Croatia will waste your time! – jezička nepismenost ili odličan PR potez

Croatia - waste of time, los engleski ili pametan potez

“Pre nego posetite Hrvatsku treba da znate… Hrvatska će protraćiti vaše vreme”, ovako glasi poruka u promotivnom videu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji prikazuje nacionalne parkove te zemlje (u originalu “Before you visit Croatia you should know…Croatia will waste your time”). Slična poruka pojavila se danas i u Fejsbuk objavi koja je do sada ostvarila doseg od preko 100 hiljada. Brojni korisnici upozorili su HTZ na nepravilno korišćenje engleskog jezika i potencijalno narušavanje turističkog imidža zemlje.

Da li je zaista u pitanju greška i nedovoljno poznavanje engleskog jezika ili dobro osmišljen potez sa namerom da se skrene pažnja i postigne još veća posećenost društvenih mreža HTZ-a? Ovo drugo, bar tako tvrde u HTZ-u. Jezička mreža Verbalisti prenosi zvanično saopšenje HTZ-a u nastavku:

“Svrha pomenutog posta bila je da se, na kreativan i originalan način, skrene pažnja na veliki broj nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Da smo u tome i uspeli pokazuje statistika objavljenih postova. Naime, na Fejsbuku je do ovog trenutka post imao doseg veći od 100 hiljada, te je ostvario gotovo dve hiljade lajkova, a podeljen je 362 puta. Na Instagramu je post ostvario 1300 lajkova, s tendencijom daljeg rasta na obe navedene društvene mreže. Dodajmo kako su komentari na pomenuti post odlično prihvaćeni od strane naših inostranih fanova, te s njihove strane nisu zabeleženi negativni komentari. Neki od primera spomenutih su: „So true“ (Tako tačno), „Just found your amazing page and really wanted to share a couple of my photos from my holiday in your beautiful country last year“ (Upravo sam pronašao vašu zadivljujuću stranicu i zaista poželeo da podelim par svojih fotografija sa prošlogodišnjeg letovanja u vašoj predivnoj zemlji) i drugi”.

Izvor: Verbalisti

Imate komentar ili pitanje?