Kako izgledaju znamenitosti Londona iz jedne nesvakidašnje perspektive

Mnoge od ovih zanimljivosti sigurno niste znali 🙂 Jezička mreža danas predstavlja London na malo drugačiji način uz pomoć i dozvolu londonskog fotografa Riča Mekkora. Rič Mekkor odlučio je da bude turista u svom gradu. On je fotografisao znamenitosti Londona i pomoću dekupaža transformisao ih u… nešto drugo.


Čuveni Big Ben, star 156 godina, dobio je novo ruho i postao ručni sat.

Big Ben, znamenitosti Londona

_

Fontane u blizini Tauer bridža prikazane kao tek otvoreno penušavo piće.

Tower Bridge, znamenitosti Londona

_

U zapadnom Keningstonu drvo „grli“ poštansko sanduče.

Postansko sanduce u Londonu

_

Ako je vaš brod viši od 29 stopa (oko 9 metara) prolaz ispod Tauer bridža (Tower Bridge) je besplatan i nadležni će vam rado podići njegove pokretne delove. Međutim, ako je vaš brod niži od 29 stopa izdvojićete 2.500 funti za prolaz.

Tower Bridge, znamenitosti Londona

_

Erosova statua na Pikadiliju napravljena je od aluminijuma koji se u viktorijanskom dobu smatrao dragocenim i retkim. Medjutim, tek kada se 1994. godine jedan pijani momak popeo na statuu i savio je, postalo je jasno da je napravljena od aluminijuma a ne od nekog čvršćeg materijala

Statua Erosa, znamenitosti Londona

_

Postoje razne teorije kako je Oyster kartica koja se koristi za podzemni prevoz (metro) i londonsku železnicu dobile svoje ime. Prema jednoj teoriji kartica je simbol za školjku (oyster) sa kojom bi trebalo da se osećate zaštićeno poput bisera. Druga teorija zasnovana je na činjenici da je Temza puna školjki. Možda je najmanje verovatna teorija da je Hong Kong svoju karticu za metro nazvao Hobotnica (Octopus), pa su se i Londonci vodili morskim motivima u kreiranju naziva za svoju.

Ojster kartica

_

Kada je Milenijumski točak slavio svoj 5. rođendan (2005) posetioci su na poklon dobili šampanjac i bezalkoholna pića. Svi su se sjajno zabavljali dok nisu shvatili da vožnja traje 30 minuta i da će im možda u međuvremenu biti neophodan toalet.

Milenijumski točak

_

Šerlok Holms

Sherlock Holmes

_

“Kavez za ptice” u Brajtonu prvobitno je bio zamišljen kao mesto gde dame mogu da se odmore i uživaju u pogledu na more. Kasnije su tu počela dolaziti i gospoda, a danas je to popularno mesto gde zaljubljeni izgovoraju sudbonosno “da”.

Brighton birdcage

_

“Veliki točak” u Brajtonu okretao se u nekoliko mesta na svetu. Napravljen je u Nemačkoj, potom prenet u Južnu Afriku kao turistička atrakcija tokom Svetkog prventsva u fudbalu 2010, da bi se trenutno “smirio” u Brajtonu odakle se očekuje da će ponovo krenuti na put početkom 2016. godine.

Brighton Wheel

_

Avio kompanija British Airways je 1999. godine bila jedan od sponzora projekta Londonsko oko (London Eye) ili Milenijumski točak. Na dan kada je najčuvenije “oko” na svetu trebalo da zablista i točak bude podignut uspravno, noseći kabal je iznenada popustio i točak ostao da leži položen. Sve ovo dešavalo se pred brojnim predstavnicima sedme sile iz celog sveta koji su se tog ranog jutra okupili da snime dizanje točka. Konkurent British Airwaysa, avio kompanija Virgin munjevito je odreagovala i postavila ogroman balon iznad Milenijumskog točka sa natpisom “BA ne može da ga digne” (BA can’t get it up!).

London Eye i British Airways

_

Trideset i dve korpe Londonskog oka predstavljaju 32 londonske opštine. Za numeraciju su se koristili brojevi od 1-33, a broj 13 je izbegnut u numeraciji zbog onih koji veruju da taj broj donosi nesreću.

London Eye 32 capsules

_

Londonske vlasti “plaćaju” debelo plaćaju ovog jastreba da rastera golubove sa trga Trafalgar.

Harry the harris hawk

_

U osnovi Nelsonovog stuba na trgu Trafalgar nalaze se četiri lava. Lavove je dizajnirao Edvin Lendsir koji se nikada ranije nije bavio skulpturom. Edvin je proveo četiri godine proučavajući lavove u zoološkim vrtovima (što je verovatno jedan od razloga zbog čega su lavovi javno predstavljeni tek deset godina nakon što je posao poveren tom umetniku). Lavovi su napravljeni od topova skinutih sa francuskih i španskih brodova koji su učestvovali u Trafalgarskoj bici.

The lions at Trafalgar

_

Tokom izgradnje katedrale Svetog Pavla u Londonu sagrađena je i takozvana Galerija šapata u kojoj tiho izgovorena reč putuje i do 120 stopa (36,5 metara). Ta katedrala je izuzetno važna Britancima i striktno se vodi računa da je novonastale građevine ne zaklone, što je jedan od glavnih razloga zašto neboderi koji je okružuju imaju čudne oblike.

St Paul's Cathedral

Koja vam se fotografija najviše dopada? Ukoliko želite da objavimo neku od vaših jedinstvenih fotografija ili kreacija na temu londonskih znamenitosti, pišite nam na urednik@verbalisti.com.

Izvor: Verbalists Education & Language Network
Foto: Rich McCor

Један одговор на „Kako izgledaju znamenitosti Londona iz jedne nesvakidašnje perspektive“

Imate komentar ili pitanje?