Učenje nemačkog u romantičnom Hajdelbergu, kurs nemačkog jezika za odrasle

Kursevi nemačkog za odrasle u Hajdelbergu, Verbalisti

Kurs nemačkog jezika za odrasle: u Hajdelbergu i nemački jezik postaje romantičan 🙂

Hajdelberg je grad koji na prvi pogled krade vaše srce. Godišnje ga poseti oko tri miliona ljudi i spada u najatraktivnije turističke destinacije u Nemačkoj. Jedva čekamo da nam prepričate svoje utiske nakon što se vratite sa usavršavanja nemačkog iz jednog od najlepših evropskih gradova, Hajdelberga.


Hajdelberg (Heidelberg)

Predstavlja jedinstven spoj istorijskog i modernog, zovu ga evergrinom današnjice. Nudi raznoliku kulturnu ponudu sa manifestacijama vrhunskog nivoa, a neodoljiva gastronomija posebna je priča.

Više od 30 hiljada studenata svake godine bira Hajdelberg zbog najstarijeg univerziteta na nemačkom tlu, koji je svojevremeno privukao i Fridriha Hegela, Roberta Brunzena, Maksa Vebera i Karla Jaspersa.

U očima svakog došljaka u Hajdelbergu prvo zasija impozantni dvorac smešten na brdu iznad starog dela grada i reke Nekar u predivnom ambijentu zelenila. Dvorac tokom godine beleži veoma visok broj poseta, pa se ubraja u red 10 najpopularnijih evropskih znamenitosti. Koliko je atmosfera lepa i pozitivna govori činjenica da je baš na terasama ove građevine Johan Volfgang Gete napisao neka od svojih najvećih dela.

Škola

vrt u pozadini škole ih heidelberg verbalisti
Škole nemačkog u Nemačkoj – Fascinantna zgrada škole IH Heidelberg i njen predivan vrt (kliknite na sliku za uvećan prikaz)

Škola International House (IH) Heidelberg – Collegium Palatinum osnovana je 1958. godine i više od 60 godina sa velikim uspehom podučava zaljubljenike u nemački jezik. Smeštena je u najlepšem istorijskom kvartu koji se zove Villa Krehl. Profesori su izvorni govornici nemačkog jezika sa univerzitetskom diplomom i bogatim iskustvom u podučavanju. Sistematičan rad, interaktivan pristup i prostor koji svaki pojedinac ima za lični jezički izraz doprinosi da se vaše komunikacijske sposobnosti znatno unaprede za kratko vreme.

Kvalitetu nastave nesumnjivo doprinose i moderno opremljene učionice i savremeni prateći materijal. Na raspolaganju su kompjuterska laboratorija, školska biblioteka, TV sala i besplatan pristup internetu.

Predivan, prostran vrt u okviru same škole omiljeno je mesto za predah između časova, ali i za određene vannastavne aktivnosti poput roštilja i interaktivnih društvenih igara.

Lokaciju škole možete videti klikom ovde.

Akreditacije i članstva

Collegium Palatinum se zajedno sa školom GLS u Berlinu svrstava u najbolje u Nemačkoj. Ta škola je od 2010. godine deo International House World Organisation (IHWO), mreže visoko kvalitetnih škola osnovane 1953. IHWO garantuje najviše standarde kvaliteta i inovacije u nastavi stranih jezika i edukaciji predavača i pridruženi je član Evropske asocijacije kvalitetnih jezičkih škola (EAQUALS). IHWO među prvima je ustanovila i program obuke nastavnika engleskog kao stranog jezika, a njihovi centri i kursevi su među najtraženijima kada je u pitanju obuka i na drugim jezicima. Nastavnici zaposleni u IHWO učestvuju u osmišljavanju i recenziji udžbenika i nastavnog materijala, a neki od najpoznatijih su Headway, Cutting Edge, Language To Go, Natural Grammar and Fountain.

Takođe, škola u Hajdelbergu akreditovana je i od strane IALC-a (Međunarodno udruženje jezičkih centara), što garantuje kvalitetne jezičke kurseve na svim nivoima znanja.

✅  Verbalisti zastupaju ekskluzivno školu IH Heidelberg – Collegium Palatinum u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Jezička mreža blisko sarađuje i zastupa brojne škole nemačkog jezika u Nemačkoj, kao i one iz International House mreže. Većinu tih škola zastupamo ekskluzivno u regionu jugoistočne Evrope, što je samo još jedna potvrda ugleda koji uživamo u svetu. 

Kurs nemačkog jezika za odrasle

Škola nudi kurseve opšteg nemačkog jezika različitog intenziteta u internacionalnim razredima sa najviše 12 polaznika. Kursevi počinju svakog ponedeljka a časovi traju 45 minuta. Prvog dana polaznici polažu dijagnostički test, nakon čega se upućuju u razrede odgovarajućeg nivoa.

U ponudi su i poslovni nemački, kao i pripremni program za polaganje specijalističkog ispita TestDAF.

Verbalisti na času nemačkog jezika, IH Heidelberg - Collegium Palatinum
Škole nemačkog u Nemačkoj: IH Heidelberg – prostrane i svetle učionice u luksuznoj vili (kliknite na sliku za uvećan prikaz)

Standardni kurs opšteg nemačkog jezika odvija se grupama od najviše 12 polaznika, s fondom od 20 časova nedeljno, od 08:30h do 12:00h. Standardni program možete pojačati sa pet 1-na-1 časova na nedeljnom nivou tokom kojih je profesor upućen samo na poboljšanje vaših individualnih jezičkih kompetencija.

Ukoliko želite brže napredovanje i spremni ste da uložite više truda i energije, predlažemo intenzivan kurs nemačkog jezika od 25 ili 30 časova nedeljno. Program od 30 časova nedeljno podrazumeva 25 časova u grupi od najviše 12 polaznika od 08:30h do 13:00h i dodatnih pet časova utorkom i četvrtkom od 14:00h do 16:00h u malim grupama. Na ovaj način polaznici se više usredsređuju na slušanje, izgovor, čitanje, pisanje i gramatiku, kao i na korišćenje jezika u realnim životnim situacijama. Osim toga dodatni rad u manjim grupama omogućuje i profesorima da se više posvete individualnim potrebama polaznika.

"Role plays" za brže učenje nemačkog jezika
“Role plays” za brže učenje nemačkog jezika

Nastava za studente sa određenim predznanjem oganizuje se svakog ponedeljka u mesecu, dok su za apsolutne početnike predviđeni sledeći datumi u 2021: 4. januar, 1. mart, 24. maj, 28. jun, 26. jul, 23. avgust, 18. oktobar.

Kursevi poslovnog nemačkog namenjeni su onima koji žele da rade u Nemačkoj ili koji u matičnoj zemlji imaju potrebu za poslovnom komunikacijom na tom jeziku. 25 časova nedeljno izvodi se kao kombinacija 20 časova opšteg engleskog i 5 individualnih, privatnih časova posvećenih određenoj poslovnoj oblasti iz ekonomije, medicine, prava, tehničkih nauka, turizma, medija, ili umetnosti i kulture. Da biste pohađali program poslovnog nemačkog jezika potrebno je da budete na minimum A2 nivou.

Individualna nastava nemačkog jezika preporučuje se onima koji žele da dobiju maksimalni napredak u učenju u kratkom vremenskom periodu. Dinamiku i dužinu trajanja nastave, kao i satnicu određujete u dogovoru sa školom, a način rada je u potpunosti prilagođen vašim jezičkim potrebama. Cena individualne nastave je 60€ po času; za veći broj časova moguć je popust.

sertifikovani predavači izvorni su govornici nemačkog jezika ih heidelberg
Kurse nemačkog jezika za odrasle: Vrhunski, sertifikovani predavači nemačkog jezika škole IH Heidelberg – Collegium Palatinum

IH HEIDELBERG je i ovlašćeni centar za testiranje završnih ispita iz oblasti poslovnog nemačkog jezika poput  telc Deutsch B1+ Beruf i telc Deutsch B2+ Beruf.

Pripremni program za ispit TestDaF traje 4 nedelje i obuhvata 36 časova od 45 minuta nedeljno u poslepodnevnim terminima.

TestDaF je ispit kojim se testira poznavanje jezika za strance koji uče nemački, a žele da studiraju u Nemačkoj ili da dobiju renomiranu potvrdu o aktivnom poznavanju nemačkog jezika. Ova potvrda može se koristiti prilikom zapošljavanja u firmama i institucijama koje sarađuju sa zemljama germanskog govornog područja ili sa ispostavama inostranih firmi u nešem regionu. Za upis na pripremni program potrebno je da je vaš nivo znanja nemačkog jezika bar na nivou B2.

Polaganje je moguće u samoj školi. Testiranje traje oko 3 sata i 10 minuta (uključujući pauze) i sastoji se od 4 dela: razumevanje pročitanog teksta, slušanje, pisanje i usmeno izražavanje. Svi ispitanici dobijaju iste zadatke, a njihove odgovore pregledaju specijalno obrazovani ispitivači.

Raspored datuma početka pripremnih kurseva za ispite:

  • 11. januar – 5. februar
  • 22. mart –  16. april
  • 03. maj – 28. maj
  • 21. jun – 16. jul
  • 9. avgust – 3. septembar
  • 11. oktobar – 5. novembar

Datume održavanja ispita dostavljamo pošto dobijemo konkretan upit koji možete preuzeti ovde.

Časovi nemačkog u manjim grupama garantuju brži napredak ih heidelberg verbalisti
Časovi nemačkog u manjim grupama garantuju brz napredak u učenju

Na cene u tabeli treba dodati cenu ispita TestDaF od 195€ i cenu udžbenika između od 25€ do 40€.  Pregled cena četvoronedeljnog programa sa različitim opcijama smeštaja date su niže u glavnom cenovniku, s tim da treba imati u vidu da je potrebno planirati troškove smeštaja i ishrane za još jednu, petu nedelju s obzirom da se test polaže nedelju dana nakon završetka programa.

Cenu smeštaja za petu nedelju dostavićemo na zahtev.

Koledž nudi i pripremne programe za polaganje telc ispita koji obuhvataju šest nivoa poznavanja jezika (A1 – C1) i to za: opštu upotrebu, obrazovanje (škole i univerziteti), posao (poslovni i specijalizovani ispiti za posao/karijeru), medicinare i ispite namenjene onima kojima je potreban nemački na nemačkom govornom području. Pripremni program za telc traje 4 nedelje. Napomena: Priprema za telc Deutsch B1/B2-C1 radi se u okviru grupe po naznačenim cenama u tabeli u nastavku. Program za telc Deutsch A1/A2 radi se samo kroz kombinaciju 20 časova nedeljno opšteg nemačkog i 5 individualnih (1-na-1) časova posvećenih pripremi za telc A1/A2 – cena tog programa data je u tabeli i ona je ista kao i za kombinaciju (20+5).

Sertifikat telc potvrđuje potpunu kompetentnost i poznavanje određenog nivoa stranog jezika. Cena za telc Deutsch A1/A2 ispit je 200€, zatim za telc Deutsch B1/B2 140€, i za telc Deutsch C1 ili telc Deutsch C1 Hochschule (za akademsku namenu) 175€.

Datume održavanja ispita dostavljamo pošto dobijemo konkretan upit koji možete preuzeti ovde.

Smeštaj

Stanovi/apartmani

soba u studentskom apartmanu
Soba studentskog apartmana

Moderni stanovi smešteni su u trendi Bahnstadt četvrti na 20 minuta hoda od škole. Studenti mogu birati između jednosobnih (privatno kupatilo) ili dvosobnih apartmana (kupatilo delite sa još jednim studentom) sa kuhinjom. Rezidencija obezbeđuje posteljinu dok peškire polaznici donose sami. Mašine za pranje i sušenje veša mogu se koristiti uz neznatnu doplatu. Zajedničke prostorije su čitaonica, tv sala, fitness sala, praonica veša, bašta i terasa na krovu sa košarkaškim terenom. Boravak je na bazi noćenja.

Porodica

Boravak u porodici odličan je način da se upoznate sa nemačkim načinom života i intenzivno vežbate govorni nemački. Polaznici su smešteni u jednokrevetnim sobama u brižljivo odabranim porodicama. Udaljenost porodica od škole je oko 30 minuta hoda ili gradskim prevozom. Peškire donosite sami, dok porodica obezbeđuje posteljinu. Boravak je na bazi noćenja s doručkom. Za polupansion (doručak i večera) treba dodati 85 evra nedeljno.

Vannastavne aktivnosti

reka nekar je idealna za brojne aktivnosti

Nakon časova, škola organizuje i raznovrsne vannastavne aktivnosti tokom kojih se na opušten i dopadljiv način intenzivno koristi nemački jezik.

Celodnevni i poludnevni izleti osmišljeni su sa ciljem da se studenti upoznaju sa najznačajnijim gradovima i znamenitostima u okolini Hajdelberga. Na raspolaganju vam je i vodič koga angažuje škola, a dok slušate njegovo zanimljivo izlaganje, primećujete da ste već napredovali i odvažno postavljate pitanje u vezi sa mestom koje obilazite. U razgovor se uključuju i ostali i polako postajete pravi germanisti. 🙂 Kažu da se nemački jezik lakše progovori uz čašu odličnog vina ili kriglu prepoznatljivog nemačkog piva, pa su poslepodneva rezervisana i za posete nemačkim pivarama i vinarijama.

Nas je najviše opčinio romantični zamak, čekamo da nam javite svoj favorite – na nemačkom, naravno. 🙂

Sve vannastavne aktivnosti su isplanirane, unapred najavljene i dostupne uz doplatu u samoj školi i mogu obuhvatiti:

  • obilazak grada sa vodičem
  • posete zamkovima
  • koncertna i pozorišna dešavanja
  • degustaciju vina
  • posete čuvenim nemačkim pivarama
  • biciklističke ture
  • kuglanje, filmske večeri, ples
  • sportske igre
  • ekskurzije u Bruchsal, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Baden-Baden, Speyer, Schwetzingen ili Worms

Cenovnik i datumi programa

Polasci su nedeljom, a povratak subotom.

2022 CENE – ČASOVI NEMAČKOG U ŠKOLI IH HEIDELBERG-COLLEGIUM PALATINUM

Cene kurseva nemackog za odrasle u Hajdelbergu, 2020, Verbalisti
Učenje nemačkog jezika u Nemačkoj – Hajdelberg, cene su date u evrima (kliknite na tabelu za uvećan prikaz)

Napomena: Polaznici jezičke mreže ostvaruju dodatne uštede jer ne snose troškove konverzije valuta. Sva plaćanja vrše se u valuti zemlje u kojoj se nalazi koledž koji organizuje i izvodi jezičko obrazovanje a na račun kompanije PRODIREKT LLC koja je ovlašćeni predstavnik i u većini slučajeva ekskluzivni regionalni zastupnik stranih koledža i univerziteta u jugoistočnoj Evropi.

obilasci i izleti ih heidelberg

U cenu je uključeno

Administrativni troškovi upisa, odabrani kurs nemačkog jezika za odrasle, smeštaj i ishrana u svemu prema tabeli, dijagnostički test na početku kursa i sertifikat po završenom kursu.

U cenu nije uključeno

Troškovi registracije 50€, avionski prevoz sa pripadajućim taksama i aerodromski transferi, udžbenici i nastavni materijal (od 25€ do 40€, u zavisnosti od tipa kursa) sigurnosni depozit u studentskoj rezidenciji (€250) koji se polazniku vraća pri napuštanju smeštaja ukoliko nije pričinjena šteta i vannastavne aktivnosti.

Najbolje skole jezika

Zavidne međunarodne akreditacije obrazovne grupe PRODIREKT i jezičke mreže Verbalisti (Verbalists Education & Language Network) pogledajte ovde.

Foto i video galerija

Pogledajte u nastavku kraći video koji smo pripremili o tome kako izgleda učenje nemačkog jezika u magičnom Hajdelbergu i školi Collegium Palatinum:

Učenje nemačkog jezika u školi IH HEIDELBERG – želite detaljnije informacije? Kontaktirajte nas ili pošaljite svoj komentar/pitanje popunjavanjem formulara u nastavku:

Kontakt formular


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading