Kako nešto lepo pretvoriti u bizarno, kopije Barberi šare

Kopije Barberi šara, zgrada u Vranju

Calvin Clein i Burberry - dupla kopija na tezgama u Maroku
Calvin Klein i Burberry – dupla kopija na tezgama u Maroku (kliknite na foto za uvećan prikaz)

U svetu mode Barberi (Burberry) šara je jedna od najprepoznatljivijih. Brend Barberi simbol je kvaliteta, luksuza i postojanosti a njegov karo dezen važi za jedan od najlepših. Međutim, upravo zbog toga taj dezen najviše je i kopiran u svetu.

Britanski fotograf Tobi Lej proveo je praktično čitavu jednu dekadu slikajući kopije čuvene šare. Dok je putovao po svetu, od Maroka preko Srbije do Londona, nailazio je na svakakve primere ali ga je, kako kaže, najviše fascinirala Barberi fasada jedne zgrade u Vranju.

Tu jedinstvenu kolekciju fotografija Tobi je nedavno objavio u svojoj knjizi “Burberry” a u intervjuu za britanski list Guardian vranjansku kopiju označio je kao najbizarniju i pobednika među Burberry kopijama.

Možda je za britanskog fotografa vranjanska zgrada bizarna, ali je za mnoge Vranjance ona ponos i dika. Pogledajte i sami šta kažu u zanimljivom video prilogu koji donosimo u nastavku:

“Barberi” fasada jedne zgrade u Karađorđevoj ulici u Vranju

Priča kaže da je biznismen sa svojom građevinskom firmom dobio posao nadogradnje stare i oronule zgrade u centru Vranja, pod uslovom da sredi i fasadu. Gradska vlast, međutim, nije precizirala kako fasada treba i da izgleda, pa je izvesni Đura pustio mašti na volju. Prema čaršijskim pričama, fasadu je ofarbao u “Barberi” dezen, svojoj ljubavnici u čast…ali to su verovatno ipak samo čaršijske priče 🙂

Imate komentar ili pitanje?