Kako izgledaju i koliko su plaćeni poslovi u britanskoj kraljevskoj porodici

Garda britanske kraljice

Na hiljade ljudi u Velikoj Britaniji čezne da bar jedanput zaviri iza zatvorenih vrata Bakingemske palate sa namerom da vidi kako kraljevska porodica provodi slobodno vreme. Mnogi od njih maštaju da rade za kraljevsko domaćinstvo, pa makar i kao sluge. Kadrovska služba Bakingemske palate svakodnevno dobija na stotine poslovnih biografija i prijava. Iako su Britanci spremni na sve kako bi se našli na spisku zaposlenih, procedura zapošljavanja nije nimalo jednostavna.

Nakon niza slučajeva odavanja tajni, kada su bivši zaposleni otkrivali razne pikanterije iz života kraljevske porodice, uveden je mnogo stroži sistem selekcije. Ipak, to ne sprečava mlade ljude da i dalje pokušajavu da zakorače u kraljevski vrt.

Obuka batlera britanske kraljevske porodice
Obuka batlera

Kraljevsko domaćinstvo važi za izuzetno modernog poslodavca koji ne žali da plati za pravi profesionalizam. Početna plata jednog batlera iznosi u proseku 20.000 evra godišnje. Postoje poslovi koji su još plaćeniji. Vođa kraljevskih putovanja, recimo, godišnje zarađuje oko 89.000 evra. Nije redak slučaj da visoko obrazovane osobe rado pristaju da rade i kao baštovani samo da bi bili u palati. Baštovan dostojan kraljevskih vrtova mora dobro da poznaje organsku hortikulturu, glavni pomoćnik treba da je izvrstan timski igrač, dok organizator putovanja mora da poseduje i iskustvo pilota.

Prema rečima šefa osoblja Bakingemske palate, dobiti posao u kraljevskom domaćinstvu nije jednostavno. Od kandidata se puno zahteva i samo najbolji prolaze. Potrebno je biti posvećen i imati jaku želju da pružite profesionalnu uslugu bez obzira koga služite. Važne su takođe organizacione sposobnosti, diskrecija i dobra komunikacija.

Zaposleni u kraljevskom domaćinstvu potpisuju veliki broj zaštitnih klauzula koje treba da zaštite poslodavca u svakom mogućem smislu. Zaposleni mogu biti krivično gonjeni zbog iznošenja u javnost najobičnije informacije, poput „koje boje je današnja kraljičina haljina“. S druge strane, silna ograničenja ne znače da kraljevsko osoblje ne uživa lep provod van radnog vremena. Upravo suprotno. Govori se da su dvorske zabave najbolje u Engleskoj.

Inače, u Bakingemskoj palati na platnom spisku nalazi se 1.200 ljudi, od kojih se 450 finansira direktno iz džepa poreznika.

 

 

Imate komentar ili pitanje?