Studiranje u Nemačkoj i zahtev za dodelu vize – dokaz o finansiranju

Pre nego što počne sa studiranjem u Nemačkoj kandidat treba da dokaže da ima dovoljno novca za tu svrhu. Za odgovarajući dokaz o finansiranju obično se zahteva suma od 8.000 evra za svaku godinu studija.

studiranje u nemackoj gete univerzitet

„Dokaz o finansiranju“ najčešće se mora priložiti već uz zahtev za dodelu vize, a najkasnije je neophodan u momentu kada se zatraži dozvola boravka u Nemačkoj. Postoje različiti načini kako se dokazuje sposobnost finansiranja studija:

– Kandidatovi roditelji podnesu dokaze o dohotku i imovini
– Osoba sa mestom boravka u Nemačkoj obaveže se da će preuzeti troškove koje prouzrokuje kandidat
– Određena suma se deponuje na konto koji se onda blokira (Sperrkonto)
– Priloži se jemstvo banke
– Kandidat dobije stipendiju od priznate institucije

Polaznik na studije u Nemačkoj bi trebalo da se raspita u nemačkoj ambasadi u svojoj zemlji koji od dokaza se traži.

Saveti za otvaranje računa koji se oročeno blokira

Ovakav bankovni račun koriste mnogi studenti iz inostranstva. On se zove „Sperrkonto“ (sperren = zaključati, blokirati) jer je suma koju kandidat uplati na račun blokirana sve dok on ne doputuje u Nemačku. Otvaranje takvog računa u banci nije komplikovano, samo bi trebalo obratiti pažnju na sledeće stvari:

  1. Pravovremeno podneti zahtev

„Sperrkonto“ kandidat može da otvori, recimo, kod najveće nemačke banke „Deutsche Bank“. Procedura traje otprilike nedelju dana, međutim, početkom semestra cela procedura često traje i duže. Zato bi trebalo na vreme podneti zahtev za otvaranje sperrkonto računa. Elektronska adresa banke na koju se kandidat može obratiti sa zahtevom glasi: db.student@db.com.

  1. Overiti kompletnu dokumentaciju
Sperrkonto kandidat moze da otvori u Deutsche Bank
Sperrkonto kandidat moze da otvori u Deutsche Bank

Ispunjeni formulari i kopija pasoša moraju da se overe u konzulatu ili ambasadi Nemačke u zemlji iz koje je kandidat. Tek tada dokumenti se mogu poslati na adresu Deutsche Bank. Treba imati u vidu da nije moguće poslati dokumenta elektronskim putem ili faksom pošto banka prihvata samo originale. Adresa banke glasi:

Deutsche Bank Privat und Geschäftskunden AG
Service Center Hamburg/Ausländische Studenten
Alter Wall 53
20457 Hamburg
Deutschland/Germany

  1. Otvoriti račun

Kada „Deutsche Bank“ dobije kandidatove formulare ona za njega otvara „Sperrkonto“. Otvaranje košta 50 evra. Čim se račun otvori na njega se mora uplatiti najmanje 7.908 evra.

  1. Pristup novcu

Poželjno je da odmah po dolasku u Nemačku dogovorite termin sastanka sa bankom po izboru (to ne mora biti „Deutsche Bank“, u Nemačkoj postoje brojne banke kao recimo „Sparkasse“ ili „Volksbank“). radi otvaranja računa i dobijanja bankovne keš-kartice sa kojom podižete novac. Preporučujemo i pretplatu na uslugu takozvanog „onlajn benkinga“, uz pomoć kojeg je moguć pristup računu posredstvom interneta.

Budite u toku – programi, tekstovi, nova pravila i korisni saveti za studiranje i učenje jezika u Nemačkoj >> Pratite ovde jezičku mrežu Verbalisti na Facebooku i/ili se prijavite za besplatan bilten na kraju ove stranice u njenom donjem desnom uglu.

Za brzo i lako učenje nemačkog posetite Blog nemačkog jezika ovde ili izaberite ovde neki od programa jezičke mreže Verbalisti u Nemačkoj ili Austriji.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading