Kako će svet izgledati 2045. godine

Drugi nastavak kultnog filma “Povratak u budućnost” ovih dana “iskače nam iz frižidera”. Predviđanje budućnosti prilično je nezahvalan posao, ali ovaj film mnogo toga je pogodio. Britanski “Telegraph” porazgovarao je s nekoliko stručnjaka i futurista (Alex Ayad, Oren Etzioni, Tamar Kasriel, Richard Watson, Peter Cochrane, Mark Drapeau) kako bi proverio šta su njihova predviđanja za 2045. godinu.

Povratak u buducnost

1. Kupovaćemo emocije na internetu
Deljenje emocija biće veliki hit 2045. Metoda stimulacije mozga, kao što je optogenetika, omogućiće ne samo čitanje već i zapisivanje informacija u neurone.
U budućnosti bi tako postojalo virtuelno tržište koje trguje visoko kvalitetnim emocijama i na kojem na primer, umetnici kupuju melanholiju, a glumci, pripremajući se za svoju sledeću predstavu, traže saosećanje ili žaljenje.

2. Gradovi će biti sagrađeni od živih materijala koji reaguju na okolinu
Za 30 godina visoke građevine od stakla i čelika delovaće kao ostaci nekih minulih vremena na isti onaj način na koji gledamo ružne betonske zgrade iz sedamdesetih godina prošlog veka. U budućnosti nas čekaju živi materijali koje možemo lakše da oblikujemo, adaptiramo ali i odlažemo.
Potpuno novi sintetički oblici života (ili biološke mašine), načinjeni od ćelija bakterija ili algi, uzgajaće se i razvijati prema potrebama stanara. Već danas laboratorije sintetičke biologije razmatraju šta nam sve priroda nudi.

Kako ce izgledati buducnost, vremenska masina
Film “Povratak u budućnost” mnogo toga je pogodio

3. Koristićemo ogrtače nevidljivosti
Nevidljivost je oduvek bila privlačna ideja. Naučnici su tokom poslednjih nekoliko decenija zaključili da je moguće osmisliti novu vrstu materijala (metamaterijali) koji bi imali moć difrakcije svetlosti. Teorijskii gledano, ogrtači od takvih metamaterijala funkcionišu na principu “zakrivljenja” elektromagnetskih talasa oko objekta koji želimo da prikrijemo, pa zbog promena elektromagnetskih talasa zapravo vidimo ono što se nalazi iza određenog objekta.

4. Veštačka inteligencija daće odgovore na neka od najvećih pitanja
Do 2045, veštačka inteligencija neće dostići nivo ljudske, ali imaćemo inteligentne alate koji će nam itekako pomoći. Nema čoveka koji je u stanju da pročita i deo miliona i miliona načnih radova koji su dostupni na internetu. Ali, šta ako se, na primer, tajna leka za rak krije u jednom od radova koji su objavljeni prošle godine?

5. Ljudi će se neprestano nadograđivati
Poboljšanje u vidu korišćenja raznoraznih proteza i poboljšanja postaće svakodnevica. Oni bogatiji imaće bolji vid i sluh, a prava kombinacija hrane i lekova dodatno će poboljšati naše performanse.

6. Automobili bez vozača biće samo obični automobili
Vožnja bi u budućnosti mogla postati samo sport za entutzijaste.

7. Vaš telefon, automobil ili dom čitaće vaše emocije i prilagođavati im se
U ovom trenutku mašine i uređaji mogu da nas lociraju, identifikuju ili otkriju šta radimo, ali to je više-manje to. Sledeći korak je prepoznati emocije. Činiće to uz pomoć prepoznavanja izraza lica, govora tela, praćenja vitalnih znakova i slično.
Isto će činiti i vaš automobil koji će vas upozoriti da ne vozite ljutiti jer tako ugrožavate ostale. Tako može da vam predloži šta treba da uradite ili da preuzme kontrolu od vas.

8. Insekti-roboti pomagaće poljoprivrednicima i vojsci
Do 2045. postojaće roboti veličine insekata koji lete u rojevima. Mogu se koristiti za oprašivanje, ali i u ratne svrhe. Roboti se mogu opremiti i kamerama i uređajima za ispitivanje kvaliteta vazduha i upozoriti vojnike na opasnost od biološkog napada. Mogu biti programirani i za interakciju s pravim insektima.

9. Sve je pod nadzorom
Čim se ujutro probudite i uđete u kupatilo vaše će ogledalo da proveri vaš puls, četkica da analizira vašu pljuvačku, WC šolja vašu stolicu, a prikupljeni podaci biće obrađeni i upoređeni s već prikupljenim podacima. Na temelju tih podataka računar će vam preporučiti jelovnik, povećanu telesnu aktivnosti ili odlazak lekaru.

Robotizovana budućnost imaće za cilj da nam svima olakša život. A možda ne baš svima, već samo onima koji mogu sebi takav život da priušte.

Autor: N.V.
Izvor: BIZLife


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading