Kako do besplatnog obrazovanja i predavanja sa najboljih univerziteta u svetu

Besplatno obrazovanje sa najboljih svetskih univerziteta

Neki od najpoznatijih i najcenjenijih univerziteta na svetu nude besplatne kurseve putem interneta. Najčešće se radi o kursevima koji traju čitav semestar, a možete da ih pratite čitajući materijal ili gledajući video zapise sa pravih predavanja na fakultetu. U nekim slučajevima je moguća i komunikacija sa profesorima, a za nekoliko desetina dolara možete da dobijete i sertifikat o slušanju kursa. Preporučujemo da pogledate programe sledećih univerziteta:

Jejl (Yale)

Jejl univerzitet
Yale je drugi najstariji univerzitet u SAD

Jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu i drugi najstariji univerzitet u SAD nudi niz besplatnih kurseva iz gotovo svih oblasti. U sklopu programa “Open Yale Courses” ljudi širom sveta mogu da prate predavanja koja ih zanimaju, a sve što vam je za to potrebno jeste – pristup internetu.

Velika prednost ovih kurseva jeste činjenica da nije potrebna nikakva registracija, a svi kursevi mogu da se nađu na njihovom Jutjub kanalu. Glavna mana je u tome što “Jejl” ne daje mogućnost sertifikata kroz ovaj program.

Neki od najpopularnijih kurseva su psihologija, teorija igre i filozofija smrti koju predaje filozof Šeli Kejgan, koji je ujedno i zaštitno lice ovih kurseva. Tu su i mnogobrojna predavanja iz prirodnih nauka, kao što su fizika, hemija, zatim ekonomija, prava i nezaobilazna istorija.

Harvard

I najstariji univerzitet u Americi nudi besplatne kurseve, i to neke od najzanimljivijih tema poput “Nauka i kuvanje” i “Super-Zemlja i život” o vanzemaljskom životu. Harvard je, zajedno sa čuvenim “MIT” univerzitetom osnovao najpoznatiju platformu za učenje putem interneta, edX, na čijoj Jutjub stranici možete pronaći mnoštvo kurseva, predavanja i predmeta za svačiji ukus.

Iako vas niko ne sprečava da samo pratite predavanja na Jujtubu, registracija je poželjna, a to možete lako da obavite na internet stranici Harvard univerziteta. Ne brinite, potrebno je samo da unesete osnovne podatke, a niko vam neće tražiti broj kreditne kartice – jer je i ovde sve besplatno.

Ipak, Harvard će vam ponuditi sertifikat koji je, u nekim slučajevima takođe besplatan, dok u drugim mora da se doplati.

Berkli (Berkeley)

Berkeley je poznat po grantovima koje daje studentima iz celog sveta kako bi studiranje učinio pristupačnijim
Berkeley je poznat po grantovima koje daje studentima iz celog sveta kako bi studiranje učinio pristupačnijim

Čuveni Univerzitet u Kaliforniji “Berkli” ima verovatno najbolje organizovane besplatne programe. Njih takođe možete da pratite na platformi edX u delu posvećenom Berkli univerzitetu.

Oblasti se razlikuju, pa možete da odslušate jedan semestar istorije umetnosti, a onda sledećeg polugodišta da se bacite na astronomiju i izučavanje zvezda. Neka predavanja su u potpunosi realna, i snimana su u amfiteatru pa dobijate utisak kao da se zaista nalazite tu, sa studentima.

Berkli, inače, spada u top pet najboljih univerziteta na svetu.

Notr Dam (Notre Dame)

Takođe preko edX platforme, čuveni Notr Dam pruža nekoliko kurseva, iako za sada imaju prilično kratku lisu. Među predmetima koje možete virtuelno da pohađate za dž nalaze se arhitektonski predmeti, ali i jedan veoma zanimljiv kurs – Matematika u sportu.

Kurseve možete samo da odslušate “za svoju dušu”, ali za par desetina dolara možete da dobijete i sertifikat na kućnu adresu. Sva predavanja su snimana na samim predavanjima.

MIT

Ako pratite seriju “Štreberi”, verovatno znate da je “MIT” jedan od najpoznatijih univerziteta kada su tehničke nauke u pitanju. Iako prateći njihove kurseve iz udobnosti sopstvenog kreveta nećete tehnički postati inženjer, mogu da vam budu od velike pomoći ukoliko ste, na primer, na Mašinskom ili Elektrotehničkom fakultetu.

Njihova predavanja, ipak, nisu za svakoga, pa ljudima koji nisu iz ove struke čak i sami nazivi predmeta deluju nejasno. Atomska i optička fizika, na primer, jedan je od popularnijih kurseva. Slede robotika, biologija i hemija – od svega po malo.

“MIT” takođe zahteva registraciju pre početka kursa, ali možete da se priključite čak i nakon što je kurs počeo i sve je u potpunosti besplatno.

Izvor: 24sata, Verbalisti

Imate komentar ili pitanje?