Najvažnije znamenitosti Londona, Nacionalna galerija u fokusu jezičkog putovanja

turisticki obilasci londona i nacionalna galerija verbalisti
“Nacionalna galerija je jedna od vodećih u svetu, ne po broju slika već po tome što je svako umetničko ostvarenje remek-delo”

My LONDON, ČETVRTI DAN – Od Đota do Sezana (Galerija nacionalna, slikari internacionalni)

Na programu današnjeg jezičkog putovanja bila je poseta Nacionalnoj galeriji. To uvek uključuje i Nacionalnu galeriju portreta, iza ugla, crkvu St. Martin’s in the Fields (u kojoj možete da napišete želju i okačite na tablu, da se za vas mole) i neizostavan Trafalgar skver.

putovanje u london i polaznici jezicke mreze verbalistiZadovoljstvo je počelo ispred same galerije, gde osim pokretnih statua koje miruju a ožive samo kad im bacite novčić, redovno vidite mlade umetnike koji teže slikarskom majstorstvu, pa dole, na pločniku crtaju repliku nekog remek dela iz Nacionalne galerije. Utisak je bio ujedno i lep i tužan. Lep, jer delo oživljava pred vašim očima, a tužan jer će ga sprati prva kiša a i koraci prolaznika.

Nacionalna galerija je jedna od vodećih u svetu, ne po broju slika (ima ih oko 2300) već po tome što je svaka remek-delo. Najbolja ostvarenja zapadno-evropskog slikarstva od Đota do Sezana, od rane renesanse do impresionizma. Bili smo impresionirani Leonardovom Madonom sa detetom (Cartoon) koju smo zatekli, kako joj i priliči, smeštenu  u posebnoj odaji, tajanstvenu i mističnu. Tu smo oćutali nekoliko minuta, jer ništa drugo nismo ni bili sposobni da uradimo. Pred velikim delima ostajemo uvek nemi. Prepoznali smo slike koje smo nekada nalazili u čitankama: Suncokrete Van Goga (utisak je da su sumorniji nego što smo očekivali, ali ostavljaju snažan utisak), slike  Rubensa (podsetio nas je na slikama šta je nekada bio pojam ženske lepote), Ticijana (Let za Egipat), slike Vilijama Tarnera (ko bi bolje mogao da oslika more i njegovu snagu, nego ostrvljanin), slike španskih slikara, Flamance…

ucenje engleskog i upoznavanje londona i britanske kulture verbalisti u nacionalnoj galerijiNeki Verbalisti, skloni slikanju, snabdeli su se slikarskim priborom ovde, dok su ih ostali čekali u kafeu Nacionalne galerije uz najlepši cheese cake i pusle.

U Nacionalnoj galeriji portreta divili smo se britanskoj istoriji ispričanoj kroz portrete čuvenih, uticajnih ljudi koji su kreirali i još uvek kreiraju fizionomiju i kulturu nacije. Imali smo sreću da u crkvi St. Martin odslušamo deo koncerta Vivaldija – Četiri godišnja doba.
__________________

Ako vam se dopadaju putopisi jezičke mreže, koje ove godine potpisuje naš vodič Ljiljana Aleksić, nastavite da nas pratite jer ćemo u narednim nedeljama objaviti doživljaje verbalista sa preostalih deset dana prošlogodišnjeg programa My LONDON. Treba imati u vidu da londonska jezička avantura svakog leta traje 5 nedelja a možete je i vi proživeti upisom na program u trajanju od 2 do 5 nedelja ovde ili klikom na link u nastavku:

My LONDON, jezičko putovanje

Kako su nam protekla prva tri dana pogledajte klikom na sledeće naslove:

Popularni program My LONDON Verbalisti izvode 9. godina zaredom sa jednom od najstarijih i možda najboljom britanskom školom jezika St. Giles. Preko 250 FunTASTIČNIH fotografija možete pregledati ovde na Fejsbuku, kao i u foto galeriji našeg internet portala.

Jezička mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i sve one koji žele da razviju komunikacione veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva i unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja.

Save

Save

Save

Save


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading