Magično putovanje u London i poseta Britanskom muzeju, jednom od najvećih na svetu

Magično putovanje u London – OSMI DAN: Uživanje u lepoti i bogatstvu Britanskog muzeja

biblioteka britanskog muzeja program my london verbalisti
Biblioteka Britanskog muzeja

Danas na programu bila je poseta jednom od najvećih svetskih muzeja – Britanskom muzeju (British Museum). Pošto je ulaz u muzej besplatan, svaki sat je happy hour i neverovatnih 6 miliona ljudi svake godine uživa u njegovoj lepoti.

Muzej je smešten u West End-u, centralnom Londonu, regiji koja se zove Blumsberi, delu londonske nonšalantne lepote, sofisticirane, boemske atmosfere. Po Blumsberiju je dobila ime uticajna grupa engleskih intelektualaca uključujući i Virdžiniju Vulf.

Britanski muzej
Kako učenje engleskog jezika može da bude zabavno? Upiši program My LONDON 🙂 – Britanski muzej i isprobavanje Samsung hi-tech “igračkica”

Britanski muzej nas je očarao i veličinom i raznolikim eksponatima, prikazavši nam kolekcije arheologije, umetnosti i ljudskih dostignuća od praistorije do dvadesetog veka. To je rudnik koji je trebalo istražiti 🙂 

Iznad velikog hola uzdiže se veličanstveni stakleni krov (na konstrukciji je u timu Normana Fostera radio i jedan naš zemljak, Pančevac) sagrađen da se obeleži ulazak u treći milenijum. Refleksija svetla stvara nestvaran utisak o prostoru. Najviše nam se dopalo dominantno, kružno zdanje koje u holu ima centralnu poziciju, čitaonica. Oko nje se uzdižu, kao da streme ka nebu, dva polukružna mermerna stepeništa koja vode direktno do egipatskih mumija i Mesopotamije, pa dalje u druge epohe, do iskopina, statua, hijeroglifa čuvene Rozete/Rosetta Stone, koja se čuva kao relikvija. Kad kritikuju Engleze da su iz čitavog sveta tovarili na brodove umetnička dela i dovlačili ih u Englesku, oni kažu – da, ali smo sve sačuvali!

U ovom muzeju ogroman deo prostora zauzima najveća biblioteka na svetu koja broji 150 miliona primeraka knjiga, Britanska biblioteka, izmeštena kao posebna atrakcija na stanici King’s Cross St. Pancras. U njoj je najveća kolekcija rukopisa i štampanog materijala u svetu. Po pravnom aktu iz 1851. biblioteka mora da poseduje po jedan primerak svake knjige objavljene u Britaniji. Tu se čuvaju Magna Carta iz 1215. god. (koja je ustanovila osnovne principe lične slobode), rukopis Alise u zemlji čuda, Leonardove sveske, Gutenbergova Biblija a i Šekspirov First Folio.

Treba mnogo dana da se čestito pogleda ovaj muzej, ali mi smo bili zadovoljni i privilegovani što smo bar deo ove svetske baštine doživeli direktno čime je ona postala deo našeg ličnog sistema, zauvek.


Čitajte naše putopise iz Londona, uživajte u doživljajima verbalista, pišite nam kakva su vaša iskustva sa ovim nesvakidašnjim gradom ili pak pogledajte ovde kako možete da nam se pridružite narednog leta i da uz našu pomoć otkrijete lepote Londona dok učite engleski u jednoj od najboljih britanskih škola. U poslednjih deset godina preko 1000 mladih pohađalo je program My LONDON pa se tako ovo jezičko putovanje okitilo epitetom najpopularnijeg u regionu.

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.

Imate komentar ili pitanje?