Koje su najbolje poslovne škole i kolike su početne plate vodećih MBA programa

Najbolje poslovne skole i MBA programi

Business Insider nedavno je objavio svoju šestu godišnju listu najboljih poslovnih škola na svetu, a ključna komponenta pri rangiranju bile su plate ovogodišnjih diplomaca. Među prvih 50 univerziteta bilo je čak 22 škole koje nude zvanje Magistra poslovne administracije (MBA – Master of Business Administration) sa kojim su diplomci našli zaposlenje sa platom od minimum 110.000 dolara, bez bonusa i nagrada.

Zanimljivo je da iako je Stenford zauzeo četvrto mesto na listi najboljih poslovnih škola, njegovi diplomci ostvaruju najveće početne plate od svih rangiranih škola – u proseku oko 133.000 dolara godišnje.

Listu najboljih poslovnih škola u nastavku pripremili smo u odnosu na početna godišnja primanja diplomaca MBA studija, pri čemu je lista prikazana u rastućem redosledu.

1) University of Washington – Foster School of Business

University of Washington - Foster School of Business 

  • Lokacija: Sijetl, Vašington
  • Prosečna startna plata: 110.000 dolara

Predavači su najbolji profesori iz oblasti biznisa u Sijetlu i poseban akcenat se stavlja na sticanje iskustva van učionice. Kompanije koje trenutno zapošljavaju diplomce ove škole su, imeđu ostalih, Amazon i StarbucksJohnson & Johnson,McKinsey & Co i Northwestern Mutual.

2) Rice University — Jones Graduate School of Business

Rice University - Jones Graduate School of Business

  • Lokacija: Hjuston, Teksas
  • Prosečna startna plata: 111.400 dolara

Studenti na prvoj godini izučavaju oblast finasija, marketinga i računovodstva. Učestvuju i u Action Learning projektu koji obuhvata 13 uzastopnih zadataka za određenu kompaniju. Rice MBA studenti imaju priliku da se dodatno usavršavaju iz 10 oblasti, uključujući energetiku, preduzetništvo, zdravstvo i nekretnine. 91% diplomaca iz 2015. godine našlo je posao u roku od 90 dana po završetku škole.

3) New York University — Stern School of Business

New York University - Stern School of Business 

  • Lokacija: Njujork, Njujork
  • Prosečna startna plata: 112.100 dolara

MBA programi ove škole akcenat stavljaju na osobenost svakog studenta. Biraju se do tri specijalistička programa, a na raspolaganju je sve, od bankarsva do nekretnina i marketinga na najvišem nivou. Svršeni akademci dobijaju poslove u brojnim kompanijama poput Boston Consulting GroupNBCUniversalMorgan Stanley i Burberry.

Škola je dobila ime po milijarderu Leonardu Sternu koji je diplomirao na ovom univerzitetu 1959. godine i donirao 30 miliona dolara da se 1988. godine sagradi nova univerzitetska zgrada.

4) Emory University — Goizueta Business School

Emory University - Goizueta Business School

  • Lokacija: Atlanta, Džordžija
  • Prosečna startna plata: 113.300

Škola je dobila ime po Robertu Gojzeti, nekadašnjem izvršnom direktoru  Koka Kole, koji je vodio kompaniju od 1981. do 1997. godine kada je preminuo. Škola je osnovana 1919. godine a MBA programe nudi od 1954. godine. Ime Goizueta upotrebljava se od 1994. godine, a sprovođenje njegove poslovne filozofije sada je glavna misija ove škole – podučavanje budućih profesionalaca koji će doprinositi razvoju biznisa tako što će menjati poslovne modele kompanija gde budu radili. Čak 94% diplomaca ove škole nađe zaposlenje u roku od tri meseca.

5) University of Texas at Austin — McCombs School of Business

University of Texas at Austin - McCombs School of Business

  • Lokacija: Ostin, Teksas
  • Prosečna startna plata: 113.800 dolara

Predavači ove škole trude se da tokom školovanja povežu studente sa poslodavcima. Zaposlenje se dobija u fantastičnim kompanijama poput  Apple, GE, Microsoft, Wells Fargo i JPMorgan Chase. Studenti se takođe povezuju sa svršenim studentima ove škole širom sveta, čija „zajednica“ broji preko 92 000 članova.

6) University of California at Los Angeles — Anderson School of Management

University of California at Los Angeles - Anderson School of Management

  • Lokacija: Los Andjeles, Kalifornija
  • Prosečna startna plata: 114.400 dolara

Škola menadžmenta, Anderson, ponosno ističe da „gleda u budućnost i da model rada prilagođava potražnjom na tržištu rada“. Škola je nedavno postigla sporazum sa kompanijom Google i studenti imaju uvid kako se osmišljavaju, planiraju i vode projekti u jednoj od vodećih svetskih firmi. Veliki broj diplomaca iz 2014. prihvatio je posao u oblasti informacionih tehnologija. Suzan Vojcicki, izvršni direktor u You Tube-u, takođe je diplomirala ovde.

7) Carnegie Mellon University — Tepper School of Business

Carnegie Mellon University - Tepper School of Business

  • Lokacija: Pitsburg, Pensilvanija
  • Prosečna startna plata: 115.300 dolara

Diplomci ove škole prošli su obuke iz četiri oblasti koje su suština dobrog poslovanja svake kompanije: marketing, finansije, konsalting i računovodstvo. Centar za karijerno savetovanje pomaže studentima da se povežu sa kompanijama, upoznaju potencijalne poslodavce i prošire svoje poslovne kontakte. Posao je zagarantovan u velikim svetskim kompanijama poput Goldman Sachs, IBM, Google, Bank of America i Wells Fargo.

8) University of Michigan — Ross School of Business

University of Michigan - Ross School of Business

  • Lokacija: En Arbor, Mičigen
  • Prosečna startna plata: 118.300 dolara

Poslovna škola Ross nastoji da omogući svakom studentu priliku za napredovanje u karijeri. Tim sastavljen od oko 50 mladih predavača umnogome pomaže da se taj cilj i ostvari. Stotine poznatih kompanija posećuje školu u potrazi za kvalitetnim mladim ljudima. Prošle godine obavljeno je preko 4000 intervjua za stručnu praksu ili stalno zaposlenje. Trud se isplatio: veliki broj studenata dobio je stalno zaposlenje u korporacijskim gigantima, poput Deloitte, McKinsey & Co., Wells Fargo, General Mills i Microsoft.

9) Cornell University — Johnson Graduate School of Management

Cornell University - Johnson Graduate School of Management

  • Lokacija: Itaka, Njujork
  • Prosečna startna plata: 118.900 dolara

MBA programi ove škole jedinstveni su po tome što studenti imaju jedan semestar posvećen samo određenoj poslovnoj sferi poput digitalne tehnologije ili investicionog bankarstva. Biraju se usko specijalizovani izborni predmeti, a tokom predavanja se obrađuju studije slučaja.

Škola je dobila ime po Semjuelu K. Džonsonu, osnivaču internacionalnog porodičnog biznisa koji nosi njegovo ime. Porodica Džonson je 1984. godine uložila 20 miliona dolara u renoviranje ove škole.

10) Duke University — Fuqua School of Business

Duke University

  • Lokacija: Daram, Severna Karolina
  • Prosečna startna plata: 119.100 dolara

Devedeset četiri posto diplomaca ove poslovne škole pronađe posao za manje od 3 meseca po završetku školovanja. Prvih pet mesta na listi poslodavaca zauzimaju Deloitte, Boston Consulting Group, McKinsey & Co., Microsoft i PricewaterhouseCoopers. Tokom 2013/14 godine 50 studenata imalo je šansu da obavi stručnu praksu ili da se zaposli u kompaniji Deloitte.  Fuqua škola takođe nudi kombinaciju MBA programa, uključujući JD/MBA, MD/MBA i MPP/MBA.

11) Yale University — Yale School of Management

Yale University - Yale School of Management

  • Lokacija: Nju Hejven, Konektikat
  • Prosečna startna plata: 119.100 dolara

Svaki MBA student ove škole odlučuje se za neki od sledećih smerova International Experience course, Global Network Courses ili Global Network Weeks. Često provedu i ceo semestar na studenstkoj razmeni sa nekom od partnerksih škola. U izveštaju iz 2014. godine stoji da se 8.9% zaposlilo u stranim kompanijama, dok je 30% dobilo posao u finansijama i računovodstvu.

12) University of London — London Business School (LBS)

University of London - London Business School (LBS)

  • Lokacija: London, Engleska
  • Prosečna startna plata: 119.200 dolara

LBS je ponovo proglašena za najbolju poslovnu školu van granica SAD-a. Predstavlja pravi „rasadnik talenata“ a multinacionalne korporacije, uključujući Boston Consulting Group i McKinsey & Co, redovno zapošljavaju diplomce LBS-a. Pored obrazovanja iz oblasti biznisa, studenti su u obavezi da usavrše još jedan strani jezik koji je na listi 15 jezika “Savremenog jezičkog centra” u okviru Kraljevskog koledža u Londonu.

13) University of Virginia — Darden School of Business

University of Virginia - Darden School of Business

  • Lokacija: Šarlotsvil, Virdžinija
  • Prosečna startna plata: 119.800 dolara

Darden poslovna škola nudi jedan od najboljih MBA programa iz oblasti preduzetništva, a godišnje dodeljuje i stipendije u visini od milion američkih dolara. Studenti prolaze i kroz specijalizovane radionice gde je fokus na ranom stadijumu ulaganja (poput trodnevne radionice Venture Capital Bootcamp). 93% diplomaca Darden škole zaposli se za oko tri meseca po završetku programa, a 33% dobije posao u konsultantskim firmama poput Bain & Co. i  A.T. Kearney.

14) Northwestern University — Kellogg School of Management

Northwestern University - Kellogg School of Management

  • Lokacija: Evanston, Ilinois
  • Prosečna startna plata: 121.500

Škola je osnovana početkom 20. veka, ali je tek 1979. dobila sadašnje ime nakon donacije od strane John L. & Helen Kellogg fondacije u visini od 10 miliona američkih dolara.

Programi imaju za cilj sticanje međunarodnog iskustva u poslovanju. Zajedno sa partnerskim školama u Barseloni i Hong Kongu razvija se strategija za rešavanje internacionalnih poslovnih problema. Kellogg škola takođe nudi ubrzani, jednogodišnji, MBA program za studente koji već imaju potrebna znanja i iskustvo u biznisu.

15) University of California at Berkeley — Haas School of Business

University of California at Berkeley - Haas School of Business

  • Lokacija: Berkli Kalifornija
  • Prosečna startna plata: 121.800 dolara

Druga nastrarija poslovna škola u SAD dobila je ime po Valteru Hasu koji je bio student ove škole. Zahvaljujući njemu Levi Strauss & Co bio je sve do 1979. vodeći američki proizvođač odeće. Has poslovna škola poseduje odličan student mix, 30% svakog razreda čine devojke, 37% svih studenata su stranci a 36% su nacionalne manjine.

16) Dartmouth College — Tuck School of Business

Darmouth College

  • Lokacija: Hanover, Nju Hempšir
  • Prosečna startna plata: 123.900 dolara

Nakon prve godine programa svi studenti stiču neophodno iskustvo kroz letnje prakse. Nakon tri meseca od sticanja diplome 95% studenata prihvatilo je poslovne ponude velikih kompanija poput Bain & Co., Goldman Sachs, Samsung, Deloitte i Barclays Capital.

17) University of Chicago — Booth School of Business

University of Chicago - Booth School of Business

  • Lokacija: Čikago, Ilinois
  • Prosečna startna plata: 125.000 dolara

Iako je jedna od najskupljih poslovih škola u svetu, Booth garantuje da će se čak 98% njenih studenata odmah po završetku zaposliti. Prvih pet kompanija sa liste poslodavaca su u 2015. bili McKinsey & Co., Boston Consulting Group, Bain & Co., Amazon i Bank of America.

Kroz Booth MBA program studenti prolaze eksperimentalno učenje u okviru LAB kurseva koji se bave osnivanjem sopstvenog biznisa. Takođe, gostujući predavači iz oblasti ulaganja kapitala su na raspolaganju studentima i pomažu im da sagledaju nove tržišne i poslovne mogućnosti.

18) Massachusetts Institute of Technology — Sloan School of Management

Massachusetts Institute of Technology - Sloan School of Management

  • Lokacija: Kembridž, Masačusets
  • Prosečna startna plata: 126.300 dolara

U okviru najboljeg koledža u Americi nalazi se i jedna od najboljih poslovnih škola koja je prošle godine proslavila stogodišnjicu rada. U ponudi su tri MBA programa: preduzetništvo, inovacije u poslu i finansije. U izveštajima iz 2014. stoji da je 93% svršenih studenata ove škole prihvatilo posao u prva tri meseca nakon diplomiranja u kompanijama poput Adobe, Microsoft, Google i Facebook, a 7,4% odlučilo je da osnuje sopstvene kompanije.

19) University of Pennsylvania — The Wharton School

University of Pennsylvania - The Wharton School

  • Lokacija: Filadelfija, Pensilvanija
  • Prosečna startna plata: 127.300 dolara

Iako se nalazi među najskupljim obrazovnim institucijama u Americi, sa školarinom u visini 144.340 dolara na godišnjem nivou, reputacija škole, zagarantovana visoka početna plata i podatak da se čak 95% diplomaca gotovo odmah zaposli u prestižnim svetskim kompanijama, čini je izuzetno isplativom investicijom.

Takođe, studenti koji ovde steknu obrazovanje, postižu najviše rezultate na GMAT testovima.  Wharton je prva poslovna škola u Americi i osnovana je 1881. zahvaljujući donaciji Džozefa Vartona, tadašnjeg uspešnog biznismena. Mogu se pohvaliti da su kroz njihove učionice prošli vodeći ljudi iz sveta biznisa poput Džona Skulija (Pepsi i Apple), Džefa Vajnera (izvršni direktor u LinkedIn-u) i Ron Perelman, vlasnik kompanije  MacAndrews & Forbes Holdings Inc.

20) Columbia University — Columbia Business School

Columbia University campus

 

  • Lokacija: Njujork, Njujork
  • Prosečna startna plata: 127.600 dolara

Studenti prve godine Colubmia poslovne škole (65-70) pohađaju opšte predmete zajedno kako bi se što bolje upoznali i pripremili za buduće profesionalne izazove. Ovde su obrazovanje stekli i veliki biznis umovi, poput Vorena Bafeja (izvršni direktor u Berkshire Hathaway) i Seli Kravček (nekadašnji izvršni direktor u Bank of America).

21) Harvard University — Harvard Business School

Harvard University - Harvard Business School

  • Lokacija: Kembridž, Masačusets
  • Prosečna startna plata: 131.600 dolara

Visoka startna plata, reputacija kod poslodavaca i „mreža“ od  preko 44 000 svršenih studenata čini HBS jednom od najpoželjijih poslovnih škola u svetu. Nekadašnji gradonačelnik Njujorka –  Majkl Blumberg, bivši predsednik SAD-a Džordž Buš, jedan od guvernera Masačusetsa – Mit Romni, Fejsbuk COO – Šeril Sendberg, i Stiv Švarcman –  izvršni direktor Blackstone kompanije samo su neki od studenata ove prestižne škole.

22) Stanford University — Graduate School of Business

Stanford University - Graduate School of Business

  • Lokacija: Palo Alto, Kalifornija
  • Prosečna startna plata: 133.400

Početna plata diplomaca u potpunosti pokriva školarinu koja za dve godine iznosi 132.150 dolara. Stopa zapošljavanja je nešto niža u odnosu na ostale škole i iznosi „samo“ 86% u prva tri meseca nakon diplomiranja. Poslodavci koji najčešće biraju studente ove škole su: Facebook, Yahoo i Yelp, kao i brojne IT kompanije sa sedištem u „silikonskoj dolini“.

Budite u toku – programi, popusti, stručni saveti, nova pravila i preporuke za studiranje i učenje jezika u inostranstvu >> Pratite ovde jezičku mrežu na Facebooku i/ili se prijavite za besplatan bilten na kraju ove stranice u njenom donjem desnom delu.

Autor: MM
Izvor: Jezička mreža Verbalisti


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading