Magično putovanje u London i poseta Britanskom muzeju, jednom od najvećih na svetu

biblioteka britanskog muzeja program my london verbalisti
Biblioteka Britanskog muzeja

Magično putovanje u London – OSMI DAN: Uživanje u lepoti i bogatstvu Britanskog muzeja

Danas na programu bila je poseta jednom od najvećih svetskih muzeja – Britanskom muzeju (British Museum). Pošto je ulaz u muzej besplatan, svaki sat je happy hour i neverovatnih 6 miliona ljudi svake godine uživa u njegovoj lepoti.

Muzej je smešten u West End-u, centralnom Londonu, regiji koja se zove Blumsberi, delu londonske nonšalantne lepote, sofisticirane, boemske atmosfere. Po Blumsberiju je dobila ime uticajna grupa engleskih intelektualaca uključujući i Virdžiniju Vulf.

Britanski muzej
Kako učenje engleskog jezika može da bude zabavno? Upiši program My LONDON 🙂 – Britanski muzej i isprobavanje Samsung hi-tech “igračkica”

Britanski muzej nas je očarao i veličinom i raznolikim eksponatima, prikazavši nam kolekcije arheologije, umetnosti i ljudskih dostignuća od praistorije do dvadesetog veka. To je rudnik koji je trebalo istražiti 🙂 

Iznad velikog hola uzdiže se veličanstveni stakleni krov (na konstrukciji je u timu Normana Fostera radio i jedan naš zemljak, Pančevac) sagrađen da se obeleži ulazak u treći milenijum. Refleksija svetla stvara nestvaran utisak o prostoru. Najviše nam se dopalo dominantno, kružno zdanje koje u holu ima centralnu poziciju, čitaonica. Oko nje se uzdižu, kao da streme ka nebu, dva polukružna mermerna stepeništa koja vode direktno do egipatskih mumija i Mesopotamije, pa dalje u druge epohe, do iskopina, statua, hijeroglifa čuvene Rozete/Rosetta Stone, koja se čuva kao relikvija. Kad kritikuju Engleze da su iz čitavog sveta tovarili na brodove umetnička dela i dovlačili ih u Englesku, oni kažu – da, ali smo sve sačuvali!

U ovom muzeju ogroman deo prostora zauzima najveća biblioteka na svetu koja broji 150 miliona primeraka knjiga, Britanska biblioteka, izmeštena kao posebna atrakcija na stanici King’s Cross St. Pancras. U njoj je najveća kolekcija rukopisa i štampanog materijala u svetu. Po pravnom aktu iz 1851. biblioteka mora da poseduje po jedan primerak svake knjige objavljene u Britaniji. Tu se čuvaju Magna Carta iz 1215. god. (koja je ustanovila osnovne principe lične slobode), rukopis Alise u zemlji čuda, Leonardove sveske, Gutenbergova Biblija a i Šekspirov First Folio.

Treba mnogo dana da se čestito pogleda ovaj muzej, ali mi smo bili zadovoljni i privilegovani što smo bar deo ove svetske baštine doživeli direktno čime je ona postala deo našeg ličnog sistema, zauvek.


Čitajte naše putopise iz Londona, uživajte u doživljajima verbalista, pišite nam kakva su vaša iskustva sa ovim nesvakidašnjim gradom ili pak pogledajte ovde kako možete da nam se pridružite narednog leta i da uz našu pomoć otkrijete lepote Londona dok učite engleski u jednoj od najboljih britanskih škola. U poslednjih deset godina preko 1000 mladih pohađalo je program My LONDON pa se tako ovo jezičko putovanje okitilo epitetom najpopularnijeg u regionu.

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading