Završen pripremni program za uspešan upis na postdiplomske studije u Americi, iskustva Lole i Uroša

lola-hasanovic-i-uros-ranisavljevic-pripremni-program-za-studije-u-americi-verbalisti

Dugogodišnji partner jezičke mreže i jedan od vodećih edukatora u svetu KINGS EDUCATION razgovarao je sa našim studentima, Lolom i Urošem, o njihovom iskustvu dok su pohađali pipremni program za poslediplomske studije na univerzitetu Rajder (Rider) u Nju Džerziju.

Desetogodošnju uspešnu saradnju sa Kingsom u pogledu jezičke edukacije u inostranstvu, kompanija PRODIREKT, vlasnik jezičke mreže Verbalisti, proširila je pre tri godine stručnim savetovanjem studenata za izbor i upis na fakultete u Evropi i Americi. Pripremni programi za upis na univerzitete u inostranstvu nisu samo najbolji način da se znanje engleskog podigne na najviši nivo, već se tokom tih studija kandidat upoznaje sa obrazovnim sistemom, budućim predmetima i kulturom zemlje u kojoj se planira dalje obrazovanje. Posebno je važno istaći i da uspešno završen pripremni program omogućuje lakši i brži upis na fakultete (na primer, nije potrebno polagati TOEFL ili IELTS ispite, bolja prohodnost pri upisu i drugo).

Lola i Uroš su sve napred navedene pogodnosti imali prilike da i sami dožive nakon što smo ih ovog meseca uspešno upisali na magistarske studije Concordia univerziteta u Njujorku. U nastavku donosimo Kings Education intervju u kom Lola i Uroš daju svoje utiske o pripremnom programu a uskoro ćemo, sa velikim zadovoljstvom, objaviti i njihova prva iskustva za poslediplomskih studija.

Kings: Možete li nam reći nešto više o gradu iz kog dolazite?

 • Iz Beograda smo. To je grad koji je, izmežu ostalog, postao poznat u svetu po odličnim žurkama i noćnom životu.

Kings: Recite nam par stvari koje ljudi obično ne znaju o vašem gradu ili zemlji.

 • Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi a osnovali su ga Kelti pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Nikola Tesla vodi poreklo iz Srbije.

Šta vam se najviše sviđa u Beogradu?

 • Lola: “Beograd nikad ne spava, to je veoma živ grad gde uvek možete da sretnete drage ljude”.
 • Uroš: ”Beograd je sjajno mesto, tu u svako doba dana i noći možete da vidite ljude na ulicama. Stalno se nešto pozitivno dešava”.

Kings: Kako biste uporedili Lorensvil (Nju Džerzi) sa svojim gradom?

 • To je kao da poredite Njujork sa Lorensvilom. Kada smo stigli, pomislili smo da je kampus manji u poređenju sa drugim kampusima u Americi, međutim, tokom boravka u njemu shvatili smo da poseduje apsolutno sve što je jednom studentu potrebno.

Kings: Zašto ste odlučili da studirate u Americi?

 • Lola: “Čim sam prvi put došla u Ameriku poželela sam da studiram ovde i ta želja me od tada ne napušta”.
 • roš: “Došao sam ovog leta sa Lolom kako bismo usavršili engleski jezik. To je jedinstvena prilika za profesionalno usavršavanje i brzo učenje jezika”.

Kings: Koje gradove/države ste posetili tokom boravka u Americi?

 • Obišli smo Prinston, Njujork, Filadelfiju, Njutaun, Lambertvil, Trenton, Stokton i Crayola Factory u Istonu (Pensilvanija).

Kings: Kako biste, na osnovu dosadašnjeg iskustva, opisali školovanje u KINGS-u?

 • Lola: “Veoma je dobro. Ivona je fantastičan profesor. Na časovima dosta pažnje posvećuje interakciji sa studentima. Po mom mišljenju, pisanje je najinteresantnije i zaista sam uživala”.
 • Uroš: “Diskusija o kulturološkim razlikama sa Kim bila je baš dobra. Puno mi je značilo korišćenje engleskog u diskusijama”.
 • Lola: “Dosta sam naučila o različitim kulturama. Studenti iz moje grupe šaroliko su razmišljali na pomenutu temu i to mi je pomoglo da shvatim koliko smo različiti. Svi su dobili šansu da govore i uče. Pripremni program za upis na master studije (GPP) veoma je intenzivan i zahtevan. Ponosna sam na sebe da sam ga uspešno završila. Ovo je i prvi put da sam duži vremenski period razdvojena od porodice”.

Kings: Koje vannastavne aktivnosti vam se najviše dopadaju?

 • Obilazak Njujorka, filmske večeri, kao i odlazak na premijeru filma Suicide Squad sa drugim studentima iz Rajder univerziteta.

Kings: Gde ste smešteni i kakav je vaš dnevni raspored na Rajder univerzitetu?

 • Lola: “Živimo na kampusu (Centennial House). Radnim danima odlazim na časove i volim da odem u gazebo da čitam. Otkrila sam fantastične hamburgere u Cranberry’s Cafe! Za mene je ovo sve novo jer nisam navikla da budem daleko od roditelja. U Beogradu živim u centru grada, a sada na kampusu sa drugim studentima… navikla sam se i dobro je”.
 • Uroš: “Treniram u rekreatvinom centru i igram košarku. Tereni i oprema na kampusu su novi. U Beogradu živim sam, tako da je deliti svakodnevicu (i kupatilo) sa drugim studentima za mene značajna promena, ali to nije nešto na šta nisam mogao da se brzo naviknem :)”.

Lolin i Urošev intervju na engleskom jeziku možete pogledati ovde a u nastavku donosimo njihov pozdrav sa Rajder univerziteta:

Kings Education važi za jednu od najboljih jezičkih obrazovnih organizacija u svetu, naročito kad je kvalitet nastave u pitanju. Ta grupacija poseduje brojne jezičke centre/škole, a najveći su u Londonu, Oksfordu, Bornmutu, Los Anđelesu, Bostonu i Njujorku.

Ove godine proslavljamo 10 godina partnerstva sa KINGS EDUCATION, a saradnja sa tom školom posebno nam je draga jer je prethodila kreiranju jezičke mreže Verbalisti kao jedinstvene i danas sigurno jedne od najuticajnijih edukativnih mreža u Evropi.

Save

Save

Imate komentar ili pitanje?