Upoznajte London sa najtraženijim jezičkim putovanjem

Nastavljamo sa obilascima Londona i što smo bliži kraju našeg dvonedeljnog jezičkog putovanja My LONDON, to su uzbuđenja sve veća a emocije intenzivnije. Želimo da što više vidimo i obiđemo pre nego se vratimo kući, pa tako naše šetnje sada počinju u ranim jutarnjim satima a za to smo nagrađeni jedinstvenim doživljajem Londona, onda kada taj predivan grad pripada zaista samo nama 🙂

london koji je mnogo vise od turistickog aranzmana program my london

Jedanaesti dan programa My LONDON – St. Paul’s Cathedral, Millennium Bridge, Shakespeare’s Globe Theatre & Tate Modern Gallery

Ovo je bio dan za radosti na reci Temzi i magiju oko nje. Doživeli smo obmanu monumentalnosti: što smo bili bliži katedrali St. Paul, manje smo je videli. Što smo se više udaljavali, slika je bila celovitija i velelepna.

St. Paul’s Cathedral – Ovo je peta katedrala na ovom mestu. Sve prethodne su ruinirali vreme i istorija…Po veličini je druga (barokna, sa okruglom kupolom) u svetu posle Katedrale Svetog Petra u Rimu. Predstavlja remek delo čuvenog britanskog arhitekte, Sir Christopher Wren-a, koji je projektovao oko 50 hramova. Katedrala je građena 36 godina. U kripti su sahranjeni Lord Nelson, Lord Velington, Čerčil, a i sam S.C. Wren. Najhrabriji verbalisti popeli su se čak na treću galeriju, Gold Gallery, sa koje se London vidi kao na dlanu.

my london jezicko putovanje i grupa verbalista na milenijumskom mostu
Verbalisti na čuvenom Milenijumskom mostu

Krenuli smo preko Milenijumskog mosta (Millennium Bridge) koji je samo za pešake. Kada smo se osvrnuli s polovine mosta, videli smo St. Paul’s u punom sjaju kako dominira prostorom. Na mostu je bila posebna atmosfera. Svirao je gudački orkestar čiji su se zvuci mešali sa talasima penušave Temze, ispunjavajući srca turista milinom. Pogled na brodove i čamce koji su plovili ispod mosta i mahanje putnika sa tih brodova, izazvalo je osećaj treperenja i čiste radosti. Posmatrali smo kako se na ostalim mostovima odigrava život – London je disao punim plućima.

S leve strane nam se ukazao čuveni Šekspirov teatar Globe – okruglo elizabetansko zdanje otvoreno ka nebu, koje posle rekonstrukcije izgleda isto kao u vreme najvećeg pesnika svih vremena. Šekspirova dela su dragoceno britansko kulturno nasleđe. Verbalisti su bili iznenađeni da čuju da 50 % školaraca u celom svetu izučava Šekspira u redovnom obliku obrazovanja.

S desne strane mosta ugledali smo galeriju Tate Modern u zgradi koja je nekada bila elektrana. U njoj su savremena umetnička dela XX i XXI veka: Pikaso, Vorhol, bezbroj slika na izložbama koje gostuju, neobičnih  instalacija i umetničkih čudesa. Oduševila nas je izložba slika Džordžije O’Kifi puna simbolike. Ispred galerije posmatrali smo kroz teleskop Sivog sokola koji je svio gnezdo u tornju galerije, i videli  kako se ova vrsta zove na 50 različitih jezika.

 

__________________

Za detalje i upis na program My LONDON kliknite ovde ili na link u nastavku:

My LONDON, jezičko putovanje

Ako ste propustili neki od putopisa jezičke mreže, kliknite na sledeće naslove:

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading