Skup najboljih škola španskog u Španiji i njihovih agenata – FEDELE Workshop Valencia-Dénia 2019

getting to know valencia fedele workshop 2019 prodirekt

Najvažnija obrazovna smotra u Španiji u domenu jezičke edukacije Vamos! Spanish in Spain ove godine održala se u Valensiji i Deniji od 29. septembra do 1. oktobra. To je bio jubilarni, dvadeseti po redu skup najboljih škola španskog u Španiji i njihovih agenata. 31 škola i 33 agenata iz 16 zemalja, među kojima i predstavnici obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti, uzeli su učešće na trodnevnom sajmu u organizaciji FEDELE (udruženje škola koje podučavaju španski kao strani jezik). Kao i svake godine, agenti su dobili priliku da nakon glavnog događaja obiđu škole širom Španije.

Tokom glavne smotre u Valensiji i Deniji, i zatim na uzbudljivom jezičkom putovanju kroz Sevilju, Kadiz, Marbelju i Malagu, posetili smo čak 17 škola.

Produbljivanje veza sa postojećim partnerima, ali i sklapanje novih, počelo je prvog dana u Valensiji sada već tradicionalnim “putujućim” mini sajmom – Destinaton Fair. Tokom te veoma zanimljive radionice “putovali” smo od regiona (stola) do regiona. Predstavnici škola utrkivali su se ko će bolje da predstavi svoj region/grad kroz originalne prezentacije koje su uključivale video priloge, kvizove, degustaciju hrane i pića, pesmu, glumu… Učili smo i uživali!

Drugog dana, po nesvakidašnje toplom vremenu za oktobar, uputili smo se u primorski grad Deniju i u obilazak škole TLC Denia. Zatim je usledila vožnja brodićem do čuvenog restorana Pa Picar Algo u luci Baleria. Ručak, koji je obilovao sjajnim španskim specijalitetima, i prelep pogled na luku i denijsku tvrđavu u pozadini, učinili su taj dan još lepšim.

fam trip and visiting the spanish language school clic prodirekt and verbalists language network
U poseti školi Clic u Sevilji

Treći dan bio je u potpunosti posvećen druženju i poslovnim sastancima u fascinantnom zdanju Valensije – Gradu umetnosti i kulture (City of Arts and Sciences). Taj kompleks predstavlja pravo moderno arhitektonsko čudo. Čine ga zgrade Opere, Planetariuma i Muzeja nauke. Naša jutarnja šetnja po ovoj drugoj planeti završila se u jednoj od sala Muzeja nauke gde su organizovani kratki sastanci edukatora i agenata. Neverovatnu arhitekturu Grada umetnosti i kulture doživeli smo i u večernjim satima tokom koktela i gala večere, čime je bio završen prvi deo našeg FEDELE jezičkog putovanja.

Bliski susret sa španskom kulturom i školama jezika nastavili smo u Sevilji, Kadizu, Marbelji i Malagi. Na tom proputovanju obišli smo 7 škola i njihove smeštajne kapacitete. Iako su za predstavljanje jezičkih destinacija naše lične posete školama dragocene, jednako su važni i obilasci gradova, degustiranje lokalnih kulinarskih specijaliteta i upoznavanje sa muzikom i običajima, a jedan takav nezaboravan događaj izdvajamo iz Sevilje kada smo posetili čuveni muzej Museo del Baile Flamenco i gledali flamenko šou iz prvog reda. Našim polaznicima u Španiji savetujemo da ne propuste da pogledaju flamenko ples, naročito ako španski uče u pokrajini Andaluziji.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading