Master studije u Americi – ovo je priča Lole i Uroša

Student Spotlight: Lola Hasanović i Uroš Ranisavljević

Lola Hasanović i Uroš Ranisavljević, diplomci Fakulteta političkih nauka u Beogradu, nameravali su da upišu master studije u Americi iz oblasti biznisa i liderstva. Nama su se obratili pre dve godine i tada prihvatili naš savet da prvo pohađaju intenzivni osmonedeljni pripremni program za postdiplomske studije u organizaciji Kings Education na univerzitetu Rajder (Rider) u Nju Džerziju.

To je za njih bio sigurno najbolji način da reše problem prohodnosti, zatim da se upozaju sa američkim sistemom obrazovanja, kulturom i običajima, budućim studijskim programima, ali i da poznavanje engleskog jezika dovedu na najviši mogući nivo.

Nakon što su uspešno završili osmonedeljni pripremni program Loli i Urošu bio je omogućen direktan upis na postdiplomske studije na Concordia univerzitetu u SAD i to bez obaveze polaganja ispita TOEFL ili IELTS. Njihove utiske o tom usavršavanju možete pogledati u rubrici Student Spotlight: Lolini utisci su ovde, a Uroševi ovde.

Ipak, svoj najveći cilj Lola i Uroš ostvarili su nedavno kada su u januaru diplomirali na master studijama. U nastavku možete pročitati njihove utiske sa tih studija.

Uspešno završene master studije u Americi

Naši polaznici, Lola i Uroš, završili su master studije u Americi na koledžu Concordia

KINGS: Odakle ste i koje master studije ste upisali na koledžu Concordia?

Lola: Ja sam iz Beograda, glavnog grada Srbije. Pohađala sam postdiplomske studije Biznis i liderstvo na Concordia koledžu.

Uroš: Ja sam takođe iz Beograda. Bio sam student na master programu Biznis i liderstvo.

KINGS: Šta ti se svidelo tokom studija na koledžu Concordia preko Kings programa?

Lola: Svideli su mi se predmeti, bili su veoma zanimljivi. Definitivno mi se svidela lokacija. To je veoma značajno kada birate školu. Concordia je blizu Njujorka, pa mi je bilo lako da skoknem do tamo kad god bih poželela.

Uroš: Pre svega, sam program mi se dopao. Bilo je veoma interesantno. Takođe mi se svidelo što je bilo moguće pohađati ubrzani program tako da ga u roku od godinu dana možete završiti. Dopalo mi se što Concordia nije ogroman univerzitet, pa možeš da upoznaš sve ljude tamo. Svi su baš druželjubivi i tu su da pomognu za sve što treba što je veoma važno kad dođeš iz daleke zemlje. Kao što i sam moto univerziteta kaže: „Mala škola, veliko obrazovanje“ – i baš je bilo tako.

KINGS: Šta su za vas bili izazovi u američkom sistemu visokog obrazovanja?

Lola: Rekla bih da za mene nije bilo mnogo velikih izazova, jer pre nego što smo došli u Concordia koledž u Njujorku mi smo sa Kingsom već prošli pripremni program za postdiplomske studije na Univerzitetu Rider pa smo bili pripremljeni za sve. Veoma nam je pomoglo što smo znali šta da očekujemo od sistema visokog obrazovanja.

Uroš: Nije bilo mnogo neočekivanih stvari. Pripremni program nam je mnogo pomogao. Najveći izazov za mene bio je da se uklopim u društvo sa studija zbog razlika u kulturi, pa sam se potrudio da se priviknem na američku kulturu. Takođe je trebalo da naučim kako se koristi BlackBoard gde sam postavljao zadatke koje smo imali za domaći. S tim sam imao malo problema, ali sam se snašao.

KINGS: Koje su za vas bile prednosti što ste bili blizu Njujorka?

studiranje u inostranstvu lola i uros prodirekt

Lola: Blizina Njujorka je velika prednost, zato što smo imali prilike da godinu dana živimo na samo 30 minuta vožnje vozom do centra Njujorka. Potpuno sam upoznala taj grad. Posetila sam svaki mogući muzej i turističku atrakciju. Takođe sam uživala u hrani i noćnom životu. Oduvek sam sanjala da živim u Njujorku, pa je to za mene bilo neverovatno iskustvo.

Uroš: Jedan od razloga što smo izabrali koledž Concordia je baš to što je tako blizu Njujorka. Zbog toga nismo propuštali nijednu priliku da doživimo sve što taj grad može da ponudi. Barem na godinu dana mogli smo da se osećamo kao stanovnici Njujorka, što je zaista sjajno.

KINGS: Imate li neki savet za druge internacionalne studente koji razmatraju ovaj program? 

Lola: Mislim da nam je pomoglo što smo bili dobro informisani zahvaljujući Kingsu. Mogli smo da dobijemo i proverimo sve informacije, pa posle nije dolazilo do iznenađenja.

Savetovala bih vam da sve pažljivo istražite i posetite školu pre nego što dođete ovde da studirate. Mi smo imali priliku da razgovaramo sa Concordia studentima pre upisa, i to smo uradili još dok smo pohađali Kings program na univerzitetu Rider, tako da smo imali informacije iz prve ruke.

Rekla bih da je sve bilo jedno veliko divno iskustvo iz kog sam puno naučila. Sama činjenica da sam ovde bila sa studentima iz celog sveta značilo mi je mnogo, veliko iskustvo. Mislim da mi je program Biznis i liderstvo pružio puno toga. Imao je nekoliko jako, jako dobrih predmeta i sjajnih profesora i smatram da sam puno naučila tokom protekle godine, tako da sam zadovoljna što sam izabrala Concordiju za svoje studije.

Uroš: Generalno, studenti koji dolaze iz inostranstva da pohađaju osnovne ili postdiplomske studije treba slobodno da postavljaju pitanja, istražuju i da saznaju kako da urade sve kako treba. Veoma nam je značilo to što nam je Kings pomogao sa dokumentacijom i odgovorio na sva naša pitanja.

Što se samog programa tiče, on je odličan za sve one koji žele da naprave promenu u svojoj karijeri. Čak i ako nemate iskustva sa biznisom, kroz ovaj program možete da steknete veštine koje su potrebne za bavljenje time. Program je takođe dobar i za ljude koji se već bave biznisom i žele da napreduju u karijeri.


Ostavljamo Lolu i Uroša da se malo odmore, zaslužili su 🙂  Njihov izvorni intervju na engleskom možete pročitati u nastavku.

Naši stručnjaci koji su i sami završili postiplomske studije u inostranstvu na raspolaganju su za sva pitanja vezana za akademsko usavršavanje, odabir univerziteta i pripremu za upis. Za kontakt kliknite ovde i napravite prvi korak ka studijama u Americi, Kanadi ili Zapadnoj Evropi.

____________________________

Kings Education vodeći je svetski edukator kada su u pitanju ne samo kursevi engleskog jezika različitih namena i intenziteta, već i pripremni programi za upis na univerzitete u Evropi i SAD. Kompanija Prodirekt, u čijem je vlasništvu jezička mreža Verbalisti, dugogodišnju saradnju sa Kingsom proširila je pre četiri godine upravo akademskim pripremnim programima koje su Lola i Uroš pohađali preko jezičke mreže. Ovi programi mogu trajati od osam nedelja do godinu dana, u zavisnosti od kompetencija kandidata i upisnih zahteva univerziteta na koji se kasnije upisuje.

Taking a Master’s in Business Leadership in New York

Lola Hasanovic and Uros Ranisavljevic, from Serbia, have recently completed the MS Business Leadership program at Concordia College, New York, after taking the Graduate Preparation Program at Kings New Jersey in preparation.

We spoke to them about studying in the U.S., what their Masters program was like, and how the Graduate Preparation program helped them.

Where are you from, and what did you study at Concordia College?

Lola: I am from Serbia’s capital, Belgrade. I studied in the graduate program in Business Leadership at Concordia College.

Uros: I am also from Belgrade, and was a graduate student in the Master’s in Business Leadership program.

What did you like about studying at Concordia College through the Kings program?

Lola: The subjects we took were very interesting. I definitely like the location. It’s very important when choosing a school. Because Concordia is close to New York City, it was easy to go there every other day.

Uros: First of all, I like the program in itself. It was very interesting. I also liked that you can do an accelerated program, so within a year you can be done with your program. I think that is a very good thing.

I like that Concordia (and Kings) is small, so you get to know all the people. They are all really friendly and here to help you. That is important when you come from far away. As the Concordia motto says, ‘Small school, great input’ — it was really like that.

What challenges did you experience with the U.S. higher education system?

Lola: I would say I didn’t experience a great deal of challenges because we had done the Kings Education Graduate Preparation Program at Rider in New Jersey before coming to Concordia in New York. So we were well prepared for everything. It was helpful and we knew what to expect.

Uros: There were not too many unexpected things. The Preparation Program was very helpful. My biggest challenge was being accepted by my classmates due to cultural differences. So there were just a few challenges being in a new culture with American students. I also had to learn how to use BlackBoard, which is a technology where I had to submit some assignments. So I had a little problem with that, but I figured it out.

What were advantages of being close to New York City for you?

Lola: New York is a huge advantage because we were able to live for a whole year only a 30-minute train ride from the center of New York City. I got to experience the city completely. I visited every tourist destination and museum there is. Also I got to enjoy the nightlife and food. It was really an amazing experience. It was always a dream of mine to one day live in New York.

Uros: One of the reasons we chose Concordia College is because it is so near to New York City. Due to that, we took advantage of every opportunity and experience the city had to offer us. At least for a year, we could consider ourselves residents of New York City, which is really great.

Do you have any advice for other international students considering this program?

Lola: I think that it helped that we were well informed because of our relationship with Kings. I think that was very helpful to get all the information and check everything, so we weren’t surprised by anything.

I would advise you to do your research carefully, and visit the school before you come here to study. We had the chance to speak to a Concordia student before we came, even when we were still in the Kings program at Rider, so he gave us insight into that program.

I would say that everything was a really great experience, and it taught me a lot. Just being here with all these other students from all over the world was a big and important experience for me. I think this Leadership program gave me a lot. It had some really really good subjects and some amazing professors and I really think I learned a lot in the past year, so I am happy that I have chosen Concordia to do this.

Uros: In general, for international students whether doing undergraduate or graduate studies, don’t be afraid to ask questions, do the research and make sure you know how to do everything correctly. It was valuable to have Kings to help us with all that paperwork and to answer questions we had.

As far as the program goes, anyone who wants to make a change in your careers, this program is really good. Even if you don’t have experience with business, you can learn and get skills for business. It would also be good for people who already work in business to advance their careers.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading