Neobične navike britanskih premijera

Navike britanskih premijera

Da li ste nekada razmišljali koje rituale i navike kriju neki od najuspešnijih istorijskih ličnosti? Danas vam donosimo priču o britanskim premijerima i njihovim osobenostima.

Artur Velsli, vojvoda od Velingtona, krio je bodež u kišobranu

The Duke of Wellington, Arthur Wellesley
Artur Velsli

Artur Velsli (Arthur Wellesley) bio je jedna od vodećih vojnih i političkih ličnosti u Brtianiji u 19. veku. U bici kod Vaterloa trijumfovao je nad Napoleonom, a svoje političko umeće krunisao je time što je dva puta bio premijer. Ubistvo njegovog prethodnika na mestu vodeće osobe u Velikoj Britaniji, Spensera Percevala, učinilo je da pokuša da se zaštiti od onih koji su mu možda želeli zlo –  drška njegovog kišobrana krila je bodež, uvek spreman za samoodbranu. Nije poznato da li je Velsli ikada morao da se na ovaj način brani, ali je svakako imao “miran san”.

Gordon Braun zamenio je svoj omiljeni KitKet bananama

gordon braun zamenio je svoj omiljeni kitket bananama
Gordon Braun

Skorašnji britanski premijer. Gordon Braun, imao je tokom svog političkog uspona dva ozbiljna protivnika – političkog suparnika, Tonija Blera, koga je naposletku i nasledio i drugog, istrajnijeg – primetan višak kilograma. Suočavajući se sa imidžom gojaznog političara i čestim novinarskim pošalicama na tu temu, teška srca odlučio je da četiri KitKet čokoladice (koliko ih je u proseku dnevno jeo) zameni bananama. Zdravije navike u ishrani imale su za cilj da se Braun što bolje fizički pripremi za isrpljujuću izbornu trku tokom 2010. godine.

Margaret Tačer spavala je samo četiri sata noću

Margaret Tačer
Margaret Tačer

Da li je moguće kvalitetno voditi državu i pritom spavati samo četiri sata? Primer Margaret Tačer dokazuje da jeste. Deo njene reputacije koja je ulivala strahopoštovanje dolazio je iz činjenice koliko malo je spavala. Njen biograf, autor knjige “Čelična lejdi” navodi kako ju je ova navika pretvorila u najbolje informisanu osobu u državi. Zanimljiv je podatak da se njena služba u Dauning stritu kasnije teško navikla na “pospanog” premijera, Džona Mejdžora, koji je praktikovao osam sati sna.

Američka politička scena takođe ima primere vođa koji nisu gubili vreme na san. Bil Klinton spavao je samo pet sati, Barak Obama pristojnih šest, dok Donald Tramp tvdi da sasvim normalno funkcioniše sa samo tri sata sna dnevno. S druge strane, Džordž Buš umeo je često da se opusti i spava i više od devet sati.

Vinston Čerčil boravio je go u Beloj kući

Vinston Čerčil
Vinston Čerčil

Čerčilova politička karijera obojena je brojnim anegdotama i svrstava ga u red najzanimljivih britanskih istorijskih ličnosti. U Burskom ratu on je kao ratni izveštač vreme kratio velikom količinom alkohola. Neki izvori tvrde da je poneo čak 60 flaša vina, da mu se nađe. 🙂 U tom ratu bio je zarobljen, a pobegao je naizgled jednostavnim preskakanjem zatvorskih zidina.

Međutim, jedna od najinteresantnijih priča koja se vezuje za Čerčila je njegov 24-dnevni boravak u Beloj kući 1941. godine. Poseta se ne bi bitno razlikovala od sličnih političkih poseta Beloj kući da Čerčil nije imao naviku da veći deo vremena u svojim odajama provodi potpuno go. Kada je izlazio napolje samo je uskočio u svoj čuveni zeleni kombinezon koji bi po povratku u svoj apartman ponovo zbacio. Kao od majke rođen smišljao je kako da nadmudri suprotstavljene vojne sile u Drugom svetskom ratu.

Čarls Grej davao je svojoj deci ista imena

Čarls Grej
Čarls Grej

Čarls Grej bio je britanski premijer između 1830. i 1834. godine. Imao je petnaestoro dece, od kojih tri Džordža, tri Vilijema i dve Elizabete. Stvaranje tako velike porodice bilo je verovatno veoma naporno da bi sada morao da smišlja i različito ime za svakoga. 🙂 Još jedna zanimljivost koja se vezuje za njega je to da je danas čuveni čaj Earl Grey dobio ime upravo po njemu. Proizvođači čaja nisu zapostavili ni njegovu suprugu, tako da je varijanta ovog čaja Lady Grey posvećena njoj.

Vilijem Pit Mlađi pio je najmanje flašu vina dnevno

Vilijem Pit Mlađi
Vilijem Pit Mlađi

Ako ste možda pomislili da je Vinston Čerčil britanski premijer sa najboljim cugom, pričekajte da vam predstavimo Vilijema Pita Mlađeg. Naime, Pit je preuzeo britansko kormilo sa samo 24 godine i time postao najmlađi ostrvski premijer ikada. Njegovu vladavinu između ostalog obeležila je i velika strast prema dobrom vinu. U četrnaestoj godini se jako razboleo i lekar mu je tada savetovao da popije flašu vina svaki dan kako bi poboljšao zdravlje. Pit je ovo veoma ozbiljno shvatio i nije odustajao od saveta lekara, što se kasnije pretvorilo u ozbiljnu zavisnost od alkohola i dovelo do njegove rane smrti.

Ako vam se svidela naša priča o nesvakidašnjim navikama svetskih moćnika, prijavite se u dnu strane (u njenom donjem desnom uglu) da dobijate besplatan bilten Verbalista. Obećavamo da ćemo vas dobro zabaviti ali i da ćete biti u toku sa najnovijim dešavanjima, edukativnim trendovima i popustima u jezičkoj mreži.

Autor: M.M.
Izvor: Verbalisti


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading