење на англиски јазик со употреба на социјални медиуми и преку забава

Од Марија Ивановиќ, ко-издавач во ЕЛТА
ЕЛТА е невладино, непрофитабилно здружение за професори по англиски јазик од Србија
Април, 2012

Udruženje profesora engleskog jezika u Srbiji sa jezičkom mrežom Verbalisti o ulozi novih medija u učenju i sprovođenju nastave engleskog jezika

Во последните години социјалните медиуми станаа важен фактор во нашето секојдневно комуницирање, особено помеѓу младите, кои се дружат преку Facebook или Twitter со нивните лаптоп компјутери или мобилни телефони. Ги користиме социјалните мрежи за да го подновиме нашиот статус за (не)обичните случувања во нашиот живот, пишуваме на ѕидот на нашите пријатели или пак споделуваме линк на Twitter од било која област од животот што може да си ја замислиме. Огромната моќ на друштвените медиуми достигна незамисливи размери па така, ако некоја од новите информации не си го најде своето место на Tweeter, Facebook или LinkedIn, се третира како воопшто да не е објавена.

Па, зошто тогаш да не се искористи новиот тренд кој се појави како средство за онлајн комуникација со цел да се привлечат младите за да учат јазици на забавен, неофицијален, и опуштен начин? Компанијата Продирект  ја препозна моќта на друштвените медиуми како алтка за да привлече потенцијални ученици кои сакаат да го изучуваат англискиот јазик и ја создаде јазичната мрежа Вербалисти. Нашиот соработник и издавач Марија Ивановиќ, зборуваше со директорката на едукативните програми Јасмина Сариќ од Продирект. Јасмина зборуваше за идејата која е основа за нивното работење и за најновите трендови за изучување на англиски во Србија кога станува збор за социјалните медиуми и занимливостите.

Skole engleskog jezika u Londonu i jezički programi Verbalista

ЕЛТА: Кажете ни нешто повеќе за социјалната и јазична мрежа Вербалисти, од каде потекнува идејата и како Вербалисти продолжи да се развива?

ПРОДИРЕКТ: Се се случи пред три години, после долго преговарање со нашите едукативни партнери- кои се големи Европски јазични училишта и колеги, за тоа како да се подигне стандардот за учење на јазици во нашиот регион. Сакавме да им понудиме на нашите ученици во регионот еден социјален медиум кој ќе ги мотивира во изучување на странските јазици. Последователно на тоа, го создадовме социјалниот медиум и јазичната мрежа Вербалисти. Мрежата Вербалисти набргу смени многу нешта на нашето поднебје. Изгледа најважниот резултат се огледува во фактот дека, јазичната мрежа Вербалисти прави разлика помеѓу праксата на изучувањето на јазици во Србија со претставувањето на иновативен и најсовремен пристап, како што е учење на јазици со помош на социјалните мрежи и преку забава. Социјалната мрежа се состои од неколку онлајн алатки за учење на јазици и видеоклипови на Youtube. Другата образовна содржина може да ја разгледате на објавените блогови на два јазици од страна на Вербалисти, stranijeziciblog.com (српски јазик) и на stranskijazici.com (македонски јазик). Претходната година во соработка со Person и Kings College во Лондон, Вербалисти го претставија јазичниот натпревар Вербализирај се!, а главната награда беше двонеделен јазичен курс во Kings Colleges во Лондон. Натпреварот имаше 432 натпреварувачи и повеќе од 34.000 посети на веб страната за само еден месец.

Jasmina Saric i Marko Ilic iz Britanskog saveta na potpisivanju protokola o saradnjiЕЛТА: Според вас кои се особеностите на Вербалисти, поради кои сметате дека се разликуваат?

Можеби се разликуваме со тоа што им нудиме на студентите достапен и привлечен начин за добивање на сите потребни информации со цел што поефективно да го испланираат изучувањето на јазикот. Ние не се плашиме да им дадеме важност и ги препознаваме социјалните мрежи како важни, особено Facebook и YouTube, како едни од главните средства за разменување на искуства. Не се сомневаме во тоа. Јазиците се жив организам, кои се менуваат секојдневно со нивната употреба. Важна е размената на искуства и комуникацијата. Facebook е социјална мрежа која овозможува највисоко ниво на социјализација. Другото нешто кое е од голема важност, е да се создаде платформа каде студентите ќе можат да разменат фотографии, да разгледаат видео клипови или едноставно да започнат дискусија. Ние ги зачинивме нештата со интервјуа од славни личности, бидејќи нашето мото се состои во тоа да учиме на забавен начин, а тоа особено важи за младите. Резултатите се повеќе од очигледни за нашиот труд кој го употребуваме, имаме 12,000 јазични фанови на мрежата Вербалисти на Facebook.

Speak Your Mind
Speak Your Mind!

ЕЛТА: Сега кога ги споменавте интервјуата со славните во вашиот медиум, кажете ни од колкава важност беше подршката која ја добивте од нив за популарноста на Вербалисти и од колкава корист се социјалните медиуми во училниците?

ПРОДИРЕКТ: Јас сметам дека тоа е од голема важност. Уште од самите почетоци го ставивме  акцентот на тоа дека славните личности треба да зборуваат отворено за нивното образование, за јазичните способностикои ги поседуваат, и за нивните патувања. Сите тие го поддржуваат проектот кој го нарековме Speak Your Mind!”.  Секако, најважното од се е да им се укаже на младите за важноста на говорење на странски јазици во денешницата, доловувајќи го ова преку искуствата на нивните омилени глумци и пејачи. Професорите по англиски јазик може да ги користат клиповите како средство за мотивирање на учениците за изучување на јазикот. Доколку пак, професорите немаат интернет за време на часот, тие може да им препорачаат некој од линковите на учениците кои притоа во слободно време ќе истражуваат од дома користејќи ги Facebook или YouTube. Како проверка за направеното истражување професорот може по неколку дена да иницира дебата во училиницата. Ова може да биде дел од групна дискусија или пак дел од вежбите за пишување.

јазичната мрежа Вербалисти
Facebook - Jазичната мрежа Вербалисти

ЕЛТА: Ние зборувавме за учениците и нивните вкусови, особено помладите и нивната склоност кон дигиталните медиуми и социјалните мрежи. Ова го објаснува брзиот развој на јазичната мрежа Вербалисти, но каква е ситуацијата кога станува збор за професорите на странски јазици? Колку професорите се обучени и подготвени за да ги прифатат предностите на дигиталните медиуми и најновите алатки кои се користат при предавање?

ПРОДИРЕКТ: Ситуацијата овде не е многу сјајна, сепак мора да бидеме искрени за да сфатиме дека сиромашната употреба на дигитални медиуми во нашите училишта е само резултат на многуте фактори кои влијаат на неа, а истите се надвор од надлежноста на професорите. На пример, економската криза е виновна за недостатокот на средства па така, нема пари за да се овозможи пристап на интернет, компјутер за секој ученик, и за користење на нови помоќни алатки за предавање, како што се белите интерактивни табли. Имаме потреба од помош при финансирање на обуката за професори, образувајќи ги да ги вклучат новите медиуми и алатки на час, а потребен е систем за надоместување кој ќе ги мотивира професорите да се подобрат и да ги развиваат своите способности  со тек на време. Ова  е главната причина зошто нашите предавачи треба да ја прифатат секоја можност за додатни обуки, особено оние кои се организираат во странство и кои се поддржани од странски колеџи, Британскиот совет и други институции. Целосната вклученост на дигиталните медиуми  заедно со подобрувањето кое го овозможува ги натера западните земји да го преобликуваат начинот на предавање, и јас искрено се надевам дека ќе ги следиме во чекор.

Компанијата ПРОДИРЕКТ со својата јазична мрежа Вербалисти, пред некое време го потпиша договорот за регионално партнерство со организацијата од Париз наречена “Entertainment Learning”, заедно со креаторот на јазичниот сервис – “English Attack!”. Во наредното издание со Јасмина Сариќ ќе разговараме на тема присвојување на нови медиуми во предавањето, моќта на социјалните медиуми, и дигиталните занимливости кои може да бидат во употреба и да помогнат при изучување на јазици.

*****

Марија Ивановиќ е соработник и издавач во MELT, образовен консултант и професор по англиски. Моментално, таа го организира проектот на тема емоционалната интелегенција помеѓу студентот и професорот наречен ‘Cool Fire’ во Данска со партнери од UK. Нејзините лични интереси ги опфаќаат рефлективната пракса, развој на професорите, училишното водство и емоционалната интелегенција. Таа има диплома по англиски јазик и литература од Факултетот за Филологија, при Универзитетот во Белград и магистратура на тема  Доживотно учење при Данското училиште за образование, Деусто Универзитетот и Универзитетот во Лондон.

За ЕЛТА
ЕЛТА е невладино, непрофитабилно здружение за професори по англиски јазик од Србија, кое е повразно со организациите како што се IATEFL (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) и TESOL (Teachers of English to Speakers of Other Languages). Основана е во 2003 со спојување на двете, најголеми здруженија за професори ELTAB (English Language Teachers’ Association of Belgrade) и YELTA (Yugoslav English language Teachers’ Association). ЕЛТА ги соединува професорите по англиски јазик од основните и средните училишта, професорите кои се дел од високото образование,  јазичните училишта, студентите по англиски јазик, јазичните професионалци и професионалци кои се заинтересирани да се стекнат со одлично знаење за предавање на англиски јазик.

За ПРОДИРЕКТ и јазичната мрежа Вербалисти (Verbalisti)
Компанијата ПРОДИРЕКТ (www.prodirektgroup.com) нуди стратегии за раководење и едукација на менаџери и обуки на поднебјето на Балканскиот регион. Иновативните решенија кои ги нуди ПРОДИРЕКТ за корпоративен менаџмент, маркетинг и меѓународна бизнис комуникација поставуваат мост помеѓу стратегиите и образованието, додека пак бизнис групата и социјалната мрежа Вербалисти, e посветена на изучување на јазици и професионални обуки, кои им помагаат на младите професионалци и на деловните луѓе да ги постигнат зацртаните цели во меѓународната комуникација.