5 kratkih ali vrlo korisnih saveta kako da dobro komunicirate

Kako da postanete dobar komunikator

Prosečan čovek izgubi koncentraciju već posle 8 sekundi (što je kraće od pažnje zlatne ribice :)), kažu stručnjaci. Prema tome, imamo vrlo malo vremena da ostanemo zapaženi kod nekih ključnih situacija kao što su razgovori za posao, sastanci, pregovori…

Koristite priču koja povezuje
Kada vas neko pita šta radite nemojte samo da deklamujete: „Ja sam Petar Petrović, ja radim to i to“. Umesto toga, iskoristite neku priču koja će vas povezati sa tom osobom, koja daje nekome pravi uvid u to ko ste vi“.

Izbacite (poslovni) žargon
Sve je u tome da poznajete ko je onaj kome se obraćate. Nemojte koristiti tehničke ili izraze vezane za struku, osim ako osoba sa kojom razgovarate radi u istoj industriji kao i vi, i poznaje vaš posao. Ako govorite jasno i razumljivo, vaše rečenice ostaće svima u sećanju.

Dodajte neku anegdotu
Istraživanja Stanforda pokazuju statistike  da neko više vremena provede u razgovoru kada doda neku anegdotu. Humor i smeh povezuje ljude, i to, po podacima, za čak 65-70%.

Istaknite nešto zajedničko što imate
Ukoliko se ispostavi da imate zajedničke poznanike, ili da ste išli u istu školu, ili na fakultet sa nekim, lakše ćete ga zapamtiti. To može biti i zajednički časopis, ili mišljenje o nekome. Pronađite ključnu stvar koja vas povezuje, i na dobrom ste putu.

Udelite kompliment
Ne zaboravimo – Ljudi će zapamtiti kako su se osećali pored vas, zato pravi, istinski kompliment garantuje toplu, prijateljsku atmosferu. Držite se komplimenata koji su povezani sa poslom – „Odlična prezentacija“, ili „Dobri su vam komentari na sastanku“.

I na kraju… uvek (sa)slušajte sagovornika.

Ivor: Verbalisti, BizLife

Imate komentar ili pitanje?