Zašto je sada pravo vreme da započnete studije u Kanadi? 

Studije u Kanadi i kako do stalnog boravka kroz studiranje, PRODIREKT

Kanada je već godinama svetski lider kada su u pitanju mogućnosti obrazovanja na svim nivoima. Pored toga, smatra se jednom od zemalja gde internacionalni studenti na najlakši način mogu da dobiju dozvolu za trajni boravak (Permanent Residence). Međunarodni studenti koji završe akreditovani dvogodišnji ili trogodišnji program, osnovne ili posledimplomske studije u Kanadi imaju brojne prilike da produže ostanak, što ih vodi ka željenom cilju – dozvoli za stalni boravak u Kanadi. 

Naši stručni akademski savetnici sastavili su ovaj kratki vodič kako bi vam pomogli da shvatite prednosti obrazovanja u Kanadi, kao i zašto je dobro da započnete studije baš sada.

Studije u Kanadi

Kanada dozvoljava onlajn studentima da apliciraju za radnu dozvolu nakon diplomiranja (Post-Graduation Work Permit – PGWP) 

Pandemija korona virusa donela je i nešto pozitivno

Zbog pandemije korona virusa Kanada je međunarodnim studentima olakšala početak akademskog putovanja. Ukoliko želite da upišete kanadski koledž ili fakultet, studiranje možete započeti putem interneta još dok ste u svojoj zemlji i imati iste pogodnosti kao da boravite u Kanadi. 

Do sada je bila praksa da studenti moraju da budu fizički prisutni u Kanadi za vreme studija kako bi im se to vreme računalo u okviru potrebne dužine boravka radi ostvarenja prava za podnošenje molbe za dobijanje radne dozvole nakon diplomiranja. Radi se o radnoj dozvoli koja osim vremenskog nema drugih ograničenja (open work permit). Izdaje se stranim studentima koji su diplomirali na nekoj od visokoobrazovnih ustanova koju je odobrila kanadska Vlada (designated learning institutions).

Ostvarenje prava za zaposlenje u Kanadi uz veliku uštedu u troškovima

Kanada je i pre pandemije bila pristupačnija za studiranje nego SAD, Velika Britanija, Evropa i Australija, a mogućnost da započnete studije onlajn čini nastavak školovanja još više dostupnim. Privremena politika olakšanog puta ka radnoj dozvoli donosi uštede na zdravstvenom osiguranju i troškovima života u Kanadi. Kada odlučite ili budete u prilici da uživo pohađate nastavu imate zakonsko pravo da radite za bilo kog poslodavca čim stignete u Kanadu. Prema pravilima većine studentskih dozvola, možete raditi do 20 sati nedeljno tokom trajanja programa i puno radno vreme tokom letnjeg i zimskog raspusta. 

Studije u Kanadi
Studiranje putem interneta važi za ispunjenje uslova za apliciranje za radnu dozvolu nakon završenih studija

Kao što je jezička mreža Verbalisti objavila 7. januara ove godine, kanadsko imigraciono odeljenje (IRCC) upravo je potvrdilo dalje proširenje fleksibilnosti za međunarodne studente koji studiraju van Kanade. Njima se onlajn studiranje od marta 2020. do avgusta 2022. godine računa kao ispunjen uslov za apliciranje za radnu dozvolu nakon završenih studija. Štaviše, internacionalni studenti sada su u prilici da završe 100% programa onlajn (promenjeno sa 50%) i budu u mogućnosti da se prijave za pomenutu radnu dozvolu.  

Ovo je privremena politika koja ima za cilj da obezbedi još veću fleksibilnost međunarodnim studentima zbog globalne pandemije korona virusa.

Zašto je važna radna dozvola nakon diplomiranja (PGWP) 

Radna dozvola nakon diplomiranja omogućava da steknete radno iskustvo u Kanadi i daje vam pravo da se prijavite na razne federalne i pokrajinske imigracione programe (koji ponekad zahtevaju da kandidati imaju kvalifikovano kanadsko radno iskustvo da bi stekli pravo na dati program). Ova radna dozvola važi za period koji je ekvivalentan trajanju studija završenih u Kanadi. Može biti izdata na minimalni period od osam meseci do maksimalnih tri godine. 

Ako završite akreditovani program u trajanju od najmanje dve godine možete aplicirati za trogodišnju radnu dozvolu. 

Dužina i kvalitet radnog iskustva nakon diplomiranja jako su bitni za studente koji kasnije žele da apliciraju za stalni boravak u Kanadi. Kombinacija obrazovanja i radnog iskustva drastično povećava šanse za dobijanje stalnog boravka. Dok imate radnu dozvolu možete se prijaviti za Express Entry, Provincial Nominee Program, Quebec i druge imigracione programe.

Od studiranja do stalnog boravka

Slede koraci koje je potrebno preduzeti ako želite da studirate u Kanadi i aplicirate za stalni boravak:

Number 1

Select study abroad program/college

Odabir programa

PRODIREKT akademski savetnici pomažu da pronađete odgovarajući studijski program u Kanadi. Procenjujemo vaš profesionalni profil i predstavljamo studijske programe koji najviše odgovaraju vašim obrazovnim potrebama i budžetu.

Number 2

Questions and answers

Prijava za akreditovanu visokoobrazovnu ustanovu (koledž ili fakultet)

Nakon što ste odabrali program, asistiramo prilikom kompletnog procesa apliciranja. PRODIREKT ima dugogodišnju i veoma uspešnu saradnju sa najtraženijim koledžima i univerzitetima u Kanadi, a to znači da je našim studentma često omogućen upis po promotivnim cenama i veliki broj stipendija.

Number 3

Applying for Student Visa

Prijava za studentsku vizu/dozvolu za studiranje i zaposlenje

Pošto dobijete pozivno pismo i potvrdu o upisu od koledža, PRODIREKT vam pomaže da kanadskoj imigracionoj službi podnesete zahtev za dozvolu za studiranje. Studentska viza je preduslov je za dobijanje radne dozvole. Uz naše stručnjake ovaj uglavnom komplikovan proces prolazite lakše i bez mnogo muke.

Number 4

Graduation from college

Razmatranje opcija za prijavu za stalni boravak u Kanadi

Nakon završetka studija, a uz pomoć naših partnerskih advokatskih kancelarija koje su specializovane za imigraciono pravo, predstavljamo mogućnosti kako da ostanete u Kanadi, steknete dodatno profesionalno iskustvo i, na kraju, podnesete zahtev za stalni boravak.

SAVET: Samo određen broj programa na kanadskim koledžima je na raspolaganju stranim studentima, tako da se mesta za najpopularnije programe brzo popune. Zato toplo preporučujemo što raniju prijavu; na primer, za jesenji semestar dobro je aplicirati već u januaru/februaru.

PRODIREKT Contact Form

Ukoliko ste zainteresovani za studije u Kanadi, molimo vas da popunite kontakt formular u nastavku kako bismo dobili potrebne osnovne informacije i zakazali besplatne inicijalne konsultacije.

Napravi sledeći korak – UPITNIK

Molimo vas da u prvom koraku popunite upitnik i pružite nam osnovne informacije o sebi i svojim ciljevima u vezi sa studiranjem u Kanadi.

Slanjem ovog formulara dajete nam dozvolu da vas kontaktiramo mejlom i telefonom. Možete se uvek odjaviti sa naše mejling liste. Sve dostavljene informacije tretiraju se kao strogo poverljive.

PRODIREKT može omogućiti da upišete neki od akreditovanih studijskih programa i iskoristite trenutne zakonske olakšice kod prijave za radnu dozvolu. Naši posvećeni stručni savetnici pomoći će da izaberete pravi program u skladu s vašim obrazovnim potrebama i da se na isti upišete. Nakon upisa, asistiraćemo prilikom prijave za studentsku dozvolu.

Za detaljnije informacije, kao i za upis na jedan od koledža ili programa jezičkog i profesionalnog usavršavanja u Kanadi ili bilo kojoj drugoj zemlji kontaktirajte nas ovde.

Imate komentar ili pitanje?