Pripremite se za generaciju Z, promućurne pragmatiste

generacija-z-koja-je-na-drustvenim-mrezama-od-malih-nogu

„Generacija Y“ ili „milenijci“ (osobe rođene u periodu između 1976. i 1994. godine) trenutno su najaktivniji na marketinškom radaru. Jaki, samouevereni, tehnološki potkovani i ambiciozni, pripadnici te generacije znaju šta žele i kako to da ostvare. I taman kada smo uspeli da definišemo i prihvatimo milenijce, pojavio se novi fenomen u društvu, nova generacija čije navike, interesovanja i potrebe se znatno razlikuju od svih dosadašnjih. Marketinški poslenici ubrzano preusmeravaju pažnju na dolazeću radnu snagu, takozvanu „generaciju Z“, rođenu između 1995. i danas. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da generacija Z čini preko 25% ukupnog broja stanovnika na zemlji, predstavljajući najveći deo svetske demografske strukture.

razlike-izmedju-generacije-y-i-z-verbalisti

Američka kompanija Altitude sprovela je istraživanje (Through the Eyes of Gen Z) početkom godine sa ciljem da u potpunosti otkrije šta to generacija Z radi i iz kojih razloga. Bilo je potrebno videti svet njihovim očima,  što bolje razumeti način na koji funkcionišu i šta ih pokreće. Ispitanici uzrasta 16 do 18 godina učestvovali su u brojnim vežbama i temeljnim razgovorima sa istraživačima. Nekoliko bitnih stavki izdvajamo iz sprovedenog istraživanja koji donekle menjaju sliku o mladom svetu viđenom od strane starijih generacija:

  • Upoznajte generaciju ZNe postoji problem u držanju pažnje, već je za kratkovremenu koncentraciju odgovoran osmosekundni filter. Ono što je naizgled nezainteresovanost ili poremećaj u koncentraciji od strane pripadnika generacije Z, zapravo je razvijeni osmosekundni filter nastao upravo usled okolnosti u kojima oni odrastaju. Mogućnosti su neograničene, ali vreme nije. Mozak svakodnevno obrađuje i sortira ogroman broj informacija; mladi prave selekciju bitnih informacija oslanjajući se na društvene mreže i savete renomiranih blogera i prijatelja.
  • Kao generacija koja je jako osetljiva na vizuelni sadržaj kom su izloženi i koji im se nameće sa svih strana, sve uspešnije i brže procenjuju da li je nešto reklama ili vest/obaveštenje vredno utrošenog vremena, energije i novca. Važno je da njima lično sadržaj bude smislen i važan, da im privuče pažnju, i na kraju, da im i tu pažnju zadrži.
  • Mnogi ih doživljavaju kao ovisnike o ekranu, ali oni su zapravo brend menadžeri koji rade puno radno vreme.
  • Pripadnici generacije Z teže svom idealu otklanjanjem nesavršenosti i prikazivanjem sebe u najboljem izdanju. U želji da se razlikuju od stereotipa pripisanih milenijalcima, ističu da su vredni, odgovorni i uporni. Iako važe za generaciju sa nerazvijenim socijalnim sposobnostima, mladi rođeni nakon 1995. godine priznaju da im je za uspešnu budućnost bitna komunikacija sa ljudima, naročito sa odraslim osobama. Zato su rastrgnuti između dve sile: upotrebe društvenih medija, odnosno tehnologije u predstavljanju svog stava i kreiranju jedinstvene slike o sebi, i same želje da ih sve to ipak ne definiše i potpuno okupira.
  • Na kraju, iako su ambiciozni, oni nisu svi preduzetnici, već su uglavnom pragmatisti. Žele da sve što rade bude smisleno i praktično. Njihov preduzetnički duh zapravo je u funkciji izgrađenog mehanizma za opstanak. Ideja da postanu sami svoje gazde jeste privlačna, međutim oni su praktična i pragmatična generacija koja povlači manje rizične poteze i izbegava neizvesnost. Okarakterisani su kao generacija koja zna šta želi i nikad ne zaboravlja svoj cilj. Odgajani u samostalnom i individualističkom duhu, teže ka tome da sve što rade donosi dobit. Naučno istraživanje pokazalo je i da se opredeljuju za rad u sektorima koji im donose finansijsku stabilnost poput edukacije, medicine i trgovine.

Kao i njihovi prethodnici, pripadnici generacije Z susreću se sa raznovrsnim životnim izazovima i poteškoćama – prelaz iz škole u poslovni svet, odvajanje od roditelja i građenje sopstvene ličnosti. Bitno je da se ne zaboravi da oni to, za razliku od drugih generacija, rade u svetu dominantne tehnologije koja se menja brže nego ikad. Uzimajući u obzir da ova grupa predstavlja jednu četvrtinu populacije i da se smatra da će do 2020. godine činiti 40% ukupnog broja potrošača u svetu, marketinški stručnjaci ipak će morati da se mnogo više usredsrede na istraživanje potreba i bolje razumevanje ovih promućurnih pragmatista.

Izvor: Verbalisti

Save

Save

Imate komentar ili pitanje?